Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Auto malware via skins?

20-10-2012, 18:20 door Bitwiper, 2 reacties
Rechts in het plaatje op http://www.j-display.com/english/news/2012/20121018.html (Bron: [1]) is een 1920x720 pixel display te zien bedoeld voor het tonen van de snelheidsmeter, toerenteller, benzineniveau en de typische waarschuwingsindictatoren in auto's (handrem erop, watertemperatuur etc).

Het eerste wat bij mij opkwam toe ik dit zag was "skins" en "themes", en de ene na de andere kwetsbaarheid in producten die aangepaste skins ondersteunen (vooral NullSoft's WinAmp was hier, jaren geleden, slachtoffer van).

Ik verwacht dat autofabrikanten in zullen gaan op de eisen van autoliefhebbers om dit soort displays zelf te kunnen tweaken. Er zullen sites komen waarop skins worden uitgewisseld. Maar, we hebben het bij auto's wel over mission- en safety critical systems!

Daarnaast zijn op software gebaseerde systemen dusdanig complex dat er kritische fouten in zitten, en er dus sprake zal zijn van patches en updates. Gaan we dat overlaten aan monteurs met zwarte nagels, of moeten we dat straks zelf doen? Hoe voorkomen we dat malware in auto's een probleem wordt?

Schieten we (hiermee) te ver door met digitale technieken in auto's? Welke andere risico's zien jullie?

[1]: http://tweakers.net/nieuws/85074/japan-display-ontwikkelt-7-inch-tabletscherm-van-2048x1536-pixels.html
Reacties (2)
20-10-2012, 21:10 door Anoniem
In mijn Volvo V40 zit ook een display waarbij ik 3 themes kan kiezen. Een 'classic' oid, een 'performance' met rode kleur en inzicht in hoeveel kracht je tot je beschikking hebt en een 'eco' versie die blauw is en met een meter aangeeft hoe zuinig je rijdt. Lijkt me wel mooi om zelf er een samen te kunnen stellen, desnoods uit vooraf gedefinieerde blokken.
21-10-2012, 05:35 door Navo
Er zijn nu al problemen die de veiligheid in auto's kunnen beïnvloeden. Sommige auto's waar je je mp3 speler kan aansluiten kunnen direct contact maken met de computer van de auto. Poos geleden een artikel over gelezen op deze site of een andere. Probleem is wat als de mp3 spelen een virus bevat en deze zich weet te installeren in de auto?

In de toekomst mede door wat je al aangeeft is de kans op een virus en andere troep in een auto zeer groot ben ik bang. Maar of de veiligheid in gevaar komt lig aan de wat de computer kan (bedoel zowel dingen als internet als auto onderdelen besturen) en of eventuele beveiliging uitgeschakeld kan worden waardoor de computer zelf 100% controle heeft over de auto ipv de bestuurder zelf.

Over software updates kan nog niks gezegd worden want dit is puur afwachten. Het kan mogelijk zijn dat auto's een auto update functie krijgen die overal werkt of als ze bijvoorbeeld opgeladen worden (toekomst zie ik geen benzine auto's meer). Andere mogelijkheid is dat de gebruiker zelf moet updaten of anders als de gebruiker het niet doet de monteur. Alleen denk ik dat deze techniek al vrij achterhaald is aangezien je dat nu steeds minder ziet. Vroeger moest je je router ook zelf updaten nu gaat dat ook via je provider of automatisch op enkele uitzondering na dan.

En ja of we tever schieten of niet het feit is dat mensen altijd meer willen en zoveel mogelijk in 1 ding. Vroeger had je een mobiel om te bellen en later ook om een sms te sturen. Kijk wat we er nu mee doen. Heel veel maar bijna niet meer waar die dingen eigenlijk voor gemaakt zijn. Het zijn nu zowat een complete PC. Grote nadeel is dat je nu moet uitkijken wat je met je telefoon doet of hij is besmet. Dit voorbeeld kan ook met auto's gebeuren. En eigenlijk met alles waar computers in zitten waar ook dingen op aangesloten kan worden of internet op zit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.