Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

Eigendomsrecht software

19-09-2012, 10:38 door Anoniem, 10 reacties
Zo'n 10 tot 15 jaar geleden heb ik in lisp software geschreven die werkt onder Autocad. Deze software heb ik geschreven hoofdzakelijk 99,9% in eigen tijd en was geen onderdeel van de functie die ik binnen het bedrijf heb. Die software is heden ten dage geheel geintegreerd in de startup van Autocad en wordt gebruikt door zo'n 20 tekenaaars.
Omdat in de tijd veel stagiaires tewerkgesteld werden en het feit dat mijn directeur het programma wilde gaan verkopen aan derden heb ik een beveiliging ingebouwd. Die beveiliging loopt 1 jaar en verleng ik softwarematig ieder jaar. In ruil voor dat gebruik heb ik in de tijd een gsm-data abonnement gekregen, maar over het gebruik is verder niets vastgelegd.
Nu komt het eigenlijke probleem: ik ga in de nabije toekomst mijn ontslag krijgen en stopt dus dat gsm-data abonnement met als gevolg dat ik het gebruiksrecht voor mijn software wil opzeggen.
Hoe zit dit juridisch? Heb ik het recht om dat gebruiksrecht niet te verlengen? Kan ik een overeenkomst opzetten nu na zoveel jaar? Onder het motto voor wat hoort wat ging alles goed, maar hoe straks verder?

Graag jullie reacties.
Reacties (10)
19-09-2012, 13:44 door SAman
SirDice, dank je wel voor jou aanwijzing, alleen denk ik dat mijn vraagstelling net anders ligt: ik heb de software geschreven buiten mijn functie, maar wel om meer snelheid te halen in het werk dat er mee gedaan kan worden.
Vervolgens is er een mondelinge afspraak geweest betreffende het gebruik van die software in ruil voor het gebruik van een gsm-data abonnement. En de ingebouwde veiligheid die ingebouwd is en elk jaar verlengd kan worden indien ik nog in dienst zou zijn. Maar ik dreig ontslagen te worden. Waar sta ik dan juridisch gezien? Kan ik het uiteindelijk uit vrije wil verlengen tegen een vergoeding en afspraak en kan ik andersom zeggen het niet meer te verlengen waardoor een aantal mensen niet meer met Autocad kunnen werken?
19-09-2012, 14:09 door Anoniem
"Hoe zit dit juridisch? Heb ik het recht om dat gebruiksrecht niet te verlengen? Kan ik een overeenkomst opzetten nu na zoveel jaar? Onder het motto voor wat hoort wat ging alles goed, maar hoe straks verder? "

Is je baas op de hoogte van de genoemde beveiliging, en heeft hij deze geaccepteerd ? Indien dat het geval is, dan lijkt het mij dat je bij afloop van jullie overeenkomst alle recht hebt om die verlenging stop te zetten.

Wel zou ik zorgen dat je hem een juridisch steekhoudende brief stuurt waarin je die stopzetting aankondigt, en waarin je wel aanbiedt om indien gewenst in onderling overleg tot een oplossing te komen.

Indien jij de software zelf ontwikkeld hebt, zonder gebruik te maken van bedrijfsmiddelen, en zonder dit onder werktijd te doen, dan denk ik dat je baas geen voet heeft om op te staan. De vraag hoe lang hij gebruik heeft mogen maken van jouw produkt is daarbij irrelevant ?
19-09-2012, 14:11 door SirDice
Door SAman: Waar sta ik dan juridisch gezien?
Ik vrees helemaal nergens, er staat niets op papier. Dus ik gok dat jouw baas feitelijk de "eigenaar" is van de software.
Kan ik het uiteindelijk uit vrije wil verlengen tegen een vergoeding en afspraak en kan ik andersom zeggen het niet meer te verlengen waardoor een aantal mensen niet meer met Autocad kunnen werken?
Ik zou gewoon overleggen met je baas, je zult verbaast zijn wat een goed gesprek kan doen. Maar bedenk wel dat je waarschijnlijk geen poot hebt om op te staan, je zult dus afhankelijk zijn van de goodwill van je baas.

En anders zeg je gewoon, bedankt en tot ziens. Dat dat spul niet meer werkt als jij er niet meer bent is niet jouw probleem meer dan.
19-09-2012, 14:24 door SAman
Dat dat spul niet meer werkt als jij er niet meer bent is niet jouw probleem meer dan.
Zit ik dan jurisisch goed? Kan ik daarvoor aansprakelijk gesteld worden?
Praten kan altijd, maar je zult verteld staan hoe weinig dat tegenwoordig opbrengt.
19-09-2012, 14:37 door SirDice
Door SAman:
Dat dat spul niet meer werkt als jij er niet meer bent is niet jouw probleem meer dan.
Zit ik dan jurisisch goed? Kan ik daarvoor aansprakelijk gesteld worden?
Weet je baas van die 1 jaar limiet? Als hij daarvan op de hoogte is en "eigenaar" is van de software waarom zou jij dan aansprakelijk moeten zijn? Het was toch zijn beslissing om jou te ontslaan? Dat'ie daarvan de gevolgen niet helemaal goed heeft kunnen overzien is niet jouw probleem.

Praten kan altijd, maar je zult verteld staan hoe weinig dat tegenwoordig opbrengt.
Dat komt omdat mensen monologen afsteken en zaken eisen. Dat werkt nooit.
19-09-2012, 15:43 door SAman
Toen de directeur de software wilde verkopen, vroeg hij me wat hij ervoor kon vragen. Ik zei dat het mijn eigendom was om de eerder vermelde reden, waarop ik het antwoord kreeg "alles wat binnen is bij het bedrijf, is van het bedrijf".
Tijdje hierna zijn we tot de ruilactie gekomen.
Maar inderdaad als hij eigenaar is dan zal hij alles wel doordacht hebben en moet hij de consequenties maar dragen. Ik weet overigens niet of hij weet van die beveiliging.
19-09-2012, 17:24 door SirDice
Ik zou voor de zekerheid die limiet er uit slopen. Al was het alleen maar om geen vervelende situaties te krijgen over een jaar.
20-09-2012, 20:40 door SBBo
Interessant leesvoer

http://www.iusmentis.com/auteursrecht/spoedcursus/eigendom/
21-09-2012, 09:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.