image

'Gebruik van encryptie maakt je verdacht volgens NSA'

woensdag 12 maart 2014, 17:18 door Redactie, 17 reacties

Wie encryptie gebruikt heeft volgens de NSA waarschijnlijk wat te verbergen en is daarom verdacht, aldus journalist Glenn Greenwald tijdens het SXSW Festival in Texas. Greenwald werd bekend door zijn werk met klokkenluider Edward Snowden, van wie hij allerlei vertrouwelijke NSA-documenten ontving.

"Volgens de NSA, als je wilt verbergen wat je te zeggen hebt, moet dat betekenen dat je iets slechts te zeggen hebt", liet Greenwald via een videoverbinding weten, meldt VentureBeat. "Ze beschouwen het gebruik van encryptie als bewijs dat je verdacht bent en kunnen je zelfs als doelwit beschouwen als je het gebruikt."

De journalist merkte op dat de NSA versleutelde communicatie kan aanvallen omdat zo weinig mensen encryptietools gebruiken. Daardoor vallen de mensen die het wel gebruiken extra op en kan de geheime dienst zich richten op de kleine hoeveelheid versleutelde data die het onderschept.

"Ik denk dat individuen verplicht zijn om hun gegevens te beschermen", vertelde Greenwald het publiek. Hij vergeleek het met de verantwoordelijkheid van advocaten om hun klanten te beschermen of journalisten die hun bronnen beschermen. De voornaamste reden om encryptie te gebruiken is echter dat het het lastiger voor de overheid maakt, zonder dat ze via de juiste kanalen gaan, zoals gerechtelijke bevelen, om toegang tot de data te krijgen.

Psychologische grens

Volgens Greenwald hebben de meeste mensen als het gaat om het gebruik van encryptie voornamelijk met een psychologische grens te maken waardoor ze het niet gebruiken. De lezing van de journalist trok veel minder mensen dan Edward Snowden, die een paar uur eerder sprak. Mensen willen wel weten dat de overheid hen bespioneert, maar niet wat ze eraan kunnen doen.

Ook Greenwald had in eerste instantie weerstand tegen het gebruik van encryptie, wat ook de reden was dat hij het verhaal van Snowden enige tijd links liet liggen. "Ik las de dingen die hij vertelde en mijn eerste reactie was dat dit heel complex was. Net alsof het om een buitenlandse taal ging die me weken zou kosten om te leren. Toen ik het eenmaal gebruikte besefte ik hoe ongelooflijk eenvoudig het is."

Reacties (17)
12-03-2014, 17:28 door Anoniem
Je telefoon af en toe uitzetten en je bent al verd8; http://chaosradio.ccc.de/ctv106.html
12-03-2014, 18:15 door Anoniem
hahah nog gekker als voorheen :D
zal graag zo iemand op straat willen zien lopen. want ik vind zo iemand verdacht en gebruikt waarschijnlijk druks.

hopelijk lopen ze wel alleen en niet met vrouw aan de hand. dat is dan ook verdachte en krijgt van mij een visitatie.


zo werkt het toch :D


hahha

Gelijke monniken, gelijke kappen toch
12-03-2014, 20:01 door Anoniem
"Volgens de NSA, als je wilt verbergen wat je te zeggen hebt, moet dat betekenen dat je iets slechts te zeggen hebt."

En de NSA gebruikt zelf géén encryptie???
12-03-2014, 20:13 door prikpost
Verzuip ze met data. Voeg aan elk mailtje en document een disclaimer toe waarmee je je distantieert van alle zaken waar ze op zouden kunnen zoeken.
Disclaimer. This reaction has nothing to do with: terrorism, bomb, drugs, al-qaida, illegal immigrants, weapens of mass destruction, radioactivity, nuclear threats, counterfeit, iran, iraq, obama, putin, whatsoever.
12-03-2014, 22:24 door schele
Psychologische grens mijn cryptonerdige aarsje ja, voor de meeste mensen (inclusief Greenwald zelf toen Snowden bij m kwam aankloppen) is encryptie gewoon te ingewikkeld om in te verdiepen.

Zal altijd blijven, de groep mensen die zelf op onderzoek uitgaat en dingen leert en de groep die het met de paplepel ingegoten moeten krijgen. En voor meeste wat met IT en zeker bescherming te maken heeft geldt: je zult het zelf op moeten zoeken.
12-03-2014, 23:11 door Anoniem
Geheime diensten willen al het dataverkeer uitpluizen op verdachte dingen,Echelon is toch al zo'n voorbeeld?.
Dan is de NSA er nog een schepje bovenop.
13-03-2014, 06:34 door Anoniem
De aankomende nieuwe dienst van startmail.com is super!
PGP encryptie via web interface (super simpel) en iemand die geen lid is, kan zelfs encrypted reply geven.
13-03-2014, 08:11 door Anoniem

'Gebruik van encryptie maakt je verdacht volgens NSA'
Ik vind iedereen die thuis blijft ook maar verdacht, waarom ga je niet veilig naar buiten waar alle camera's hangen ? :-)
13-03-2014, 09:13 door potshot
geen facebook pagina hebben betekent al dat je vreemd en onaangepast bent..
13-03-2014, 09:20 door Mysterio
Door Anoniem: "Volgens de NSA, als je wilt verbergen wat je te zeggen hebt, moet dat betekenen dat je iets slechts te zeggen hebt."
En de NSA gebruikt zelf géén encryptie???
Ze hebben dan ook genoeg te verbergen. Net als ik trouwens. Ik verwacht dat dit typisch een gevalletje 'op alle slakken zout leggen' is waarbij elk woord wordt gewogen en we ons boos maken over een onhandige uitleg van losse termen.

De redenering is simpel. Wie iets te verbergen heeft, die verbergt het. Wie dus iets verbergt heeft iets te verbergen. Wanneer je graag alles wilt weten dan is iemand die iets verbergt natuurlijk een doorn in het oog. Het zou kunnen dat er zaken worden verborgen die het daglicht niet kunnen verdragen en dus ga je peuteren om te zien of er wat boven water komt.

Maar om die persoon nou meteen als verdachte te bestempelen gaat erg ver. Het is als een IQ-test. 'Iedereen die kwaad in de zin heeft verbergt iets' is niet hetzelfde als 'Iedereen die iets verbergt heeft kwaad in de zin'.
13-03-2014, 10:22 door SPlid
Heel eerlijk gezegd geloof ik er niets van dat de NSA dat heeft gezegd . Dat zou namelijk betekenen dat ieder bedrijf verdacht is . Elk medisch dossier , elke bank etc. Ik wil graag een document zien van de NSA waarin dat staat. Ander beschouw ik dit maar als alu-hoedje denken .

Dat een journalist denkt dat de NSA dat vind, zegt mij persoonlijk helemaal niets .
Ik vind trouwens overheidsinstelling die encryptie overal proberen te breken wel verdacht .
13-03-2014, 10:26 door Anoniem
startmail.com lijkt inderdaad een mooie dienst. alleen heb ik niet echt het idee dat er progressie inzit. de pagina is in geen maanden voorzien van een update en is ook niets bekend over wanneer het eens klaar is.

net als hemlis. die lui hadden een super mooie slag kunnen slaan toen facebook whatsapp overnam. maar het enige wat ze zeggen is: het is klaar wanneer het klaar is... of wel, het duurt allemaal veel te lang.
13-03-2014, 10:45 door Anoniem
"Volgens de NSA, als je wilt verbergen wat je te zeggen hebt, moet dat betekenen dat je iets slechts te zeggen hebt."

De NSA is geen opsporingsdienst, en indien zij zeggen dat je wat te verbergen hebt, dan kan het ook gaan om vertrouwelijke informatie waarin zij interesse hebben.

"Heel eerlijk gezegd geloof ik er niets van dat de NSA dat heeft gezegd . Dat zou namelijk betekenen dat ieder bedrijf verdacht is"

Verdacht is misschien niet helemaal de goede woordkeuze.
13-03-2014, 12:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-03-2014, 12:19 door Anoniem
[@anoniem 10:26] Ik ben momenteel aangemeld als beta tester en mag een tijdje testen hoe het in praktijk werkt.
Ik ben tot nu toe zeer enthousiast en ook voor de niet techneuten is dit een uitkomst om het oude briefgeheim
weer nieuw leven in te blazen of er enige betekenis aan te geven.

Je kan o.a. een encrypted mail versturen met een Q/A pair die alleen de zender/ontvanger weten. De ontvanger hoeft
geen account bij startmail.com te hebben, maar heeft wel de mogelijkheid op wederom op basis van Q/A pair een reply
naar de zender te sturen. Alles geheel versleuteld met PGP.

Verder bieden ze de mogelijkheid van disposable emailadressen en zitten er geen rare scripting of andere vage dingen
in de webinterface.

Nogmaals ik ben erg enthousiast.

Ik zou zeggen heb nog even geduld en waarschijnlijk als startmail.com denkt dat het goed is, gaan ze live.

Ps. Ik heb i.d.d. wat lang op het beta account moeten wachten.

Noman-Nescio
13-03-2014, 12:45 door spatieman
Zou NSA dan tocn Nationaalsocialistische Spionne argentur betekenen ?
14-03-2014, 21:23 door Anoniem
Wow, ik ben al heel lang verdacht dus. Ik ben encryptie gaan gebruiken toen ik USB sticks in mijn computer op het ministerie gebruikte. Omdat er op ministeries veel gestolen wordt moet je gewoon encryptie gebruiken. Nu gebruik ik standaard encryptie. Dat de NSA mij bespioneert geeft aan dat ik verdacht ben. In sommige christelijke kringen wordt je met erfzonde geboren. Aangezien amerikanen overal god bij halen zal dat hun reden zijn om te bespioneren. Mijn mail is niet versleuteld maar hetgeen ik aan de paperclip hang of via transfer plaats wel.
En dit blijf ik gewoon doen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.