image

Opsporingsdiensten bezorgd over Bitcoingebruik criminelen

woensdag 18 juni 2014, 10:24 door Redactie, 20 reacties

Het gebruik van Bitcoin en andere digitale valuta door criminelen vormt een steeds grotere uitdaging voor opsporingsdiensten, daarom kwamen deze week meer dan 71 opsporingsfunctionarissen uit 21 landen samen in het hoofdkantoor van Europol in Den Haag om over deze problematiek te spreken.

De bijeenkomst was georganiseerd door het Europees Cybercrime Centrum (EC3) van Europol en ICE Homeland Security Investigations (HSI), de primaire onderzoeksafdeling van het Amerikaanse Ministerie van Homeland Security. Er werd gekeken naar verschillende zaken waarbij virtuele valuta werden gebruikt om goederen aan te schaffen, waaronder drugs en andere verboden middelen.

"Opsporingsdiensten zien een verontrustende trend in het gebruik van virtuele valuta om illegale goederen te kopen en verkopen, om vervolgens de opbrengsten van dit soort misdrijven te witwassen", aldus Mark Witzal van ICE HSI.

Anonimiteit

Deelnemers aan de bijeenkomst maakten hun zorgen bekend over de anonimiteit van financiële transacties die digitale valuta zoals Bitcoin bieden, en de uitdagingen die dit vormt om bij crimineel onderzoek het geldspoor te volgen. Ook werd er gesproken over de komst van Bitcoin-automaten en het groeiend aantal winkels dat virtuele valuta accepteert. Daardoor zouden criminele netwerken de virtuele munten kunnen blijven gebruiken.

Volgens Olivier Burgersdijk, hoofdstrategie bij het EC3, is de aandacht van opsporingsdiensten voor virtuele betaalmiddelen essentieel om de georganiseerde misdaad in de toekomst effectief te kunnen blijven bestrijden. "Het geldspoor is traditioneel één van de beste manieren om de criminelen op te sporen, met name de topcriminelen", zo laat hij weten. De aanwezige partijen kondigden aan om informatie met elkaar te blijven delen over het crimineel gebruik van virtuele valuta.

Reacties (20)
18-06-2014, 10:47 door Anoniem
Zijn de opsporingsdiensten ook bezorgd over het gebruik van contant geld door criminelen?
18-06-2014, 10:53 door Anoniem
"Het geldspoor is traditioneel één van de beste manieren om de criminelen op te sporen, met name de topcriminelen"
Ohhh, daarom worden zoveel van die topcriminelen opgepakt... *zucht*
18-06-2014, 11:42 door Anoniem
"Het geldspoor is traditioneel één van de beste manieren om de criminelen op te sporen, met name de topcriminelen", zo laat hij weten.
Nu dus niet meer, dus zal oom agent een beetje creatief moeten zijn. Er kan gekeken worden naar de aanschaf van bitcoins met geld uit onbekende bronnen, zoals in het kader van de plukze-wetgeving. Als alternatief kunnen ze er ook voor kiezen om het aanbod van illegale goederen aan te pakken. Dat pak je niet alleen het witwassen van bitcoins aan, maar ook diefstal, de zwarte markt en valse merken.

Criminaliteit blijft een kat en muis spel en valt nooit 100% aan te pakken. Maar als je naar het volledige plaatje kijkt en je niet doodstaart op bitcoins dan valt het allemaal wel weer mee. In principe zijn bitcoins niet eens zoveel meer 'under the radar' als contante betalingen, waarmee vaak wordt witgewassen. En contante betalingen wil men ook niet verbieden mag ik hopen.
18-06-2014, 11:50 door Anoniem
Eigen schuld, dikke bult. Hadden ze zichzelf maar niet zo op het criminaliseren van geld moeten toeleggen.

Want zie maar, maak het hoogst onaantrekkelijk om het officieele geldsysteem te gebruiken voor iedereen die eigenlijk niet zo'n zin heeft voortdurend gevolgd te worden door allerhande overheden --en dat is natuurlijk incluis criminelen, maar eigenlijk ook best wel veel en een groeiend aantal niet-criminelen, gewoon iedereen die er eindelijk achter is dat een beetje privacy toch best wel lekker is zo af en toen-- en hee, mensen gaan alternatieven verzinnen. En toen werd het wereldwijde geldspionagesysteem minder interessant voor de geldspionnen. Goh. Wat raar nu.

Dus ik zeg het nog maar een keer: Eigen schuld, dikke bult. Pecunia non olet, en dat ontkennen is uiteindelijk jezelf in de vingers snijden. Alleen zo jammer dat de rest van de wereld ook last heeft van de opsporingsdiensten hun ontkenningsfase.
18-06-2014, 11:51 door Anoniem
In tegenstelling tot de gangbare opvatting is Bitcoin niet anoniem, alle transacties zijn openbaar. De opsporingsdiensten zullen dus moeten proberen een bitcoin adres aan een crimineel te koppelen, dat kost misschien wat extra moeite.
18-06-2014, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn de opsporingsdiensten ook bezorgd over het gebruik van contant geld door criminelen?
Waarom denk je dat er zo hard gepusht wordt om maar zoveel mogelijk te pinnen en de ene na de andere brakke en slechtbeveiligde contantvervanger in de markt wordt gezet? Cynisch detail: De lobbyorganisatie die dat doet, onder bezielende leiding van DNB, heet "maatschappelijk overleg betalingsverkeer".
18-06-2014, 12:11 door [Account Verwijderd]
Zijn ze ook bezorgd over het gebruik van:
Lego,
Wasmiddelen,
Illegale banken,
Legale banken,
Drugs,
Auto's,
Diensten,
Katvangers,
Gereedschap,
Onroerend goed,
Enz, ENZ.
Als methode van betaling door criminelen?
18-06-2014, 12:22 door johanw - Bijgewerkt: 18-06-2014, 12:22
Door Anoniem:En contante betalingen wil men ook niet verbieden mag ik hopen.
Die zijn in veel gevallen al lang verboden. Probeeer jij je nieuwe auto van meeer dan 12500 Euro maar eens contant af te rekenen. En bij iets als het Grenswisselkantoor moet je je identificeren, al zijn daar natuurlijk eenvoudig katvangers voor in te zetten.
18-06-2014, 12:24 door Anoniem
De opsporingsdiensten zullen het alleen maar makkelijker zien worden om het geld te volgen als dat in digitale valuta gebeurt. Goed voor hen.

Om de een of andere reden hebben bitcoin, litecoin e.d. de naam gekregen dat het "praktisch anoniem" is, maar daar klopt niets van, iedereen kan van elke wallet opzoeken hoeveel munten er in zitten, waar die munten vandaan kwamen, en waar ze naartoe gaan. Dat is inherent aan het hele systeem van een gedistribueerde publieke database waarop digitale munten gebaseerd zijn. Elke webshop waaraan je via een transactie je wallet adres openbaart kan je adres analyseren en een beknopt uitgavenpatroon vaststellen, dat is beduidend minder privacy dan het traditionele banksysteem.

Ja ik weet dat je belachelijke hoeveelheden wallets kan aanmaken en gebruiken, maar imo is dat security by obscurity, en een gemotiveerd iemand met wat analyse tools zal het plaatje toch wel compleet kunnen maken.

De enige "uitdaging" is om wallets aan personen te koppelen, maar dat is ook kinderspel in tapland nr. 1 Nederland.
18-06-2014, 12:41 door Anoniem
Vinden jullie het een probleem dat de politie zich zorgen maakt over criminaliteit ? Dat is immers hun werk. De reacties hier zijn wederom nogal merkwaardig.
18-06-2014, 13:00 door Anoniem
"Die zijn in veel gevallen al lang verboden. Probeeer jij je nieuwe auto van meeer dan 12500 Euro maar eens contant af te rekenen"

Volslagen onzin. Er is wel een wereld van verschil tussen een verbod, en een meldplicht. Indien jij een auto van 50.000 euro wil kopen, en cash wil betalen, dan kan dat indien de ondernemer geen bezwaar heeft.

Wel zal hij je bij bedragen van boven de 15.000 moeten vragen om legitimatie, en hij zal bij bedragen vanaf 25.000 de transactie moeten melden in het kader van de Meldplicht Ongebruikelijk Transacties.
18-06-2014, 13:02 door Anoniem
"En bij iets als het Grenswisselkantoor moet je je identificeren, al zijn daar natuurlijk eenvoudig katvangers voor in te zetten."

Ik zie het probleem niet in. Waarom heb je katvangers nodig, en waarom zou je je niet legitimeren, ervanuitgaande dat je te goeder trouw handelt ? Of ben jij een crimineel ? ;)
18-06-2014, 13:25 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem:]Probeeer jij je nieuwe auto van meeer dan 12500 Euro maar eens contant af te rekenen.
Probeer jij maar eens een treinkaartje Amsterdam-Utrecht contact af te rekenen. Daar Duitse machines in het gulden tijdperk blauwe tientjes accepteerden binnen Rurhgebied trajecten, heeft de NS nog nooit een machine gehad die papier accepteert. Wil je contact af kunnen rekenen gaat het je extra tijd en extra geld kosten.
18-06-2014, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem:
"Het geldspoor is traditioneel één van de beste manieren om de criminelen op te sporen, met name de topcriminelen"
Ohhh, daarom worden zoveel van die topcriminelen opgepakt... *zucht*

het grootste geldspoor leidt nog altijd naar de overheid :)
18-06-2014, 15:46 door johanw
Door Anoniem: "En bij iets als het Grenswisselkantoor moet je je identificeren, al zijn daar natuurlijk eenvoudig katvangers voor in te zetten."

Ik zie het probleem niet in. Waarom heb je katvangers nodig, en waarom zou je je niet legitimeren, ervanuitgaande dat je te goeder trouw handelt ? Of ben jij een crimineel ? ;)
Voor de overheid misschien wel als ik geld stuur aan een steunfonds voor Asssage of Snowden, of een islamitische liefdedigheidsorganisatie steun, of familie heb in "foute" landen en bij defensie werk, of iemand ken die mot heeft met het koningshuis. Dat risico wil ik dan gewoon niet lopen.
18-06-2014, 17:04 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem: "En bij iets als het Grenswisselkantoor moet je je identificeren, al zijn daar natuurlijk eenvoudig katvangers voor in te zetten."

Ik zie het probleem niet in. Waarom heb je katvangers nodig, en waarom zou je je niet legitimeren, ervanuitgaande dat je te goeder trouw handelt ? Of ben jij een crimineel ? ;)
Voor de overheid misschien wel als ik geld stuur aan een steunfonds voor Asssage of Snowden, of een islamitische liefdedigheidsorganisatie steun, of familie heb in "foute" landen en bij defensie werk, of iemand ken die mot heeft met het koningshuis. Dat risico wil ik dan gewoon niet lopen.

Misschien ook even de herinnering opfrissen en eens kijken naar de beroemde/beruchte Nederlandse Whistleblowers, en hoe ze door de gezamelijke overheden (gemeente, belasting etc.) volledig kapot zijn gemaakt.
18-06-2014, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: "En bij iets als het Grenswisselkantoor moet je je identificeren, al zijn daar natuurlijk eenvoudig katvangers voor in te zetten."

Ik zie het probleem niet in. Waarom heb je katvangers nodig, en waarom zou je je niet legitimeren, ervanuitgaande dat je te goeder trouw handelt ? Of ben jij een crimineel ? ;)
Ei ei, een "maar je hebt toch niets te verbergen?"-argument. Nou, recht om nog iets te mogen verbergen zonder dat je dat gelijk verdacht maakt heet nou net privacy. In jouw (anonieme! waarom?) ogen is iedereen die graag een beetje privacy wil dus een crimineel.

Door Anoniem: Vinden jullie het een probleem dat de politie zich zorgen maakt over criminaliteit ? Dat is immers hun werk. De reacties hier zijn wederom nogal merkwaardig.
Nou, dus niet. De po-li-tie heeft besloten dat alles wat ze niet direct per "paper trail" kan volgen wel verdacht moet zijn, in het bijzonder geld. Het is politionele luiheid die ten koste gaat van onze privacy.
18-06-2014, 21:03 door Anoniem
Door Anoniem: Vinden jullie het een probleem dat de politie zich zorgen maakt over criminaliteit ? Dat is immers hun werk. De reacties hier zijn wederom nogal merkwaardig.
Lees het artikel nog eens goed en vertel me dan waar de politie zich zorgen over maakt. Criminaliteit? Niet helemaal...

De politie maakt zich vooral zorgen over geld, niet onwaarschijnlijk omdat diezelfde politie helemaal kapot is bezuinigd door managers; recherche bestaat bijna niet meer, opsporingscijfers zijn al jaren dramatisch laag en de vaktechnische eisen aan een agent (plus het daar tegenoverstaande salaris) zijn een regelrechte aanfluiting voor onze democratie.

Het is te triest voor woorden, dus ik -en velen met mij- maken zich eigenlijk meer zorgen over het (dis)functioneren van politie & justitie dan over 'het opsporen van criminelen...'


Door Anoniem:
Door Anoniem:
"Het geldspoor is traditioneel één van de beste manieren om de criminelen op te sporen, met name de topcriminelen"
Ohhh, daarom worden zoveel van die topcriminelen opgepakt... *zucht*

het grootste geldspoor leidt nog altijd naar de overheid :)
Zo bedoelde ik het ook weer niet, maar vanuit een nóg breder perspectief heb je wel een goed punt ;)
19-06-2014, 12:13 door Anoniem
"De politie maakt zich vooral zorgen over geld, niet onwaarschijnlijk omdat diezelfde politie helemaal kapot is bezuinigd door managers"

Een bizarre conclusie. Het gaat hier over het gebruik van bitcoin door criminelen. En daar maakt men zich zorgen over. De politie krijgt verder niet het geld wat ze in beslag nemen van criminelen, ongeacht of dit in euro's of in bitcoins gaat.

"recherche bestaat bijna niet meer, opsporingscijfers zijn al jaren dramatisch laag en de vaktechnische eisen aan een agent (plus het daar tegenoverstaande salaris) zijn een regelrechte aanfluiting voor onze democratie."

Die opmerkingen hebben met dit artikel niets van doen.

"Het is te triest voor woorden, dus ik -en velen met mij- maken zich eigenlijk meer zorgen over het (dis)functioneren van politie & justitie dan over 'het opsporen van criminelen...'"

Ik begrijp die zorgen, maar wederom, het heeft geen bal te maken met dit onderwerp.
19-06-2014, 16:41 door Anoniem
Door Anoniem: "De politie maakt zich vooral zorgen over geld, niet onwaarschijnlijk omdat diezelfde politie helemaal kapot is bezuinigd door managers"

Een bizarre conclusie. Het gaat hier over het gebruik van bitcoin door criminelen. En daar maakt men zich zorgen over. De politie krijgt verder niet het geld wat ze in beslag nemen van criminelen, ongeacht of dit in euro's of in bitcoins gaat.
Nee, "men" maakt zich zorgen over het gebruik van bitcoin, want criminelen konden wel eens meedoen, weetsjewel. Dat gaat dus ietsje verder. En is verder goed te zien in de geldvolgfetish die de po-li-tie de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Waarom er zo vreselijk veel "antiterrorisme"maatregelen op het geldverkeer gelegd zijn zodat je voortdurend met je identiteit moet wapperen wil je om het even wat via het officieele geldcircuit, al was het maar valuta omwisselen of een prepaid(!) "krediet"kaart* kopen. Als jij dat niet geloven wil, ach, dat moet je zelf maar weten. Dat maakt de conclusie echter niet bizar.

Ik begrijp die zorgen, maar wederom, het heeft geen bal te maken met dit onderwerp.
Voor eenieder die een beetje door kan denken, toch wel. Dat jij dat niet kan of niet wil, iig niet doet, ach. Volgens mij loop jij dan dagelijks tegen velerlei "bizarre" dingen aan. Heeft ook wel iets wellicht, als dat je ding is.


* Een "credit card" verstrekt krediet en wordt achteraf betaald, je kan vaak geeneens vooraf betalen; een prepaid variant via hetzelfde systeem heet dan ook een "debit card" en doet niet aan kredietverlenen. Maar omdat daar geen krediet verstrekt wordt hoeft er nooit schuld geind te worden en is het ook zinloos om daar een naam aan te willen hangen. Je zou zeggen, volstrekt onnodig en dus eist eigenlijk de wet op de persoonsgegevens dat er geen personalia geregistreerd worden. Toch moet het als je zo'n ding in Nederland zou willen kopen. Antiterrorisme weetsjewel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.