image

AIVD deelde 1,8 miljoen telefoongegevens met NSA

woensdag 5 februari 2014, 12:01 door Redactie, 23 reacties

Vorig jaar ontstond grote ophef over een document van Edward Snowden waaruit zou blijken dat de NSA 1,8 miljoen Nederlandse telefoongegevens had verzameld, maar nu blijkt dat de Nederlandse inlichtingendiensten de gegevens met de Amerikaanse inlichtingendienst hebben gedeeld.

Dat melden minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en minister Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer. "Aanvullende informatie en vervolgens nader onderzoek en analyse van de gepubliceerde gegevens hebben echter geleid tot de volgende conclusie. De bedoelde grafiek wijst op circa 1,8 miljoen records metadata die door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) zijn verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland", aldus de ministers.

Volgens de bewindslieden gaat het om data die in het kader van de wettelijke taakuitoefening is verzameld. De gegevens zijn vervolgens met de Verenigde Staten gedeeld in het licht van internationale samenwerking bij de bestrijding van terrorisme.

Image

Reacties (23)
05-02-2014, 12:12 door Anoniem
Motie van wantrouwen voor Plasterk wanneer?
05-02-2014, 12:50 door Anoniem
Heel goed, eerst ontkennen en dan bekennen.
Wat maakt het ook uit..gewoon vooral zo doorgaan en vooral niet de eer aan jezelf houden hoor! :)
05-02-2014, 12:58 door Anoniem
Dus in Nederland zitten zo veel terroristen dat ze in die tijd 1,8 miljoen gesprekken voeren of SMS-jes versturen. Anders kan ik niet verklaren dat er zo veel informatie naar de NSA gaat. Ze sturen toch geen gegevens van onschuldige medeburgers, zoals Vietnamese studenten, naar Amerika?

Oj juist wel? Dat verklaart ook waarom die student uitgeleverd moet worden. Zijn adresgegevens stonden in het lijstje en omdat de Nederlandse overheid die gegevens aan de NSA heeft gegeven, kunnen we nu niet zeggen dat we ons vergist hebben en hem dus in Nederland willen houden.

Peter
05-02-2014, 13:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-02-2014, 13:43 door Anoniem
Dit is eigenlijk nog erger dan als de NSA dat had gedaan. Van een buitenlandse instantie kun je dat nog verwachten, maar dat je eigen overheid jouw informatie weggeeft, dat slaat alles...
05-02-2014, 14:07 door Mysterio
Tijd om die clown Plasterk met vervroegd pensioen te sturen. Wat een flapdrol zeg! Zullen we de PvdA meteen ook maar op de zwarte lijst zetten? http://www.privacybarometer.nl/partij/2/Partij_van_de_Arbeid_en_privacy De eerste twee punten zijn al overboord.
05-02-2014, 14:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-02-2014, 16:12 door Anoniem
Waarom doen Europese politici altijd hun broek af voor de Amerikanen? Geld?
05-02-2014, 16:59 door Anoniem
ik snap de fuss niet zo, één van de kerncompetenties van een politicus is dat ie goed moet kunnen liegen? Nou, daar voldoet ie dan toch aan? Dat iedereen zo verbaasd is verbaast mijn wel want waar we politici nooit op hebben kunnen betrappen is dat ze de waarheid spreken. Waar denken jullie waar de NSA en de GHCQ hun kennis vandaan hebben? Juist, van onze nationale trots de AIVD /MIVD.
05-02-2014, 18:23 door vimes
Tapsterk zal uiteindelijk wel opgeofferd worden denk ik, maar daarmee zijn de plannen voor een amerikaanse AIX vestiging niet van de baan.
05-02-2014, 19:44 door Anoniem
"Volgens de bewindslieden gaat het om data die in het kader van de wettelijke taakuitoefening is verzameld."

Jaja, mooie smoes is dat zeg.
05-02-2014, 21:39 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is eigenlijk nog erger dan als de NSA dat had gedaan. Van een buitenlandse instantie kun je dat nog verwachten, maar dat je eigen overheid jouw informatie weggeeft, dat slaat alles...

een overheid mag eigen burgers niet bespioneren. dus in feite vindt er gewoon data uitwisseling plaats tussen de verschillende agencies.
06-02-2014, 09:35 door Anoniem
AIVD is ook schandaal. Schamen moeten ze zich.
06-02-2014, 09:57 door hx0r3z - Bijgewerkt: 06-02-2014, 09:58
Let maar op het zal niet lang meer duren voordat we straks allemaal over gaan op ons eigen mesh privé netwerk.
Dit met AIVD, NSA, GCHQ en andere soort dergelijke soort surveillance gaat echt fout.. Zal niet lang meer duren neem ik aan.
06-02-2014, 10:25 door Anoniem
We focussen nu op een situatie dat er maar één verhaal is.
Volgens mijn speculatie ligt de 'oplossing' in twee verhalen:

- 1,8 miljoen taps door defensie
èn
- miljoenen taps door de NSA.

Plassterk noemde in het tv-interview "miljoenen".
Als een goede verkoper van het verhaal zou hij 1,8 mln afzwakken tot 1 hooguit 2, en niet een generiek getal "miljoenen" noemen.

Zo hebben beide verhalen bestaansrecht.
Helaas is de situatie zo nog erger dan voorheen gedacht...
06-02-2014, 10:59 door Joep Lunaar - Bijgewerkt: 06-02-2014, 11:04
Even een paar korte opmerkingen.

@peter Het gaat hier niet om getapte data. Bij een tap wordt een of meer specifieke aansluitingen/telefoons afgeluisterd. In dit geval gaat het om de verkeersgegevens (metadata) van en masse onderschepte verbindingen via de Immersat sataliet.

Algemeen.
Het lijkt me evident dat de minister fout is voorgelicht door zijn ambtenaren en daardoor in december de Tweede Kamer in elk geval ongelukkig heeft geïnformeerd. De ministeriële verantwoordelijkheid brengt mee dat een minister verantwoordelijkheid draagt ook al kan hij er persoonlijk helemaal niets aan doen. Het is aan de TK om te bepalen hoe ernstig zij het een en ander opvat.
Van veel groter belang lijkt me het achterliggende probleem. Het toezicht op de inlichtingendiensten lijkt te kort te schieten en waarschijnlijk mede daardoor opereren deze instanties te autonoom en ongeremd. Een typisch voorbeeld daarvan lijkt de structurele "witwasserij" van SIGINT data: NL onderschept wat de NSA zelf niet mag, maar kan de data wel aan de NSA leveren die daarmee de data legaal kan verwerken. En vise versa, en natuurlijk speelt dit kwartetspel tussen en met nog veel meer (buitenlandse) inlichtingendiensten.
Het zou mij een lief ding waard zijn wanneer de TK en de media niet zozeer geil zijn op beschadiging van de persoon van de minister (flauw, minder ter zake doend) en zich meer inspannen om het toezicht op de inlichtingendiensten te verbeteren.
06-02-2014, 11:31 door Anoniem
Ik vind het een beetje triest dat de mensen hier op dit forum niet alle berichten lezen en de bron informatie bekijken alvorens conclusies op basis van halve waarheden te gaan spuien. Je kunt Plasterk verwijten dat hij heeft gereageerd voordat hij de beschikbare informatie heeft geanalyseerd. punt. Het gaat hier om metadata (dus wie, met wat, vanaf waar en waarnaartoe en wanneer), en het zijn dus geen taps. Deze informatie is vooral bruikbaar in combinatie met andere informatie en is zeker niet onschuldig. En dat het binnen operationele kaders past, dat kan. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je naar die kaders gaan kijken en dan ook kijken met wat het op levert en ten koste van wat. Maar je moet je niet gaan bezig houden met twitter politiek en instant media hype geneuzel.
06-02-2014, 12:38 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt Plasterk verwijten dat hij heeft gereageerd voordat hij de beschikbare informatie heeft geanalyseerd. punt.
Je kunt hem ook verwijten dat hij:
* zijn portefeuille niet onder controle heeft
* niet aan zijn verantwoordelijkheden heeft voldaan (het correct informeren van burgers en overheid)
* burgers en overheid (al dan niet opzettelijk) foutief heeft geïnformeerd
* zijn geloofwaardigheid heeft verloren
* zijn toekomstige uitspraken nooit meer betrouwbaar zullen zijn
om maar wat te noemen...

Vooral die laatste 2 punten, of het nu terecht is of niet, doen afbraak aan het gehele politieke systeem en zijn ontslag zou dan ook niet ongepast zijn.
06-02-2014, 16:03 door Anoniem
"Ik vind het een beetje triest dat Plasterk niet alle berichten leest en de bron informatie bekijkt alvorens conclusies op basis van halve waarheden te gaan spuien. Je kunt de mensen hier op dit forum verwijten dat ze hebben gereageerd voordat ze de beschikbare informatie hebben geanalyseerd. punt."

Je kan niet voorbij aan het punt dat berichtgevingen over taps/metadata/nsa/aivd/etc niet aan de orde van de dag zijn.
Zeker als je verantwoordelijk bent voor een of meer van die organisaties, moet je jezelf goed laten informeren.
Als je daardoor tussentijds tot andere inzichten bent gekomen, is het zwijgen daarover een bewuste daad.
"Ich habe es nicht gewusst" gaat hier niet op!
07-02-2014, 15:14 door Anoniem
Wat mij betreft zijn de AIVD, MIVD en andere inlichtingendiensten gewoon gelegaliseerde criminele organisaties.
08-02-2014, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het een beetje triest dat de mensen hier op dit forum niet alle berichten lezen en de bron informatie bekijken alvorens conclusies op basis van halve waarheden te gaan spuien. Je kunt Plasterk verwijten dat hij heeft gereageerd voordat hij de beschikbare informatie heeft geanalyseerd. punt. Het gaat hier om metadata (dus wie, met wat, vanaf waar en waarnaartoe en wanneer), en het zijn dus geen taps. Deze informatie is vooral bruikbaar in combinatie met andere informatie en is zeker niet onschuldig. En dat het binnen operationele kaders past, dat kan. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je naar die kaders gaan kijken en dan ook kijken met wat het op levert en ten koste van wat. Maar je moet je niet gaan bezig houden met twitter politiek en instant media hype geneuzel.

Helaas blijkt dit niet helemaal op te gaan. Zie volgende artikel en bijgesloten brief van de Landsadvocaat.

Door Joep Lunaar: Even een paar korte opmerkingen.

@peter Het gaat hier niet om getapte data. Bij een tap wordt een of meer specifieke aansluitingen/telefoons afgeluisterd. In dit geval gaat het om de verkeersgegevens (metadata) van en masse onderschepte verbindingen via de Immersat sataliet.

Algemeen.
Het lijkt me evident dat de minister fout is voorgelicht door zijn ambtenaren en daardoor in december de Tweede Kamer in elk geval ongelukkig heeft geïnformeerd. De ministeriële verantwoordelijkheid brengt mee dat een minister verantwoordelijkheid draagt ook al kan hij er persoonlijk helemaal niets aan doen. Het is aan de TK om te bepalen hoe ernstig zij het een en ander opvat.
Van veel groter belang lijkt me het achterliggende probleem. Het toezicht op de inlichtingendiensten lijkt te kort te schieten en waarschijnlijk mede daardoor opereren deze instanties te autonoom en ongeremd. Een typisch voorbeeld daarvan lijkt de structurele "witwasserij" van SIGINT data: NL onderschept wat de NSA zelf niet mag, maar kan de data wel aan de NSA leveren die daarmee de data legaal kan verwerken. En vise versa, en natuurlijk speelt dit kwartetspel tussen en met nog veel meer (buitenlandse) inlichtingendiensten.
Het zou mij een lief ding waard zijn wanneer de TK en de media niet zozeer geil zijn op beschadiging van de persoon van de minister (flauw, minder ter zake doend) en zich meer inspannen om het toezicht op de inlichtingendiensten te verbeteren.

Helaas ziet het er naar uit dat een en ander niet opgaat. Zie bijgesloten artikel en brief van de Landsadvocaat:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22276561/__Rechtszaak_dwong_tot_openheid__.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/article22276669.ece/BINARY/landsadvocaat.pdf

Of de minister het wist of niet, de landsadvocaat wist het blijkbaar wel, want die gebruikt het als stok om te slaan en de burger niet ontvankelijk te verklaren plus de proceskosten te verhalen.

Zelfs al zou het zo zijn dat de minister verkeerd was ingelicht door de ambtenaren, onderdeel van de functiebeschrijving van de minister is dat die verantwoordelijk is voor wat het ministerie doet. Wel is het dan zo dat die wat mij betreft niet de enige hoeft te zijn die zonder stoel achterblijft, hij mag als laatste daad de betrokken ambtenaren ook ontslaan.
10-02-2014, 15:47 door Anoniem
Als ik een crimineel of terrorist zou zijn, dan zou ik gebruik maken van die SIM kaartjes die gewoon op straat te koop zijn (Lebara bijvoorbeeld) en die NIET registreren. Ook zou ik zorgen dat mijn telefoon niet geregistreerd staat, dan maar geen garantie, en dan regelmatig een nieuwe nemen, zodat ook het IMEI nummer nogal eens varieert. Dan is de metadata niet op mij te traceren! (Koop bijvoorbeeld bij de Kijkshop een prepaid telefoon, je hoeft geen adres op te geven. Je kunt gelijk bellen. Activeren met een vals adres is eenvoudig. Je zegt dat je student bent en geeft het adres van een studentenhuis op, met een valse naam, het kan toch niet worden gecontroleerd. De kaart wordt geactiveerd. Is die op? koop een nieuwe telefoon. De criminelen hebben er geld genoeg voor. Het hoeft immers geen smartphone te zijn! Een simpel toestelletje is genoeg.

Lijkt mij duidelijk, aan de metadata heb je niet veel. Mensen die te traceren zijn, hebben in het algemeen niets te verbergen voor de inlichtingendiensten! En juist de criminelen kennen deze trucs natuurlijk al lang!

Joep
14-02-2014, 22:20 door Anoniem
Wat een flauwekul over een prepaid simkaart laat ik dit zeggen we hebben toch niet voor niets
Satelliet Schotels Staan in burum we worden voordurend in de gaten gehouden een tap station bij
Uitstek alles wat ze willen weten kunnen ze daar verkrijgen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.