image

Afluisterlamp plaatst stiekem gesprekken op Twitter

donderdag 24 april 2014, 11:48 door Redactie, 2 reacties

Kunstenaars hebben een lamp ontwikkeld die stiekem gesprekken kan afluisteren om de inhoud vervolgens automatisch op Twitter te plaatsen. De Conversnitch, zoals de lamp heet, is een creatie van Brian House en Kyle McDonald en kan voor minder dan 100 dollar in elkaar worden gezet.

De afluisterlamp bestaat uit een Raspberry Pi minicomputer, een microfoon, een LED en een plastic bloempot. Het apparaatje wordt vervolgens in de fitting van een lamp geschroefd waar het ook de stroom vandaan haalt. Vervolgens wordt de audio van opgenomen gesprekken via open wifi-netwerken in de buurt naar het Mechanical Turk crowdsourcing platform van Amazon gestuurd.

Mechanical Turk is een online marktplaats waar mensen tegen betaling allerlei werkzaamheden verrichten. House en McDonald betalen een kleine vergoeding voor het uitwerken van de opgenomen gesprekken die vervolgens op het Conversnitch Twitteraccount worden geplaatst. De Turk-werknemers kregen wel als opdracht om geen namen te vermelden, zo meldt Wired.

De lamp is inmiddels op verschillende plekken geplaatst, zoals een McDonald's in New York, een bureaulamp in een slaapkamer en banklobby, maar ook in een bibliotheek en lantaarnpaal in Manhattan’s Washington Square Park. McDonald haalde in 2011 ook al het nieuws toen hij software op laptops in verschillende Apple Stores installeerde die beelden via de webcam naar zijn server stuurde.

Reacties (2)
24-04-2014, 17:26 door Anoniem
De moraal is bij de techies niet erg ontwikkeld. Vinden ze waarschijnlijk ouderwets. Maar ze zullen nog wel van een koude kermis thuiskomen (zouden ze deze uitdrukking nog begrijpen?).
25-04-2014, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: De moraal is bij de techies niet erg ontwikkeld. Vinden ze waarschijnlijk ouderwets. Maar ze zullen nog wel van een koude kermis thuiskomen (zouden ze deze uitdrukking nog begrijpen?).
In tegendeel:
House and McDonald aim to stir controversy, though, so questions that come up about privacy and legality aren’t so much hindrances as they are the point. Conversnitch is intentionally invasive to stimulate discussion about the controls Americans have over their privacy and the ways that their trust can be violated. It’s time to be vigilant. Trust no lamp.
http://www.slate.com/blogs/future_tense/2014/04/23/conversnitch_device_made_by_kyle_mcdonald_and_brian_house_records_tweets.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.