image

Pentagon werkt aan concurrent van Tor-netwerk

dinsdag 17 juni 2014, 11:36 door Redactie, 4 reacties

De onderzoekspoot van het Pentagon werkt aan allerlei anonimiseringstools om onder andere het Tor-netwerk aan te vullen en te vervangen. Het programma van het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) naar meer anonimiteit op het internet begon vier jaar gelden, zo meldt The Verge.

Het DARPA-programma bestaat uit verschillende anonimiseringsprojecten, waaronder een project genaamd Service-Oriented Netcoded Architecture for Tactical Anonymity (SONATA). Er zijn weinig details over SONATA bekend, maar een onderzoeker die ermee bekend is vergelijkt het met een "next-generation concurrent" van het Tor-netwerk. Net zoals Tor, dat gebruikers anonimiteit biedt door IP-adressen te verbergen, verschillende nodes te gebruiken en verkeer te versleutelen, zal SONATA uit een netwerk bestaan dat door vrijwilligers wordt onderhouden.

Een verschil met Tor is dat SONATA het verkeer bij elke node "mixt", door traditionele netwerkpakketjes te vermenigvuldigen en op te tellen en secondaire markers die het verkeer kunnen identificeren te laten veranderen. "Het verkeer stroomt zoals water, wat het lastig maakt om te blokkeren", zegt Brian DeCleene van BAE Systems, die aan SONATA werkt.

Volgens Dan Kaufman van DARPA is er geen spanningsveld aanwezig door tools te ontwikkelen die uiteindelijk ook kunnen worden gebruikt om de NSA te ontlopen. "Hoewel het natuurlijk op verschillende manieren gebruikt kan worden... hebben wij het voor Special Forces ontwikkeld. Het is prima dat mensen de technologie gebruiken en er dingen mee doen, maar dat is niet waarom we het bouwen."

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat Amerikaanse soldaten ergens undercover zijn en via een onbeveiligde of gecensureerde internetverbinding moeten communiceren zonder dat de communicatie geblokkeerd wordt. In dat geval zou een project zoals SONATA uitkomst kunnen bieden.

Reacties (4)
17-06-2014, 12:20 door Anoniem
"De onderzoekspoot van het Pentagon werkt aan allerlei anonimiseringstools om onder andere het Tor-netwerk aan te vullen en te vervangen."

Het Pentagon gaat het TOR netwerk vervangen ? Krijgt iedere beheerder van een TOR exit node dan het verzoek deze uit te schakelen ? ;)
17-06-2014, 15:32 door Anoniem
@ Anoniem 12.20
Haha zijn de meeste exit nodes al niet in handen van de NSA dan?
17-06-2014, 16:03 door Anoniem
Ik denk dat er een dienst als de NSA achter zit om mensen af te tappen die denken dat ze anoniem zijn....
17-06-2014, 17:32 door Anoniem
Alsof je een bunkerbouwer een trekkerstentje laat ontwerpen; alsof je een alcoholist een alcohol vrij bier laat brouwen ..... alsof .... "makes me wonder" ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.