image

PvdA stelt Kamervragen over cybercrimeschatting McAfee

maandag 16 juni 2014, 17:13 door Redactie, 8 reacties

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over een rapport van anti-virusbedrijf McAfee waaruit zou blijken dat cybercrime de Nederlandse economie naar schatting 8,8 miljard euro en in potentie 150.000 banen kost. Experts hebben in het verleden vaak aan dit soort rapporten getwijfeld.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten of de cijfers kloppen. Ook moet Opstelten uitzoeken waarom de schade van cybercrime in Nederland zo hoog zou zijn en als deze cijfers ontbreken, of die noodzakelijk zijn voor een gerichte aanpak van cybercrime in Nederland.

Verder vraagt het Kamerlid zich af of het gebrek aan een uitleveringsverdrag met sommige landen cybercriminelen in die landen een vrijhaven voor hun activiteiten oplevert. Recourt is benieuwd of Opstelten bij het onderhandelen over handelsverdragen met die landen ook aandacht wil schenken aan de vervolging van en uitlevering van cybercriminelen.

Ook moet de minister laten weten wat hij van plan is om de aangiftebereidheid van bedrijven die het slachtoffer van cybercrime zijn geworden te vergroten en in hoeverre het doen van anonieme aangifte een mogelijkheid is om deze aangiftebereidheid te vergroten.

Reacties (8)
16-06-2014, 17:52 door Anoniem
Dit soort bedrijfjes komen uit Amerika... Daar is het normaal dat je schreeuwt in plaats van roept en met de waarheid niet zo nauw neemt...

Een C.V. van een schoonmaker die bij een bank gewerkt heeft schrijft daar doodleuk op "Helped bank revenues up to 25%"
Een virusmaker, ehh, antivirusmaker roept dat hij de 3de wereld oorlog heeft voorkomen en dat iedereen naar de hel en verdoemenis gaat als ze niet zijn product NU kopen...

Gewoon negeren, net als die mensen die zonder schoenen onder bruggen leven met een bord "Jesus Christ is comming repent on your sins",
16-06-2014, 18:07 door Anoniem
Zeg ho even, we gaan toch ook niet de kosten van het roken voor de economie laten becijferen door Phillip Morris?
16-06-2014, 21:02 door Anoniem
Alsof opa ivo o. dat weet. Zeker nu symantec al eens heeft moeten toegeven dat zij, de experts, de nummers uit de lucht gegrepen hebben. Waarom worden hier kamervragen over gesteld? Weet de beste man echt niets beters te verzinnen om te laten zien dat hij zijn geld verkregen met pluchekleverij toch echt wel waard is?
16-06-2014, 22:13 door Anoniem
Journalist snapt het wel: http://925.nl/archief/2014/06/10/cybercrime-kost-nl-88-mljrd-mcafee-doet-een-wc-eendje
Jeroen Recourt snapt het niet: peperdure kamervragen om een verkooppraatje van een gesjeesd bedrijf.
Wanneer gaan politici zich eens in de materie verdiepen voordat ze beginnen te gillen?
17-06-2014, 07:50 door WhizzMan
Ik dacht dat ze die naam zouden droppen? Intel Security maakt een produkt dat bekende virussen opspoort maar niets doet aan het voorkomen van schade als een virus nog niet in de database staat en vrij kan rondwaren op computersystemen.

Als je schade wilt voorkomen moet je je spullenboel voorbereiden op zo'n situatie en zorgen dat je je backups op orde hebt en een uitbraak niet je hele netwerk kan besmetten, maar binnen een kleiner gedeelte beperkt blijft. Daar heb je Intel Security's produkten niet voor nodig dus als je een beetje oplet, is dit een FUD rapportje waar de 2ekamer zich niet zo druk over hoeft te maken.
17-06-2014, 08:55 door Anoniem
Moet de minister zich nu gaan verantwoorden voor de cijfers van een Amerikaans marketing team ? Indien men dit wil weten, waarom laat men het dan niet door het WODC ofzo uitzoeken ? Maar reageren op krantenberichten is natuurlijk gemakkelijk.
17-06-2014, 10:03 door johanw
Door Anoniem: Alsof opa ivo o. dat weet.
Ivo O. ziet hierin een uitgelezen kans om weer ergens straffen te verhogen. En zo'n kans laat Ivo echt niet lopen.
17-06-2014, 20:06 door [Account Verwijderd]
Door johanw:
Door Anoniem: Alsof opa ivo o. dat weet.
Ivo O. ziet hierin een uitgelezen kans om weer ergens straffen te verhogen. En zo'n kans laat Ivo echt niet lopen.

Hoe ik uit het bericht begrijp wil PvdA hier meer over weten en tien Ivo Opstelten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.