image

ACDC-project wil Europees netwerk tegen botnets

donderdag 24 april 2014, 11:23 door Redactie, 6 reacties

Een project dat met een miljoenensubsidie van de Europese Unie is opgezet wil een Europees netwerk tegen botnets oprichten. Het Europese Advanced Cyber Defence Centre (ACDC) project probeert in zoveel mogelijk landen anti-botnetcentra van de grond te krijgen.

De centra geven internetgebruikers informatie hoe ze kunnen voorkomen dat hun computer onderdeel van een botnet wordt, en als dit toch het geval is tips en tools om de infectie te verwijderen. ACDC bestaat daarnaast ook uit een groot aantal partners uit veertien verschillende landen, waaronder internetproviders, opsporingsdiensten, CERTs, onderzoekscentra en IT-providers. Zo doet bijvoorbeeld de TU Delft aan het project mee.

De betrokken partijen verzamelen en delen allerlei gegevens. Ook vindt er onderzoek plaats. Het project, dat zich in een pilotfase bevindt, werd vorig jaar gestart en heeft 7,7 miljoen euro subsidie gekregen om tot juli volgend jaar door te gaan. ECO, de vereniging van de Duitse internetindustrie, leidt het project. Na botnetcentra in Duitsland en Spanje is er nu ook een centrum in Kroatië geopend. Daarnaast zullen er dit jaar ook centra in Italië, Bulgarije, Frankrijk en Portugal verschijnen.

Reacties (6)
24-04-2014, 12:04 door tuxick
7.7 miljoen om mensen te vertellen dat ze hun windows moeten beveiligen?
24-04-2014, 12:59 door Anoniem
wat een goede manier... je zorgt dat 'bijna gratis' instanties jouw werk doen en die 7 miljoen zijn voor jezelf.
24-04-2014, 13:48 door Anoniem
"7.7 miljoen om mensen te vertellen dat ze hun windows moeten beveiligen?"

Dat is slechts een klein onderdeel van het ACDC project, maar dat had je zelf ook kunnen lezen indien je de moeite had genomen. Het gaat vooral om detectie van botnet traffic, en het verhelpen van besmettingen. Het opzetten van dergelijke detectie netwerken is ook niet gratis.
24-04-2014, 13:48 door Anoniem
"wat een goede manier... je zorgt dat 'bijna gratis' instanties jouw werk doen en die 7 miljoen zijn voor jezelf."

Wat een reactie, je hebt je zeker erg goed verdiept in de vraag waar dit geld aan besteed wordt.
24-04-2014, 14:48 door Anoniem
Een paar miljoen, daar ben je zo doorheen als je op europese schaal bezig gaat wezen. Ben benieuwd of het wat wordt, ga het in de gaten houden.
24-04-2014, 17:15 door Anoniem
Dat is symptoombestrijding, ga eens echt aan de slag en pak die criminelen gewoon op. Meer afvallende bots betekent meer malware en meer malware spam.

De Amerikanen doen wel wat, die lokken Russen in de val door ze ergens voor uit te nodigen in het VK en dan worden ze uitgeleverd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.