image

Snowden noemt plan voor NSA-hervormingen mijlpaal

woensdag 26 maart 2014, 11:48 door Redactie, 3 reacties

De plannen van de Amerikaanse president Barack Obama om het surveillanceprogramma van de NSA te hervormen zijn een mijlpaal, aldus klokkenluider Edward Snowden. Deze week werd bekend dat Obama aan een wetsvoorstel werkt om het massaal afluisteren van Amerikanen in te perken.

Het plan moet ervoor zorgen dat de NSA stopt met de systematische verzameling van het belgedrag van Amerikanen en de telefoongegevens blijven in handen van telecomaanbieders, die de gegevens niet langer dan normaal hoeven te bewaren. Verder kan de NSA alleen met een nieuw soort gerechtelijk bevel toegang tot de telefoongegevens krijgen.

Mijlpaal

"Dit is een mijlpaal en het begin van een nieuwe poging om onze rechten van de NSA terug te winnen en de zetel van het volk aan de tafel van de overheid te herstellen", aldus Snowden in een verklaring tegenover de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. Volgens Snowden zou de ongrondwettelijke surveillance van Amerikanen nooit hebben kunnen bestaan als het bekend was geweest.

Snowden verwijst naar een gerechtshof dat de programma's beoordeelde en ze "Orwelliaans" en "waarschijnlijk ongrondwettelijk" noemde. Volgens de klokkenluider heeft Obama met de aankondiging van zijn plan bevestigd dat de surveillanceprogramma's voor het publiek werden verzwegen en in feite onnodig zijn en daarom moeten worden beëindigd.

Reacties (3)
26-03-2014, 13:25 door maboc
Deze week werd bekend dat Obama aan een wetsvoorstel werkt om het massaal afluisteren van Amerikanen in te perken.

Zijn die woorden specifiek zo gekozen? Dan zijn wij (niet Amerikanen) dus nog steeds mogelijk doelwit van de NSA.
Wellicht ben ik wat te kritisch.
26-03-2014, 13:51 door Anoniem
Door maboc:
Dan zijn wij (niet Amerikanen) dus nog steeds mogelijk doelwit van de NSA.
Wellicht ben ik wat te kritisch.
Dat zie je goed, en is een punt wat andere publicaties hier over ook maken. Als is de NSA ook opgezet met als doel het buitenland in de gaten houden. ...net zoals wij diensten hebben die amerikanen in de gaten houden. ...en waarschijnlijk naar eigen inzicht data uitwisselen. Veranderd er dan wezenlijk wel iets? Wie zal het zeggen.
27-03-2014, 19:28 door maboc
Iedere dienst krijgt desnoods door uitwisseling tussen de verschillende 'geheime' diensten. Dus onder de streep maakt 't allemaal niet zoveel uit denk ik.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.