image

Opera gaat stilletjes wachtwoorden andere browser importeren

woensdag 11 juni 2014, 16:52 door Redactie, 6 reacties

Om ervoor te zorgen dat nieuwe gebruikers van de Noorse browser Opera gemakkelijker de overstap kunnen maken, zijn de ontwikkelaars van plan om straks stilletjes wachtwoorden, bookmarks, cookies en de surfgeschiedenis van de huidige browser op de computer te importeren.

Zodra Opera voor het eerst wordt gestart zal de browser onzichtbaar voor de gebruiker de gegevens van de andere browser inladen. "Zo hoef je niet van vooraf aan te beginnen", zegt ontwikkelaar Przemek Kud?a. De importfunctie is inmiddels aan de ontwikkelversie van Opera toegevoegd (Windows | Mac). Er zijn echter al verschillende problemen bekend. Zo werkt het importeren niet met heel oude Firefox-versies en is het niet mogelijk om Firefox-wachtwoorden op de Mac te importeren.

Het marktaandeel van Opera schommelt al jaren rond de 1,3%. In Nederland ligt de populariteit van de browser een stuk lager. Volgens cijfers van StatCounter zou 0,77% van de Nederlandse internetgebruikers met Opera surfen.

Reacties (6)
11-06-2014, 18:30 door Anoniem
Het lijkt erop dat het Opera team stilletjes al bezig was gebruikerswensen te negeren.

In de forum post "Keychain Access Opera & Chrome?" werd al aandacht besteed aan het feit dat in versie 21 de password autofill voorkeuren werden genegeerd als je dit bewust uitgeschakeld wilde houden.

Opera 21 sloeg dan 'op hol' op diverse websites en bleef vragen om toegang tot het Mac sleutelhanger beheerprogramma, door vele malen een terugkerende pop up vraag te tonen voor akkoord.
Nee dus, met als gevolg een browser die daardoor niet meer functioneel te gebruiken was.

https://www.security.nl/posting/387602/Keychain+Access+Opera+%26+Chrome%3F

Met de aankondiging van het introduceren van het stilletjes importeren van gebruikers voorkeuren en passwords (daar zijn ze weer) lijkt de eerdere vermoede bug (versie 21) eerder een intro te zijn geweest op bewust inzetten van 'spioneer/datapik beleid'.

Want zo kan je het wel een beetje categoriseren, het weglaten van een simpele vraag aan de gebruiker of het de voorkeuren passwords en meer wil importeren vanuit een ander programma, zoals alle andere programma's dat netjes wel doen, is een kleine nette moeite en heeft niets maar dan ook niets met gemak te maken.
Dan ben je eerder bezig om al bestaande functionaliteit bewust te ontmantelen dan zinnige functionaliteit aan het ontwikkelen.
Helaas zie je dat maar al te vaak bij browsers die gebaseerd zijn op Chromium : functies eruit halen, onzichtbaar maken of blokkeren. Om er vervolgens een eigen naam-label aan te hangen "Onze nieuwe browser".

Dit nu geopenbaarde voornemen lijkt dus meer op nogal doorzichtig doordrukken van eigenbelang en een goede reden voor gebruikers een dergelijke browser ontwikkelaar nog eens op het vertrouwens-aspect te beoordelen.
Data toe eigenen zonder te vragen terwijl je dat eerst wel deed is eerder een vorm van data stelen, een ziekte waar al zoveel apps aan lijden.

Helaas is 'deze methode' succesvol gezien het aantal mobiele apps dat het verzamelen van data tot standaard heeft verheven.
Hoe Opera de groei van haar marketshare nu echt wil vergroten is mij niet helemaal duidelijk, dit soort signalen geven wel een indicatie.
Wat gaat die browser straks nog meer onzichtbaar uitvoeren op je systeem?

Laat maar Opera.

De Mac kent een hele doeltreffende 'verhuis key combinatie';
"cmd" + "backspace".
Werkt alleen met instemming van de eigenaar,
goedgekeurd.
11-06-2014, 18:34 door Anoniem
Wat als je nou niet wilt importeren ?

Je kunt toch ook als je de Opera browser start, vragen of je wilt importeren of niet, in plaats van onzichtbaar ?
11-06-2014, 19:33 door mcb
Wat ik gevaarlijker vind, is dat applicaties zomaar bij de lokaal gecachte pw's kunnen komen.
Als opera dit kan, kan malware dit ook. (nu heb ik geen lokaal opgeslagen pw's maar dat terzijde).

En het is inderdaad ongehoord dat alle settings (voorkeuren, pw's) zomaar worden geimporteerd zonder dat eerst even te vragen.
11-06-2014, 21:12 door Anoniem
Dit gedrag is niet nieuw voor mij, Chrome flikt dit ook.
11-06-2014, 21:48 door Anoniem
Door mcb: Wat ik gevaarlijker vind, is dat applicaties zomaar bij de lokaal gecachte pw's kunnen komen.
Als opera dit kan, kan malware dit ook. (nu heb ik geen lokaal opgeslagen pw's maar dat terzijde).

En het is inderdaad ongehoord dat alle settings (voorkeuren, pw's) zomaar worden geimporteerd zonder dat eerst even te vragen.
Je kan beter een programma als KeePass gebruiken, dan wordt je wachtwoord file tenminste fatsoenlijk geëncrypt. De meeste wachtwoordmanagers van browsers bewaren de wachtwoorden als je geen masterpw aanmaakt zelfs in plain-text.
12-06-2014, 11:48 door Anoniem
Voor een security forum opmerkelijk "veel" bijval voor Opera, die toch best aardig SSL doet in vergelijking met alle andere browsers.
Wat is erger: dat Opera het doet, of dat Opera het kan.
En in het laatste geval, dat Opera het kan komt door.... [zelf aanvullen].
Kortom, veelzeggend "intelligent" gebral hierboven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.