image

Pentagon organiseert groot toernooi tijdens hackerconferentie

dinsdag 3 juni 2014, 16:19 door Redactie, 1 reacties

De onderzoekspoot van het Pentagon zal tijdens de Def Con hackerconferentie van 2016 een groot toernooi organiseren. De Cyber Grand Challenge, zoals het toernooi wordt genoemd, zou de eerste in z'n soort zijn en is ontworpen om de ontwikkeling van geautomatiseerde beveiligingssystemen te versnellen.

Deze systemen moeten een cyberaanval kunnen detecteren zodra die wordt gelanceerd. De Cyber Grand Challenge wordt georganiseerd door het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft een overeenkomst met de organisatie van Def Con gesloten. Volgens DARPA zijn huidige netwerkbeveiligingssystemen niet opgewassen tegen aanvallen, en kunnen kwetsbaarheden pas worden voorkomen als aanvallers er misbruik van hebben gemaakt.

Op dit moment zijn het nog vaak mensen die de aanvallen moeten analyseren om vervolgens updates te ontwikkelen en uit te brengen. Een proces wat soms maanden kan duren nadat de eerste aanval heeft plaatsgevonden. "De enige effectieve aanpak tegen het toenemende aantal en de diversiteit van de aanvallen is het overstappen op volledig geautomatiseerde systemen die aanvallen direct kunnen ontdekken en neutraliseren", zegt DARPA-manager Mike Walker.

Om deze overgang mogelijk te maken heeft DARPA nu de Cyber Grand Challenge gelanceerd. Het eerste toernooi waarbij niet de kennis van beveiligingsexperts wordt getest, maar die van softwaresystemen. De Challenge volgt het bekende Capture the Flag-concept dat bij veel hackerwedstrijden wordt gebruikt.

Aangezien nu machines het tegen elkaar opnemen wordt er visualisatietechnologie ontwikkeld zodat het ook voor het publiek interessant is om naar te kijken. In eerste instantie zullen er verschillende voorrondes plaatsvinden, waarbij de uiteindelijke finale tijdens de 2016 editie van Def Con wordt gehouden.

Reacties (1)
03-06-2014, 17:16 door Anoniem
Ah, software mag nu ook hoedjes dragen? Iets met een leuk keurmerk mischien? Keurmerken hebben we namelijk ook nog niet genoeg van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.