image

Bits of Freedom vreest grootschalige registratie burger

woensdag 23 april 2014, 11:17 door Redactie, 7 reacties

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vreest de grootschalige registratie van burgers die steden in het teken van "smart cities" en 'Big data' aanleggen. Privacyactivist Rejo Zenger wijst naar Amsterdam, waar het tegenwoordig vrijwel onmogelijk is om ongezien door de stad te bewegen.

Zo worden bijvoorbeeld kentekens van auto's vastgelegd, die in het verleden langer werden bewaard dan in eerste instantie werd aangegeven. Daarnaast zijn de opgeslagen kentekens ook interessant voor andere partijen, zoals de Belastingdienst, die in 2012 een kopie van de database opvroeg. Het is slechts één van de voorbeelden die Zenger noemt. Een ander voorbeeld is de opslag van de locatie van consumenten door winkels.

Het combineren van deze gegevens, zoals bij 'Big data' wordt gedaan, kan een uitgebreid beeld van iemands privéleven geven. "Maar daar heeft de gemeente nooit echt over gesproken, niet in de beleidsvorming en ook niet daarna. Nooit heeft men echt goed nagedacht over de consequenties van een centrale opslag, de langdurige bewaartermijn en de verhouding met andere wetgeving", aldus de privacyactivist.

Hij pleit er daarom voor dat grootschalige registraties van burgers zoveel mogelijk worden voorkomen. "Zeker als die burgers nergens van worden verdacht. En als we zo’n registratie nodig achten, dan zo min en zo kort mogelijk opslaan en zoveel als mogelijk gedecentraliseerd." Ook moet het voor burgers inzichtelijk zijn welke gegevens er precies zijn opgeslagen. Volgens Zenger hebben burgers niets aan een smart city als ze daarmee hun vrijheid verliezen.

Reacties (7)
23-04-2014, 11:30 door Anoniem
Maar, registratie is toch goed? Kijk maar, ambtenaren doen het en die hebben altijd het beste met u voor, burger!
23-04-2014, 11:33 door Anoniem
1984 = 2020, mark my words.
23-04-2014, 12:02 door Anoniem
Je moet bijna wel een hoodie worden.
23-04-2014, 12:13 door Anoniem
Smart for dummies

Een Smart burger in een Smart City pakt zijn Smart fiets en laat zijn Smartfone Regelmatiger af en toe Thuis.
Dat opent een Nieuwe Wereld voor de Smart Junkie met zijn Smart Koppie.
Die Nieuwe Wereld heet Omgeving.
Met je Omgeving kan je dan 'Weer' Contact Maken, wat mogelijk een Socialere Leefomgeving Oplevert.
En uiteindelijk Heel Smart is voor diverse grote City Budgetten.

Dàt zou pas een èchte Smart City Society zijn.
23-04-2014, 12:25 door Anoniem
Yup. Voor de goede orde, deze anoniem is altijd bereikbaar voor de redactie omdat men hier kennelijk wel weet hoe zonder koekjes of algemeen ip adres met een beetje vingerafdrukken de juiste laptobbe te benaderen is ;-)

Het probleem is groter dan de meeste lezers denken ;)

In afwachting van uw email: A. Nonimus
23-04-2014, 19:08 door Anoniem
Het blijft interessant om te zien hoezeer beide kampen het over een ding eens zijn: Dat dit tot een situatie leidt waarin de overheid alles van de burger weet. En dat op een dag dat er niet [URL=http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/23/asielzoeker-die-onder-toezicht-overheid-stond-pleegde-zelfmoord/]een[/URL] maar [URL=http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/22/jeugdzorg-straft-onterecht-voor-doktertje-spelen/]twee[/URL] schrijnende voorbeelden zijn hoe gevaarlijk die overmoed bij de overheid is.
24-04-2014, 08:39 door Anoniem
Tja, het is wel grappig hoe, ondanks al die registraties, het toch niet wil lukken met het veiliger maken van Nederland. Als je naar Amsterdam kijkt heeft het zwaar ingezet met het project top600, om de top600 draaideur criminelen in het gareel te krijgen. Daarbij is elk denkbare privacy schending toegepast om informatie samen te stellen. Heeft het gewerkt? Nee, want de top600 is inmiddels de top800 geworden. Tja, ergens zou er toch iemand met iets meer hersencellen dan de gemiddelde politicus of burgemeester moeten beseffen dat al die registraties geen problemen gaat oplossen. Dan mag je een database hebben waar al je burgers in staan en wat ze per minuut hebben gedaan of waar ze zijn geweest maar los je daarmee een probleem op? Nee, dus. Probleem is dat de meeste burgers nog dommer zijn dan de gemiddelde burgemeester of politicus en zich van alles laten wijsmaken. Dit volk verdiend deze overheid omdat ze te lui en te dom zijn om voor zichzelf op te komen, laat staan voor een ander.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.