image

Plasterk lanceert app om ID-bewijzen te controleren

donderdag 12 juni 2014, 13:59 door Redactie, 22 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft vandaag een applicatie gelanceerd waarmee echtheidskenmerken van paspoorten en identiteitsbewijzen zijn te controleren. Op steeds meer plaatsen in Nederland worden ID-bewijzen gebruikt om iemands identiteit vast te stellen.

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om hotels, autoverhuurbedrijven, banken en zorginstellingen. Het ministerie heeft daarom een applicatie ontwikkeld waarop de echtheidskenmerken van het nieuwe paspoort voor het grote publiek, private instellingen, overheden en eerstelijns controleurs zijn te controleren. De app heet Dutch ID en is zowel voor iOS als Android beschikbaar.

"Dankzij de toegankelijke app weten mensen beter waar ze op moeten letten bij het controleren van identiteitsbewijzen. Zo kun je op je tablet of smartphone het reliëf voelen en zodoende vergelijken met het echte reliëf dat aan de linker- en rechterkant van je identiteitsbewijs zit", aldus het ministerie. Met behulp van de lichtknop kan het ultraviolette kenmerk worden bekeken.

Nederland is het eerste land dat een dergelijke app ontwikkeld heeft. Verschillende landen hebben zich inmiddels gemeld om het concept over te nemen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Singapore.

Image

Reacties (22)
12-06-2014, 14:31 door Anoniem
euh, leuke app om eens mee te spelen, maar je gaat je paspoort toch niet aan iemand afgeven als diegene hem vervolgens voor een apparaat houdt dat net zo gemakkelijk een kopie maakt als een controle doet?
12-06-2014, 14:34 door Anoniem
Zo kun je op je tablet of smartphone het reliëf voelen
nou, ik ben benieuwd :P
12-06-2014, 14:37 door Anoniem
n/m vorige opmerking; de app is alleen maar informatief met een beschrijving van waar je op kunt letten. Het gaat niet zelf een controle doen.
12-06-2014, 14:37 door Anoniem
Gelukkig is dit met welbesteed belastinggeld gemaakt en heeft ieder inwoner hier profijt van.... :S

Ik zie hier echter de meerwaarde niet van....iemand ???
12-06-2014, 14:39 door Orion84 - Bijgewerkt: 12-06-2014, 14:39
Kleine nuance: het is geen app om ID bewijzen te controleren, het is een app om de veiligheidskenmerken de demonstreren. De term controleren zette mij bij het lezen van dit artikel in elk geval in eerste instantie op het verkeerde been.

Voordat er weer mensen in paniek raken over privacy aspecten en zo: de app doet dus niets meer dan een voorbeeld paspoort laten zien met wat uitleg over de kenmerken, het is niet alsof je er een ID bewijs mee kan scannen of iets dergelijks.
12-06-2014, 14:42 door Anoniem
dit faalt bij de wet , de zegt dat ik mijn id niet uit handen mag geven , alleen aan daar toe bevoegde opsporing's ambtenaren en dat zijn : politie en douane en koninklijke marechaussee, en verder nobody !!!!!!!
12-06-2014, 15:03 door Anoniem
Voor diegenen die een app niet vertrouwen (.) hier de web site waar echtheidskenmerken van alle europesche documenten beschreven zijn:
http://prado.consilium.europa.eu/nl/homeindex.html
12-06-2014, 15:19 door [Account Verwijderd]
De overheid verteld mij dus:
Zo kun je op je tablet of smartphone het reliëf voelen en zodoende vergelijken.

Op je tablet of smartphone het reliëf voelen????

OK, het is de overheid, daar verwachten we niet TE veel van.

Maar ik wil wel graag weten wat de schrijver aan recreatieve middelen gebruikt heeft!
waarschijnlijk het zelfde middel als die gene die dit bericht klakkeloos op security geplempt heeft.

O, Scotty, beeeeeam me UP, pleeeeeease!!!!
12-06-2014, 15:56 door Anoniem
Ik weet uit toevallig dat de politie net deze app aan het uitrollen is alleen dan versie 2.0 die gelijk even kijkt in de databases van een hele reeks overheden of er nog boetes of andere dingen open staan de naam.

Met kentekenen van voertuigen is dat ook het geval even app’en met de nieuwe S5 van politie en ze weten alles van je.

Groet,
Ghost
12-06-2014, 16:00 door Anoniem
En die druk om overal maar met je identiteit te zwaaien, daar doet de minister natuurlijk helemaal niets aan. Voert'm hooguit nog een beetje (of, ome room kennende, liefst een boel) op, want er is nu een app!!!1!
12-06-2014, 16:04 door Anoniem
@amphihans

"Het relief is voelbaar. Ga met je vinger over het beeldscherm van je toestel, het trilt waar het relief zit" bron: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.bprbzk.dutchid
12-06-2014, 16:08 door pff - Bijgewerkt: 12-06-2014, 16:09
Door amphihans: Op je tablet of smartphone het reliëf voelen????
dat zei ik ook al, maar dat vonden de modjes hier blijkbaar niet zo grappig... *zucht*

maar goed..

Zo kun je op je tablet of smartphone het reliëf voelen [...]
ben zeer benieuwd hoe dit gaat functioneren..
12-06-2014, 16:34 door Orion84
Heb de app even uitgeprobeerd en je telefoon gaat trillen als je je vinger over een stuk met relief beweegt. Zo kun je dus 'voelen' welke stukken van de pagina relief zouden moeten hebben.
12-06-2014, 16:42 door Anoniem
Zo kun je op je tablet of smartphone het reliëf voelen [...]
ben zeer benieuwd hoe dit gaat functioneren..

Wanneer je over het ' reliëf ' veegt met je vinger start een trilfunctie met een bepaalde frequentie. Lijkt me niet representatief voor de werkelijkheid, maar goed..het idee lijkt me duidelijk; dat je in ieder geval íets moet voelen op die positie.

Alle punten die worden getoont in de applicatie zijn vrij logisch naar mijn inziens. Eenvoudig te onthouden en te controleren, daar hebben degene die een ID moeten controleren geen applicatie voor nodig lijkt me. Het lijkt me zeer onprofessioneel eruit zien als een controlerende partij bij iedere ID-bewijs die er 'verdacht' uitzien hun applicatie erbij pakken en de 5/6 aandachtspunten afgaan..

Maar goed, leuk bedacht om bekend te raken met de echtheidskenmerken.
12-06-2014, 18:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-06-2014, 18:58
[Verwijderd]
12-06-2014, 21:29 door Anoniem
Hij is overigens ook beschikbaar voor Windows Phonegap en zelfs voor BlackBerry hebben we bij ClockWork een versie gemaakt
12-06-2014, 22:55 door steve sh1t
als ik de media en de meeste mensen moet geloven, is ieder probleem in deze wereld te tackelen met een app. En als het geen app heeft, bestaat het niet.
12-06-2014, 23:39 door Orion84
Door Peter V.:
Door Orion84: Kleine nuance: het is geen app om ID bewijzen te controleren, het is een app om de veiligheidskenmerken de demonstreren. De term controleren zette mij bij het lezen van dit artikel in elk geval in eerste instantie op het verkeerde been.
Kleine nuance: in de tekst staat wel degelijk "controleren". Zie hieronder.

Deze Dutch ID app informeert je over de (echtheids)kenmerken in deze reisdocumenten (Paspoort & ID kaart), laat zien waar de kenmerken in de documenten staan en hoe je deze echtheidskenmerken kunt controleren.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.bprbzk.dutchid
En wat wil je daar precies mee zeggen?

Die tekst is in elk geval een stuk duidelijker dan het artikel hier. Het is inderdaad een app die laat zien hoe je kan controleren. Bij "een app om ID-bewijzen te controleren" had ik, in elk geval in eerste instantie, hele andere associaties (een app die op basis van een scan van ID controleert of ID geldig is of iets dergelijks). En als ik de reacties zo eens zie, was ik niet de enige die een dergelijke eerste indruk had.
13-06-2014, 09:21 door Anoniem
@Orion84, de overheid ziet het toch echt als een app om id's te checken:
"Plasterk lanceert DutchID-app waarmee identiteitsbewijzen gecontroleerd kunnen worden"

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bzk/nieuws/2014/06/12/plasterk-lanceert-dutchid-app-waarmee-identiteitsbewijzen-gecontroleerd-kunnen-worden.html
13-06-2014, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet uit toevallig dat de politie net deze app aan het uitrollen is alleen dan versie 2.0 die gelijk even kijkt in de databases van een hele reeks overheden of er nog boetes of andere dingen open staan de naam.

Met kentekenen van voertuigen is dat ook het geval even app’en met de nieuwe S5 van politie en ze weten alles van je.
Zou een politieke rel opleveren als de po-li-tie niet éérst een app zou krijgen die hetzelfde maar dan méér en beter kan. Dus dit is een bijproduct van waar ze echt mee bezig zijn, als leuk afleidertje en speledingetje foordemense zeg maar.

Het levert daarentegen nog niet eens een nieuwsbericht op dat de po-li-tie nu nog weer sneller je hele doopzeel gaat lichten ook als je ze eigenlijk alleen maar om de weg gevraagd had. Want de reflex om éérst "legitimasie" op te eisen en daarna pas terug te groeten zit er reeds goed in bij het blauw, wat je ondertussen dan ook vooral in de vorm van grootscheepse combinatiecontroles tegenkomt op straat, loslopen durven ze eigenlijk al niet eens meer.

Ergens vind ik het begrijpelijk dat ze zulke apps willen hebben. Maar dat wil niet zeggen dat ik de onvermijdelijke resultaten en de effecten van dit en al het andere burgerhaatbeleid ook accepteer. Ben het zelfs best wel een beetje veel zat, eigenlijk.

Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

Niemand nog een idkaart bij zich, nooit meer enige naam aan enige gezagsdrager geven, laat staan huisadres dat ze gegarandeerd komen doorzoeken. "Doe maar een enkeltje 'terug naar m'n eigen land', diender. Ik heb immers geen legitimasie en ben hier dus illegaal."
13-06-2014, 11:14 door Orion84
Door Anoniem: @Orion84, de overheid ziet het toch echt als een app om id's te checken:
"Plasterk lanceert DutchID-app waarmee identiteitsbewijzen gecontroleerd kunnen worden"

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bzk/nieuws/2014/06/12/plasterk-lanceert-dutchid-app-waarmee-identiteitsbewijzen-gecontroleerd-kunnen-worden.html
Ja en inmiddels (na het uitproberen van de app) snap ik ook prima wat ze daarmee bedoelen, maar dat doet niets af aan mijn mening dat de formulering ongelukkig is, omdat het (in elk geval in mijn ogen) de eerste indruk wekt dat de app zelf de controle doet, terwijl het enkel een soort handleiding biedt.

In een wereld waar elke week wel weer een relletje is over vermeende privacy schending door een overheid die alles wil controleren en automatiseren, had ik persoonlijk voor een andere formulering gekozen.
13-06-2014, 11:49 door xclude
Een veel beter alternatief dat al ruim twee jaar bestaat is de app eCLOWN (in de Google App store) die via de NFC optie van smartphone de chip van een ID of Paspoort kan uitlezen en alle gegevens zoals ze in de chip staan zelfs kan kopiëren. https://play.google.com/store/apps/details?id=dexlab.eCL0WN. Niks kenmerken maar het echte werk dat door douane e.d. gebruikt wordt dus. ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.