image

Nederlandse academici massaal tegen massasurveillance

vrijdag 3 januari 2014, 16:36 door Redactie, 7 reacties

Academici van over de hele wereld hebben een brief ondertekend waarin ze inlichtingendiensten oproepen om te stoppen met de grootschalige verzameling van data, maar in geen enkel land werd de brief die een einde aan massasurveillance wil door zoveel mensen ondertekend als in Nederland.

Van de 276 academici die hun naam onder de brief hebben gezet komen er 55 uit Nederland of werken voor een Nederlandse instelling. In de brief wijzen de academici naar de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Daaruit blijkt dat zowel Amerikaanse als Europese inlichtingendienst het internetgebruik, e-mailberichten, telefoonverkeer en andere gegevens van honderden miljoenen mensen monitoren.

Ook hebben inlichtingendiensten opzettelijk encryptiestandaarden verzwakt. Het zijn slechts enkele voorbeelden van recente mediaberichten, aldus de academici. "Samengevat: de wereld wordt op ongekende schaal in de gaten gehouden", zo staat in de brief te lezen.

Privacy

Volgens de academici is het recht op privacy een fundamenteel recht. "Zonder privacy kunnen mensen zich niet vrij uiten of informatie geven en zoeken." Ook zorgt massasurveillance ervoor dat de onschuldpresumptie wordt omgedraaid, en er van wordt uitgegaan dat mensen standaard schuldig zijn.

De geheime surveillancepraktijken die nu plaatsvinden zijn dan ook in strijd met fundamentele rechten, de wet en ondermijnen de democratie. De academici stellen dat mensen dan ook vrij van massasurveillance moeten zijn, zowel door eigen als buitenlandse inlichtingendiensten. Daarnaast moeten landen de fundamentele rechten en vrijheden van iedereen beschermen en met name ieders privacy.

Reacties (7)
03-01-2014, 17:28 door Anoniem
Dat zoveel Nederlanders getekend hebben heeft misschien iets te maken met het feit dat het een Nederlands initiatief is:
The Declaration is an initiative of Prof. Nico van Eijk, Prof. Beate Roessler, Frederik Zuiderveen Borgesius & Manon Oostveen (University of Amsterdam).
03-01-2014, 20:02 door KwukDuck
Nou, dat zal ze leren!
03-01-2014, 23:40 door Anoniem
Snoezelig, 275 academici en Bruce nog even voor de vorm. Enig. Ook niemand die er van wakker gaat liggen. Dus. En nu verder?
04-01-2014, 06:40 door Anoniem
Door Anoniem: Snoezelig, 275 academici en Bruce nog even voor de vorm. Enig. Ook niemand die er van wakker gaat liggen. Dus. En nu verder?
Zij zijn tenminste de eerste in de rij die de moed hebben om in opstand te komen. Bovendien hebben ze een beter punt als een mededeling als snoezelig nogwat.
04-01-2014, 09:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-01-2014, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem: Snoezelig, 275 academici en Bruce nog even voor de vorm. Enig. Ook niemand die er van wakker gaat liggen. Dus. En nu verder?

En wat heb jij al gedaan om dit kwaad te keren ? Vermoedelijk helemaal niets ... internethelden hebben we al genoeg vriend, beter stop je die energie in iets nuttigs.
06-01-2014, 04:02 door Anoniem
Door pe0mot: Een overheid die het vertrouwen beschaamt van zijn burgers hecht geen waarde aan vertrouwen.
Burgers die de overheid niet vertrouwen zullen een andere vorm van organisatie zoeken.
Oftewel, dit is het begin van het einde (ja, pessimistisch).
Ik vind dit nog redelijk optimistisch...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.