image

CDA pleit voor verbod van Tor-netwerk en Bitcoin

maandag 17 maart 2014, 11:25 door Redactie, 40 reacties

Het CDA pleit voor een verbod van het Tor-netwerk en de digitale valuta Bitcoin, zo blijkt uit Kamervragen die de partij stelde naar aanleiding van een recente operatie die door het Openbaar Ministerie (OM) werd uitgevoerd. Bij deze operatie kocht het OM via een marktplaats op het Tor-netwerk een wapen.

Het Tor-netwerk laat internetgebruikers hun IP-adres verbergen en gecensureerde websites bezoeken. Het wordt onder andere gebruikt door mensen in totalitaire regimes, journalisten en internetgebruikers die hun privacy belangrijk vinden. Het is ook mogelijk om websites te maken die alleen via het Tor-netwerk toegankelijk zijn. In het verleden zijn er verschillende bekende webwinkels en marktplaatsen geweest die illegale goederen aanboden en het Tor-netwerk voor anonimiteit gebruikten.

CDA-Kamerlden Oskam en Van Hijum wilden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten sinds wanneer het mogelijk is om via het ‘Tor-netwerk’ illegaal wapens te kopen en of de minister meer virtuele plaatsen kent waar wapens worden aangeboden. Volgens Opstelten leent het Tor-netwerk zich al vanaf het moment dat het ontstond voor de illegale verkoop van wapens. "Of het Tor-netwerk daadwerkelijk meteen van het begin af aan hiervoor gebruikt is, is mij niet bekend. OM en politie zijn bekend met meer virtuele plaatsen waarop wapens illegaal worden aangeboden", schrijft Opstelten.

De twee CDA-Kamerleden vragen verder of Opstelten bestaande wetten niet wil uitbreiden om virtuele netwerken waar wapens worden aangeboden te verbieden of anderszins (straf)rechtelijk aan te pakken. De minister antwoordt dat het wetsvoorstel Computercriminaliteit III, dat binnen afzienbare termijn naar de Raad van State zou moeten worden gestuurd, onder andere voorziet in creëren van een expliciete wettelijke bevoegdheid voor de politie om op afstand op een computer in te breken.

Bitcoin

Naast het Tor-netwerk richten Oskam en Van Hijum zich ook op de digitale valuta Bitcoin, waarmee het wapen op de Tor-markplaats werd aangeschaft. De CDA'ers vinden dat 'het nu aan de politiek is' om te beslissen of Bitcoins verboden moet worden, nu blijkt dat het voor criminele activiteiten wordt gebruikt. Opstelten ziet echter niets in een verbod en stelt dat financiële transacties voor criminele activiteiten niet alleen aan cryptografische betalingsvormen zoals Bitcoin zijn voorbehouden. "Ook met reguliere valuta en betalingsvormen vinden criminele activiteiten plaats", zo laat de minister weten.

Reacties (40)
17-03-2014, 11:45 door Anoniem
Wat een kromme redenatie, hiermee plaatsen Oskam en Van Hijum zich direct op de lijst van incapabele.
Verassend intelligente opmerking van Opstelten over de cryptografische betalingsvormen.
17-03-2014, 11:45 door Reinder - Bijgewerkt: 17-03-2014, 11:46
Het wachten is tot iemand een moord pleegt met behulp van een keukenmes, zodat het CDA kan pleiten voor een verbod op restaurants.

Overigens: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3070517/2011/12/09/Nederland-steunt-cyberactivisten.dhtml
17-03-2014, 11:57 door Mysterio
Door Reinder: Het wachten is tot iemand een moord pleegt met behulp van een keukenmes, zodat het CDA kan pleiten voor een verbod op restaurants.
Yes voor het keukenmes! Wetgeving is zelden zwart/wit. Je mag bijvoorbeeld geen keukenmes bij je dragen in een horeca-aangelegenheid zonder dat het logisch is gezien de uitvoering van jouw beroep op dat moment en die plaats. Zo bekeken is inderdaad het keukenmes verboden in het restaurant voor de gemiddelde klant.

Zonder voor het CDA op te komen of het de grond in te boren of te pleiten voor censuur (je moet de kaders altijd scherp hebben als het om politiek gaat) zou dit voorstel kunnen leiden tot wetgeving waarbij het gebruik van Tor behouden is aan bepaalde beroepen of ambten waarbij de aard van de werkzaamheden of data deze afscherming noodzaakt.

Als blijkt dat de Nederlandse gebruikers van Tor inderdaad niets anders doen dat illegale zaken, dan zou ik er in kunnen komen dat je er wat aan wilt doen. Ik vraag me alleen af tot in hoeverre het te achterhalen is wat er gebeurd met behulp van Tor en wat er eventueel aan te doen zou zijn. Ik vermoed dat het bar weinig is wat er te achterhalen en te voorkomen is.
17-03-2014, 12:02 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-03-2014, 12:22
[Verwijderd]
17-03-2014, 12:16 door Mysterio
Door Peter V.:Ik heb zelden een plan gezien dat zo riekt naar een digibetisme als bij dit plan.
Eerder een adembenemende stank.
17-03-2014, 12:17 door Anoniem
Het leuke is dat, volgens mij, ze niet eens weten wat het is het Tor netwerk of Bitcoins.
17-03-2014, 12:21 door grizzler
Tijd verspillen aan digibete idioten als Oskam en Van Hijum is weliswaar zonde, maar je kunt je niet veroorloven hun geraaskal af te doen met schouderophalen. Daarvoor zitten ze op een te gevaarlijke plaats. Voor je het weet hebben ze voldoende andere idioten gemobiliseerd om echte schade te veroorzaken.
17-03-2014, 12:28 door Anoniem
En dan de opmerking dat het 'Tor-netwerk' moet worden verboden. Hoe willen ze dat doen dan? Elk huis van Nederland binnenvallen om te zien of ergens Tor draait? En waarom zou voor 1 geval van criminele aankoop door het Openbaar Ministerie maar moeten betekenen dat het legaal gebruik van Tor opeens OOK verboden moet worden? Ik heb zelden een plan gezien dat zo riekt naar digibetisme als bij dit plan.

:D
Dus bij de eerste corrupte politicus moeten we ook meteen maar de politiek verbieden?! Voor!!!!

Dat je als volksvertegenwoordiger niet alles kunt weten begrijp ik best; maar er zo verschrikkelijk voor uitkomen dat je er NIETS van weet maar gewoon wat te zeggen wilt hebben.....
Krijgen CDA'ers betaalt per aantal kamervragen gesteld ofzo?
17-03-2014, 12:32 door Anoniem
Niet gehinderd door enige kennis van zaken, bralt Den Haag er op los; het stemvee vindt dat namelijk prachtig!
17-03-2014, 12:36 door Anoniem
Hahaha...ik kan me nog een post van Rick Falkvinge herinneren over mensen die omkomen door in bad te vallen - badkuipen verbieden en fabrikanten aanklagen!
17-03-2014, 12:59 door Goeroeboeroe
Hoera, dat ik dat nog mag meemaken! Ik ga CDA stemmen! Ik ben 'n al wat oudere, aderverkalkte, fossiele, verstarde geldhater en zou het liefst in een wereld zonder geld wonen. Dat nou juist het CDA dat met me eens is! Met geld worden ook illegaal wapens gekocht, dus het CDA is voor afschaffing van het geld. Fantastisch!
17-03-2014, 13:01 door Anoniem
Beste CDA, ga je eens bezighouden met die punten die echt van belang zijn. zoals werkeloosheid, leeftijdsdiscriminatie bij sollicitatie. goed zorgstelsel enz enz. Als je hier iets over wilt gaan roepen. Prima maar ga dan eerst even in de schoenen van security personeel wat jaartjes werken. dan praten we verder.
17-03-2014, 13:04 door User2048
Zou het CDA ook tegen sleutels en sloten zijn? Er worden immers heel wat illegale praktijken beraamd achter gesloten deuren!
17-03-2014, 13:12 door Anoniem
https://nl.wikipedia.org/wiki/Balpenmoord Nu word het wachten op het bannen van balpennen :)
17-03-2014, 13:12 door Anoniem
Grappig, ze halen zelf criminele actie uit door een wapen aan te schaffen en dan zeggen ze dat criminelen er gebruik van maken. Wie is nu crimineel bezig ?
17-03-2014, 13:13 door Anoniem
neem dan gelijk op in je wetsvoorstel dat jullie cda'ers ook geen gordijnen nooit meer mogen gebruiken.
17-03-2014, 13:17 door Anoniem
Conform de redenatie willen de "geachte" kamerleden vermoedelijk ook alle contanten en waarde-artikelen (sieraden, andere artikelen van edelmetalen, diamanten enz.) verbieden, omdat hiermee oncontroleerbare betalingen kunnen worden gedaan. Ook moeten alle horeca-gelegenheden van hen worden gesloten, omdat hier criminelen wapens enz. kunnen verhandelen. En oja, verblijven in andermans woning mag ook niet, want dan kan er ook van alles wat niet volgens de wet is.
17-03-2014, 13:18 door Anoniem
Verbied dan ook meteen alle auto's, worden immers zat misdrijven mee gepleegt.
17-03-2014, 13:22 door Briolet
Door Peter V.:Ik heb zelden een plan gezien dat zo riekt naar digibetisme als bij dit plan.

Dit is gewoon politiek en hoeft niets met digibetisme te maken te hebben. Het kan zelfs zijn dat ze het zelf goed snappen. Als oppositie is het altijd makkelijk om te schreeuwen dat het anders moet. Vooral als 99% van de potentiële kiezers er geen snars van begrijpt is het gewoon een dankbaar onderwerp om je te profileren tegenover een regeringspartij.
17-03-2014, 13:22 door furp
De exacte vraag:

Vraag 12
Deelt u de opvatting dat ‘het nu aan de politiek is’ te beslissen of deze cryptografische wijze van betalingsverkeer verboden moet worden, nu blijkt dat dit gelieerd is aan criminele activiteiten? Zo ja, op welke wijze gaat u hier gevolg aan geven? Zo nee, waarom niet? 5)

De verwijzing naar voetnoot 5):

5) Aldus de persofficier van het Openbaar Ministerie te Amsterdam, NOS, vrijdag

Ik ben geen fan van het CDA, maar bovenstaand artikel is geschreven door iemand die op cursus begrijpend lezen moet volgens mij...
17-03-2014, 13:25 door Anoniem
Hieruit blijkt maar weer dat je niet ter zake kundig hoeft te zijn om een wetsvoorstel te doen.
17-03-2014, 13:25 door Anoniem
En dan de opmerking dat het 'Tor-netwerk' moet worden verboden. Hoe willen ze dat doen dan? Elk huis van Nederland binnenvallen om te zien of ergens Tor draait?

Zodra ze het Tor-netwerk verboden maken zullen ze achter alle end-notes aangaan. Haal de end-notes offline en je haalt effectief Tor offline.
17-03-2014, 13:49 door Anoniem
Het wordt tijd dat partijen waarvan de gemiddelde intelligentie van de leden te laag is verboden worden.
17-03-2014, 13:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-03-2014, 13:51 door Anoniem
Laten we het internet verbieden, omdat daar illegale zaken op plaats vinden, alsmede de euro omdat ook deze valuta mede wordt gebruikt voor criminele activiteiten....
17-03-2014, 13:53 door Anoniem
"Zodra ze het Tor-netwerk verboden maken zullen ze achter alle end-notes aangaan. Haal de end-notes offline en je haalt effectief Tor offline."

De Nederlandse overheid gaat dat wereldwijd doen ? We zijn als Tor gebruikers immers helemaal niet afhankelijk van NL exit nodes.
17-03-2014, 13:57 door Anoniem
Er zijn ook handelaren in wapens en drugs bezig die via Facebook klanten werven. Moet FB daarom verboden worden ?
17-03-2014, 14:06 door Anoniem
Door Peter V.:
Door Anoniem:
En dan de opmerking dat het 'Tor-netwerk' moet worden verboden. Hoe willen ze dat doen dan? Elk huis van Nederland binnenvallen om te zien of ergens Tor draait?

Zodra ze het Tor-netwerk verboden maken zullen ze achter alle end-notes aangaan. Haal de end-notes offline en je haalt effectief Tor offline.
Om vervolgens te zien dat achter hun rug om de volgende end-notes ontstaan.

Je zult wel de 'exit nodes' bedoelen... end-notes zorgt voor nog meer verwarring.
17-03-2014, 14:09 door Anoniem
Ik stem geen CDA meer !
17-03-2014, 14:41 door Ramon.C
Wat een stel randdebielen zijn het daar in Den Haag zeg. Verbied lange vinger nagels dan ook meteen, kunnen namelijk OOK als messen worden gebruikt. Het gaat nergens meer over met 'ons' NL politiek. Bananenrepubliek
17-03-2014, 15:30 door Anoniem
Door Peter V.:
Door Anoniem:
En dan de opmerking dat het 'Tor-netwerk' moet worden verboden. Hoe willen ze dat doen dan? Elk huis van Nederland binnenvallen om te zien of ergens Tor draait?

Zodra ze het Tor-netwerk verboden maken zullen ze achter alle end-notes aangaan. Haal de end-notes offline en je haalt effectief Tor offline.
Om vervolgens te zien dat achter hun rug om de volgende end-notes ontstaan.
Grappig, nodes bedoelen jullie denk ik. En die nodes zijn vrij makkelijk (dynamisch) onbereikbaar te maken door een ISP e/o AIX. Dat het niets helpt mag duidelijk zijn, enkel de Nederlandse nodes kunnen fysiek worden uitgeschakeld, de buitenlandse blijven altijd via een proxy (VPN) bereikbaar.

Ik snap helemaal niet wat het CDA wil impliceren of bereiken en dat Opstelten een keer uitspraken doet die burger-vriendelijk lijken te zijn is ook maar schijn, wacht maar tot het nieuwe wetsartikel Computercriminaliteit III definitief wordt voorgesteld...
https://www.internetconsultatie.nl/computercriminaliteit
17-03-2014, 16:16 door Anoniem
Mooi ... kunnen we ook TNT post gaan verbieden .
En auto's ed , die kunnen nl ook gebruikt worden voor andere doeleinden dan waar ze voor bestemt zijn .

mmm ... zo zijn er nog flink wat alledaagse zaken die verboden zouden moeten worden ... manmanman
17-03-2014, 16:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Peter V.:
Door Anoniem:
En dan de opmerking dat het 'Tor-netwerk' moet worden verboden. Hoe willen ze dat doen dan? Elk huis van Nederland binnenvallen om te zien of ergens Tor draait?

Zodra ze het Tor-netwerk verboden maken zullen ze achter alle end-notes aangaan. Haal de end-notes offline en je haalt effectief Tor offline.
Om vervolgens te zien dat achter hun rug om de volgende end-notes ontstaan.
Grappig, nodes bedoelen jullie denk ik. En die nodes zijn vrij makkelijk (dynamisch) onbereikbaar te maken door een ISP e/o AIX. Dat het niets helpt mag duidelijk zijn, enkel de Nederlandse nodes kunnen fysiek worden uitgeschakeld, de buitenlandse blijven altijd via een proxy (VPN) bereikbaar.

Ik snap helemaal niet wat het CDA wil impliceren of bereiken en dat Opstelten een keer uitspraken doet die burger-vriendelijk lijken te zijn is ook maar schijn, wacht maar tot het nieuwe wetsartikel Computercriminaliteit III definitief wordt voorgesteld...
https://www.internetconsultatie.nl/computercriminaliteit
Simpel, als Tor en Bitcoin verboden worden zal het feit dat die software op je computer staat voldoende zijn voor een veroordeling. Hetzelfde zie je met wapens. Deelname aan een criminele organisatie en dergelijke zijn lastig te bewijzen. Bezit van een vuurwapen is simpel te bewijzen.
17-03-2014, 16:21 door Anoniem
Wat een sufgerukte simpele zielen zitten er toch bij eender welke politieke partij , zonder zich ook maar enigszins in de materie te verdiepen roepen ze de meest achterlijke kreten en het ergste van alles is nog dat ze dat jaren achtereen ongestraft kunnen volhouden .
17-03-2014, 16:32 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-03-2014, 16:55
[Verwijderd]
17-03-2014, 17:08 door Anoniem
Nou,Tor mogen ze niet verbieden,dat zullen ze wel laten.
Het CDA is toch een Democratische partij?,hoe durven ze.
Democratie en privacy moet toch in dit land bovenaan blijven staan!,we willen hier toch niet naar een bigbrother cultuur!.
17-03-2014, 20:51 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn ook handelaren in wapens en drugs bezig die via Facebook klanten werven. Moet FB daarom verboden worden ?

Die moet per definitie verboden worden !! haha
18-03-2014, 02:54 door Anoniem
Het XYZ wil een kredietkaart en online winkels verbieden. Het OM kocht via een een online winkel een katapult voor liefhebbers van de vissport.
De hoofdzaak is dat een wapen over de landsgrenzen heen moet en de overheid die deze grenzen bewaakt, faalt in het vervullen van deze opdracht. Vermoedelijk was het OM ook geslaagd om dit (na een zoektocht) in Nederland te kopen, er zijn echter nog geen plannen om baar geld en plaatsen waar potentieel illegale wapens worden verkocht te verbieden.
Wat een onzin, was er nu ook geen website met van die 'illegale' informatie over 'illegale' bestanden? Hoe liep dat weer af?
Serieus, doe maar eerst crisis oplossen, 2008 is nu toch al even geleden.
18-03-2014, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik snap helemaal niet wat het CDA wil impliceren of bereiken en dat Opstelten een keer uitspraken doet die burger-vriendelijk lijken te zijn is ook maar schijn, wacht maar tot het nieuwe wetsartikel Computercriminaliteit III definitief wordt voorgesteld...
https://www.internetconsultatie.nl/computercriminaliteit
Simpel, als Tor en Bitcoin verboden worden zal het feit dat die software op je computer staat voldoende zijn voor een veroordeling. Hetzelfde zie je met wapens. Deelname aan een criminele organisatie en dergelijke zijn lastig te bewijzen. Bezit van een vuurwapen is simpel te bewijzen.
Dat klinkt leuk, in de praktijk is deelneming aan een criminele organisatie echter makkelijker te bewijzen dan je denkt, de 'eisen' liggen bijzonder laag: http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/strafrecht/criminele-organisatie/criteria-deelname-criminele-organisatie.htm

Ieder 2e kamer-lid weet (zou moeten weten) dat een strafrechtelijke vervolging voor het bezit van specifieke software, data en andere niet-fysieke zaken (vrijwel) onmogelijk is. Ik heb het niet over de civiele wetgeving rondom het copyright, dat is geen strafrecht en gaat niet zozeer over bezit als wel moedwillige verspreiding.
Het enige digitale materiaal dat strafrechtelijk vervolgd kan worden is materiaal dat al verboden is via de reguliere wetgeving (censuur, bijv. "mein kampf" / oproepen tot geweld / etc.) en materiaal waarop ernstige strafbare feiten te zien zijn (bijv. misbruik van kinderen / dieren). Die grens is duidelijk en gewenst in mijn ogen.
Zowel de bitcoin als Tor kunnen niet redelijkerwijs worden geschaard in genoemde categorieën zonder deze grens te laten vervagen tot iets dat niet eenduidig meer te definiëren is. Mijn vraag blijft dan ook wat voor 'goeds' het CDA wilde bereiken met deze kamervragen.


Door Peter V.:
Grappig, nodes bedoelen jullie denk ik. En die nodes zijn vrij makkelijk (dynamisch) onbereikbaar te maken door een ISP e/o AIX. Dat het niets helpt mag duidelijk zijn, enkel de Nederlandse nodes kunnen fysiek worden uitgeschakeld, de buitenlandse blijven altijd via een proxy (VPN) bereikbaar.
Ja, nodes, niet notes. Was een typefout.

En wat ik eerder zei, daar had ik meteen de buitenlandse nodes in gedachten, maar dat lijken ze in Kamer Twee van het Binnenhof niet helemaal te begrijpen. Die denken dat je alles uitschakelt door het alleen in Nederland uit te schakelen.

En wat het decryptiebevel betreft: Niemand hoeft na de Cautie op het politiebureau te antwoorden. En dat geldt ook voor decryptiebevelen. Dus er mag gewoon gezwegen worden. De cautieverplichting komt uit art. 29 lid 2 Wetboek van Strafvordering: "Voor het verhoor wordt de verdachte medegedeeld dat hij niet verplicht is tot antwoorden." Dit is een uitvloeisel van Nemo tenetur se ipsum prodere: niemand hoeft zichzelf te incrimineren (EVRM)

En hoe meneer Opstelten dit dan wil "rechttrekken" is mij niet geheel juridisch duidelijk.
Een collectieve dan ;]

Refereer je nu aan de blokkade van TPB bijvoorbeeld? Want dat was een (inmiddels gecorrigeerde) uitspraak van een rechter in een civiele procedure. Zowel Opstelten als het CDA hebben het hier over strafrecht.

Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III gaat verder dan encryptie, was het maar zo duidelijk :[
'Ze' breien het recht omdat het verzwijgen een zwaar strafbaar feit wordt, net als bij alcohol-controles in het verkeer bijvoorbeeld. Je bent niet tot antwoorden verplicht, maar mag ook geen strafrechtelijk onderzoek hinderen. Daar is de grens een klein beetje opgeschoven, maar die grens is duidelijk en relatief eenvoudig te handhaven. Ook is de controle op de deze handhaving duidelijk en controleerbaar, zaken als chantage en corruptie zijn beheersbaar, het gebeurt in het openbaar, etc. etc. kortom, er is écht goed over nagedacht.

Zodra het gaat over ICT- e/o "veiligheid" -gerelateerde onderwerpen gaat zijn zaken als beheersbaarheid, soevereiniteit en privacy volledig ondergeschikt en ik vind dat echt huiveringwekkend.
24-03-2014, 11:06 door Anoniem
Een broodmes kan ook worden gebruikt om iemand mee te vermoorden! Zullen we dan maar gelijk ALLE MESSEN verbieden?Dat zou de veiligheid nog eens (zeer marginaal) verhogen!
Papiergeld is ook anoniem, zullen we dat dan ook maar gelijk afschaffen? Je kunt er immers die illegale wapens mee betalen!
Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan! Op het laatst kun je niets meer kopen of bezitten waar iemand anders schade mee zou kunnen oplopen als het wordt misbruikt! Natuurlijk weten de criminelen toch wel aan die spullen te komen, WIJ eerlijke mensen kunnen ons er dan alleen niet meer tegen verdedigen, omdat wij zelfs de eenvoudigste beveiligingen niet meer mogen bezitten omdat die door criminelen kunnen worden misbruikt!
Laten we dan ook het briefgeheim maar afschaffen. Telefoons en Internet afluisteren kan al, dus dan is de privacy helemaal ver te zoeken! Maar alleen criminelen hebben voordeel van dergelijke maatregelen: De organisaties zorgen voor hun eigen regels, en overtreden de onze om toch aan die spullen te komen! Controle is goed, maar overdrijven is echt een stap te ver!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.