image

Microsoft ondersteunt Surface-tablet 4 jaar

maandag 26 november 2012, 11:04 door Redactie, 8 reacties

Microsoft zal de recente verschenen Surface-tablet met Windows RT vier jaar ondersteunen. Windows-versies kunnen normaal op vijf jaar ondersteuning rekenen, waarbij bedrijven de ondersteuning met nog eens vijf jaar kunnen verlengen. "Omdat de Surface met Windows RT een hardware-software combinatie is, gelden er andere spelregels", aldus Microsoft-volger Ed Bott. Hij merkte op dat Microsoft nergens had vermeld hoe lang het de Surface zou ondersteunen.

Nu heeft de softwaregigant toch de levenscyclus voor 'consumenten hardware producten' vermeld en die bedraagt vier jaar. De op Surface-apparaten geinstalleerde software, zowel ingebed als gedownload, valt onder de software levenscyclus van het product, wat in het geval van Windows RT en de meegeleverde Office Home en Student 2013 software vijf jaar bedraagt.

iPad
Bott stelt dat dit misschien kort lijkt, maar dat het lang is vergeleken met Apple. De originele iPad die begin 2010 verscheen, ontvangt namelijk geen iOS-supdates meer, zowel voor de veiligheid als andere zaken, terwijl het apparaat net 2,5 jaar oud is. Dat betekent dat talloze consumenten met onveilige iPads werken.

Reacties (8)
26-11-2012, 11:14 door Fabian76
Ik heb inderdaad een oude iPad en de meest recente iOS update kon ik niet installeren. Ik had me nog niet gerealiseerd dat dat inderdaad maar net 2,5 jaar is.
Maarja. Echt rouwig ben ik er niet om want de appstore van iOS 5 is veel sneller dan die van iOS 6 en de maps applicatie is stukken beter (op de iPad van de zaak gecontroleerd. Dat is een iPad 3).
26-11-2012, 11:20 door Anoniem
De grote vraag is natuurlijk na hoeveel jaar het ding het gewoon helemaal niet meer doet, omdat er ergens een validatieservice gestopt wordt of er zelfs actieve kills verstuurd worden.
Het zal de gemiddelde consument een biet wezen of "het tablet nog wel ondersteund wordt door Microsoft", zolang hij het maar doet.
(je moest eens weten hoeveel XP gebruikers nooit SP3 geinstalleerd hebben omdat ze ergens gehoord hebben dat dat problemen geeft of omdat ze een illegaal serienummer hebben)
26-11-2012, 11:32 door Walter
Nu vind ik het verwijzen naar de concurrent en zeggen: "Zij doen minder" geen argument.
Ik vind 4 jaar ondersteuning echter wel redelijk. Veel (grote) bedrijven hebben toch een hardware lifecycle van 3-5 jaar, waarna het materiaal vervangen moet worden.
4 jaar garantie vanuit Microsoft is dan dus behoorlijk.

Voor thuisgebruikers, ach, hoeveel mensen die nu al een surface hebben zullen deze de volle 4 jaar gebruiken (en niet over maximaal 3 jaar overstappen op iets nieuws)?
26-11-2012, 12:38 door Anoniem
Treurig. De kracht van software is dat deze eindeloos aangepast kan worden, zonder extra materiaalverbruik. Nu wordt de zaak volkomen omgekeerd: MS, Apple en de hele zooi gebruiken software nu vooral om de levensduur van hardware te bekorten, in plaats van die te verlengen. Meer materiaalverbruik, zoveel mogelijk - terwijl de feitelijke levensduur veel langer kan zijn. In plaats van losser van de materie te komen zijn we er meer dan ooit aan gebonden geraakt.
26-11-2012, 13:25 door Anoniem
Door Walter: 4 jaar garantie vanuit Microsoft is dan dus behoorlijk.

Ondersteuning is wat anders dan garantie :p
26-11-2012, 13:44 door Anoniem
Door Walter:
Voor thuisgebruikers, ach, hoeveel mensen die nu al een surface hebben zullen deze de volle 4 jaar gebruiken (en niet over maximaal 3 jaar overstappen op iets nieuws)?
Die er NU al een hebben wellicht niet veel, dat zijn de enthousiastelingen die altijd het nieuwste snufje willen.
Maar degenen die er over een jaar een kopen dat zijn toch meer de mensen die willen dat zo iets een redelijke tijd blijft werken.
26-11-2012, 19:16 door Anoniem
Als ik me niet vergis zijn dit tevens apparaten waar UEFI secure boot niet uitgeschakeld kan worden (bij x86 wel, bij ARM niet, RT was toch voor ARM?). Dus als je OS niet meer ondersteund wordt loop je ook nog kans dat het moeilijk of onmogelijk is om een alternatief OS te installeren. Dat betekent dat de waarde van die apparaten na 4 jaar lager is dan bij apparaten die niet op die manier afgeschermd zijn. Los van de verkwisting die dat impliceert als ik dit goed zie, uit dit zich in een navenant lagere aanschafprijs?

Dat het bij Apple nog slechter is neemt meteen mijn laatste twijfel weg: zo'n ding koop ik niet.
26-11-2012, 19:17 door Anoniem
@ Anoniem 12:38: daar ben ik het roerend mee eens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.