image

IKEA dreigde IKEAhackers.net met juridische stappen

maandag 16 juni 2014, 16:20 door Redactie, 9 reacties

De Zweedse meubelgigant IKEA heeft de website IKEAhackers.net, waar mensen via allerlei hacks IKEA-meubels uitbouwen en voor andere zaken gebruiken, met juridische stappen gedreigd. De website bestaat al sinds 2006 en bevat allerlei tips over het aanpassen en gebruiken van IKEA-meubels.

Jules Yap, het pseudoniem van de bedenker van de website, ontving een brief waarin hem werd gevraagd om vrijwillig afstand van de domeinnaam te doen. Als hij dat niet deed zouden er mogelijk juridische stappen volgen. Na langdurig onderhandelen werd overeengekomen dat Yap de domeinnaam mocht houden, maar dat de website niet-commercieel zou worden. Yap ging met de eisen van de IKEA akkoord omdat hij de website wilde houden.

Klap

Yap ervaart de actie van de Zweedse meubelgigant als een klap in zijn gezicht. "Ik heb er geen probleem mee dat ze hun handelsmerk willen beschermen, maar ik denk dat ze dit beter hadden kunnen afhandelen. Ik ben een persoon, geen onderneming. Een blogger die duidelijk aan hun kant staat. Hadden ze niet als een normaal persoon met me kunnen praten zoals mensen doen, in plaats van een Cease en Desist-brief te sturen?"

Yap merkt op dat de website in 2006 juist werd gestart uit liefde voor IKEA en hij er niet van wilde profiteren. "Ik ben gewoon een hele grote fan en terugkijkend misschien ook iets naïef." Vanwege de omvang van de site en de kosten die hierbij kwamen kijken zag Yap zich genoodzaakt om advertenties te tonen. Iets wat vanaf 23 juni niet meer mag. De eigenaar is nu van plan om de website op een nieuw domein onder te brengen.

Reacties (9)
16-06-2014, 16:27 door Anoniem
Sommige ondernemers zijn oliedom. Dit soort fan-websites zijn namelijk juist een goed marketing instrument. Men had deze jongen beter een steuntje in de rug kunnen geven......
16-06-2014, 18:03 door Anoniem
Ja zo zijn merkenrecht juristen. Die kennen alleen maar Cease&Desist en Litigation.
Geeft wel een beetje aan wat er in die koppies omgaat.

Aan de andere kant kun je dit als "fan" ook van te voren inzien en niet zo'n naam aan je site geven.
16-06-2014, 20:29 door Anoniem
Dit is zeker een idee van een idioot van manager die niets anders te doen had.
16-06-2014, 20:43 door Anoniem
Inderdaad. Dit grapje zou wel eens fout kunnen gaan lopen.
16-06-2014, 21:14 door Anoniem
Door Anoniem: Sommige ondernemers zijn oliedom. Dit soort fan-websites zijn namelijk juist een goed marketing instrument. Men had deze jongen beter een steuntje in de rug kunnen geven......
De merknaam IKEA is toch veel groter dan IKEAhackers? Bovendien ga je echt niet voor het eerst via die site over IKEA horen, ik vind het volstrekt logisch dat de toga's in actie komen. Jammer, maar wel logisch, IKEA kan er niets mee winnen en een hoop mee verliezen, zoals omzet reputatie en de 'controle' over hun producten.

Ze zouden die jongen dus gewoon in dienst moeten nemen!
16-06-2014, 22:29 door Anoniem
Dus je bent enthousiast over IKEA, Cease en Desist-brief in your face. Lijkt mij een prima kandidaat voor de "So You're Telling me" meme... (http://cdn.memegenerator.net/instances/500x/51210316.jpg) Social Media rel? *pakt popcorn*
17-06-2014, 07:54 door N4ppy
Als ik de site zo zie begrijp ik wel waarom ze nu, hij gaat advertenties plaatsen, in actie komen.

De site heeft een hoog ikea gevoel en als daar ineens "vreemde" advertenties naast komen te staan kan dat schade opleveren.

Of als daar een gehakt advertentie netwerk naast komt dan krijg je een zelfde problem als nu, marktplaats etc hebben gehad.

Een "Ikea" site die virussen aan het verspreiden is.
17-06-2014, 09:27 door Anoniem
Is Ikea echt zo stom?

Bel zo'n jongen op, en spreek af om de kosten te betalen of de site voor hem te hosten.
Dan kan de reclame er af, iedereen blij.

Dit soort fans moet je koesteren, niet wegjagen...
19-06-2014, 12:13 door Anoniem
Quote van meneer Yap:

Now by June 23, I would need to take down the ads, not earn any income, and still advance their brand on this site. Wonderful!

Hih is dus geen arme blogger, maar verdiende zijn inkomen aan ikeahackers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.