image

'Brazilië kiest Zweedse straaljager wegens NSA-spionage'

donderdag 19 december 2013, 16:06 door Redactie, 6 reacties

De Braziliaanse regering heeft een contract ter waarde van 4,5 miljard dollar niet aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing toegekend, maar aan het Zweedse Saab AB, en de spionage door de inlichtingendienst NSA zou daarvoor verantwoordelijk zijn.

Dat laat een anonieme Braziliaanse overheidsfunctionaris tegenover Reuters weten. In eerste instantie werd aangenomen dat de F/A-18 Super Hornet van Boeing de grootste kans maakte. In de zomer werd echter bekend dat de NSA de Braziliaanse oliegigant Petrobas bespioneerd zou hebben, tot woede van de Braziliaanse president.

"Het NSA-probleem heeft het voor de Amerikanen verknald", zo laat de Braziliaanse bron aan Reuters weten. De Braziliaanse minister van Defensie stelt dat er bij het maken van de beslissing naar prestaties, aanschaf- en onderhoudskosten is gekeken. Vervolgens werd besloten om toch voor de Zweedse Gripen NG van Saab te kiezen.

Reacties (6)
19-12-2013, 17:36 door vimes
En wij zitten met een luchtschip van bijleg.
19-12-2013, 17:40 door Anoniem
Okey, het zou geen Amerikaanse toestel zijn. Maar een groot gedeelte van de vliegtuig onderdelen zijn wel afkomstig van de amerikanen.
20-12-2013, 08:09 door Anoniem
"Veel onderdelen afkomstig van Amerikanen": toevallig ook de communicatie apparatuur?
20-12-2013, 09:05 door Anoniem
Door Anoniem: Okey, het zou geen Amerikaanse toestel zijn. Maar een groot gedeelte van de vliegtuig onderdelen zijn wel afkomstig van de amerikanen.

Ongetwijfeld zou Amerika alsnog geld aan deze deal verdienen, maar wel minder. Ook qua prestige is het niet goed en het geeft Amerika indirect minder invloed in Brazilie, dit zijn wel dingen waar Boeing en waarschijnlijk ook de Amerikaanse defensie minder blij mij zijn, en dat is heel erg goed want grote bedrijven en defensie zijn toch de partijen die Amerika het eerste zouden kunnen overtuigen om PRISM en dat soort programma's te beperken. Vooral economische gevolgen van PRISM zullen hard aankomen en te merken zijn in het Amerikaanse overheidsorgaan.

Als partijen zoals de EU nu ook nog gebruik van Amerikaanse cloud computers gaat verbieden of aan banden leggen wordt de kans op een oplossing wel steeds groter. Dit is alleen maar nieuws om toe te juichen dus!!
20-12-2013, 09:11 door Mysterio
Door Anoniem: Okey, het zou geen Amerikaanse toestel zijn. Maar een groot gedeelte van de vliegtuig onderdelen zijn wel afkomstig van de amerikanen.
Het is wel een duidelijk signaal wat de VS financieel raakt. Zolang landen als Nederland wel protesteren maar het verzuimen om maatregels te nemen komt de boodschap natuurlijk nooit over. Brazilië is gewoon helemaal klaar met de VS en dit is een prima manier om het te uiten.

Daarnaast is de Zweedse economie belangrijk voor ons als EU land. Zweden stelt de invoering van de Euro al jaren uit, maar strikt genomen doen ze gewoon mee en is hun economische gezondheid van invloed op ons. Daarom snap ik nog steeds niet dat Nederland niet voor het Zweedse toestel (of de Eurofighter Typhoon) is gegaan.
20-12-2013, 17:40 door Anoniem
Nederland had als Europees land gewoon een Europees toestel moeten nemen.
Als Europeanen helpen we elkaar door elkaars industriele producten te kopen.
Saab, Dassault, EADS, bedrijven genoeg die wel wat orders kunnen gebruiken.

En meteen minder last van Amerikaanse bemoeienis en spionage. Wat wil je nog meer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.