image

School moet wegens DDoS geschorste leerling direct toelaten

vrijdag 20 december 2013, 13:18 door Redactie, 2 reacties

De rechter in Breda heeft bepaald dat een 16-jarige jongen die wegens een DDoS-aanval op het netwerk van het ROC West Brabant werd geschorst direct weer moet worden toegelaten. Door verschillende DDoS-aanvallen kon met name het Radiuscollege het schoolnetwerk enkele weken niet gebruiken.

Ook zouden verschillende lessen door de aanvallen zijn uitgevallen. De school noemde het handelen van de jongen ontoelaatbaar en besloot hem te schorsen. De tiener, die bij het Radius College in Breda een ICT-opleiding volgde, was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.

Volgens de advocaat van de jongen zou die alleen hebben willen kijken of het netwerk inderdaad zo kwetsbaar was, toen de aanvallen al waren begonnen. Anderen zouden een grotere rol bij de aanvallen hebben gespeeld. Wie dat zijn is echter onbekend.

DDoS-aanval

De jongen gebruikte voor het testen van het schoolnetwerk een website die DDoS-aanvallen uitvoert, zo bekende hij. De jongen verklaarde dat hij een account op deze website heeft om te testen of zijn eigen website tegen DDoS-aanvallen bestand is. Toen hij hoorde van de DDos-aanvallen op het schoolnetwerk heeft hij naar eigen zeggen uit interesse gekeken of het schoolnetwerk kwetsbaar was voor de website waarmee hij zijn eigen website test.

Uit onderzoek bleek dat de jongen in totaal drie aanvallen op het schoolnetwerk uitvoerde. De eerste DDos-aanval die hij uitvoerde zou geen enkel effect hebben gehad, maar de tweede aanval had wel invloed op de werking van het netwerk. Toen de jongen dit opmerkte zou hij de aanval hebben gestopt.

"Uitsluitend vanwege het feit dat hij het programma toen niet heeft afgesloten, maar heeft "weggeklikt", heeft het kunnen gebeuren dat bij het opstarten van zijn laptop op 18 september 2013 een opdracht tot een DDos-aanval op het netwerk van gedaagde verzonden werd. Hij heeft die aanval meteen gestopt, zodat deze geen effect heeft gehad", aldus het document van de uitspraak.

Wangedrag

De rechter stelt dat de activiteiten van de scholier ongeoorloofd zijn en als wangedrag kan worden geduid. Het staat echter niet vast dat de jongen ook verantwoordelijk is voor de DDoS-aanvallen waardoor het netwerk werd platgelegd of dat hij verantwoordelijk voor de schade is. Daarnaast kon de school niet aangeven waarom er voor een minder zware sanctie is gekozen, zoals een schorsing voor een bepaalde periode. Daarom heeft de rechter bepaald dat de school de leerling direct weer moet toelaten.

Reacties (2)
20-12-2013, 14:44 door Anoniem
"De jongen gebruikte voor het testen van het schoolnetwerk een website die DDoS-aanvallen uitvoert, zo bekende hij. De jongen verklaarde dat hij een account op deze website heeft om te testen of zijn eigen website tegen DDoS-aanvallen bestand is."

"Uitsluitend vanwege het feit dat hij het programma toen niet heeft afgesloten, maar heeft "weggeklikt", heeft het kunnen gebeuren dat bij het opstarten van zijn laptop op 18 september 2013 een opdracht tot een DDos-aanval op het netwerk van gedaagde verzonden werd."

Eerst een website (service?), daarna een programma op zijn Laptop?
20-12-2013, 16:00 door Anoniem
Door Anoniem: "De jongen gebruikte voor het testen van het schoolnetwerk een website die DDoS-aanvallen uitvoert, zo bekende hij. De jongen verklaarde dat hij een account op deze website heeft om te testen of zijn eigen website tegen DDoS-aanvallen bestand is."

"Uitsluitend vanwege het feit dat hij het programma toen niet heeft afgesloten, maar heeft "weggeklikt", heeft het kunnen gebeuren dat bij het opstarten van zijn laptop op 18 september 2013 een opdracht tot een DDos-aanval op het netwerk van gedaagde verzonden werd."

Eerst een website (service?), daarna een programma op zijn Laptop?

Voor degenen die het niet weten, maar een browser is een programma dat op je PC draait. Die PC kan een laptop zijn. Met die browser maak je vervolgens een verbinding met een website. Daar kun je zaken bekijken, maar ook informatie naar toe sturen waar die website weer wat mee kan doen.

Als je de browser wegklikt, stoppen goed geprogrammeerde websites soms met het uitvoeren van acties. Vooral als ze iets doen wat je in de gaten moet houden. Ik kan me voorstellen dat dit ook voor een DDoS service geldt.

Het nadeel van browsers is nog wel eens dat ze bij het opstarten opnieuw een verbinding maken met de websites waar ze een verbinding mee hadden toen de PC uitgezet werd. Vaak zie je dat wel en kun je binnen enkele seconden die actie weer stoppen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.