Privacy - Wat niemand over je mag weten

Is dit gesprek afgeluisterd?

12-12-2012, 19:48 door anoniem3419, 24 reacties
Ik heb een aantal maanden geleden een 0909-nummer gebeld.
In dit gesprek heb ik gevoelige informatie over mijn werk besproken (dom ik weet het) als dit gesprek zou uitkomen zou het mogelijk mij me baan kunnen kosten. tijdens het gesprek hoorde ik af en toe een ego en een soort klik geluid, ik heb op internet gelezen dat dit een mogelijke indicatie is dat je afgeluisterd wordt.
Is het reëel dat ik me hier zorgen om maak of ben ik gewoon paranoïde? hoe groot is die kans ongeveer?

Ik heb het overigens niet alleen over de AIVD (heb niks illegaals besproken) maar ook over bijvoorbeeld criminelen die over de juiste afluisterapparatuur beschikken.
Reacties (24)
12-12-2012, 21:47 door Anoniem
Hmmm, als het ego van de afluisteraar zelfs hoorbaar was, dan ben je wel afgeluisterd, denk ik...
13-12-2012, 00:06 door Navo
Ik zou me niet zo zorgen maken. Je zeg zelf al dat het paar maanden geleden is gebeurt. Als er zou zijn afgeluisterd en ze zouden het je baas melden had je er heus wel wat van gehoord. Maar vraag jezelf eens af als je afgeluisterd zou zijn wat hebben hun eraan om het je baas te vertellen tenzij het de opdracht van je baas is. Maar dit lijkt me wel heel ver gezocht net als dat criminelen je afluisteren.

Dus maak je niet zoveel zorgen.
13-12-2012, 00:13 door Anoniem
Als iemand je afluistert merk je daar niets van wat betreft geluid. Dat is meer een hollywood ding dan iets anders. 0909 lijnen kunnen opnames bewaren als ze dat willen, stelt techisch gezien weinig voor, het commercieel nut om alles altijd op te nemen en voor altijd te bewaren ontgaat me alleen. Opslag kost nog steeds geld. Veel meer dan een rollend archief van de laatste paar weken om medewerkers te evalueren/controleren zal er niet zijn,

Maargoed wat betreft paranoia... niets houd de persoon aan de andere kant tegen om de mobiel bij de hoorn te houden en de geluidsrecorder aan te zetten.
13-12-2012, 03:00 door AA_CS
Geen idee wat voor functie in welk bedrijf je hebt, maar waarom zouden criminelen juist jóu moeten hebben? Ben je dmv een soort phishing naar dat 0909 nummer gelokt of was dat op eigen initiatief? Voip en Dect zijn af te luisteren maar dan moet de aanvaller wel in de buurt zijn. Voor het afluisteren van een vaste lijn moet een crimineel wel wat meer werk doen (denk ik), is jouw informatie dat waard? Vooralsnog zou ik uitgaan van paranoïde en een slechte verbinding. Mocht je echt zo'n waardevolle info hebben en hebben gedeeld, dan zou ik iig jou baas waarschuwen om misbruik van de gegevens te voorkomen.
13-12-2012, 09:50 door WhizzMan
Klikgeluiden in telefoongesprekken komen uit de tijd dat telefoons nog analoog geschakeld werden. Het zou wel heel retro zijn als de afluisteraar met zulke ouderwetse spulletjes bezig zou zijn.
13-12-2012, 10:49 door BaseMent
Even ervan uitgaande dat je niet door de overheid afgeluisterd bent (zie vele posts elders op dit forum).

Als jij met mij zou bellen dan moet je weten dat ik hier op kantoor sinds enige maanden een Siemens Gigaset DX800 a staan (nee dit is geen reclame). Heel mooi apparaatje en biedt zelfs de mogelijkheid een gesprek op te nemen. Als ik dat doe, zal het apparaat het gesprek intern opslaan, geheel digitaal, merk jij niets van. Geen klikje, geen echo, geen ruis, niets.
Maar als ik een of ander goedkoop telefoontoestel gebruik, (zo eentje met een kabel er nog aan) zal bij een gesprek best eens de kabel tegen het toestel aantikken, of misschien zit het snoertje of microfoontje niet goed vastgelijmd. Dan hoor je tikjes en klikjes en als het snoer niet goed contact maakt hoor je ook nog allerlei ruis en echo (heeft iets maken met vorkoverloop, boeit niet, is wel zo). Op basis van je verhaal kan je dus onmogelijk vaststellen of je afgeluisterd was. Want jij weet niet waarmee de gebelde belde (volg je het nog?)

Overigens hoef je niet eens afgeluisterd te zijn. Misschien heeft de gebelde wel aantekeningen gemaakt van het gesprek en staan ze volgende week uitgetikt op het Internet.

Misschien moet je de zaken in je hoofd even op een rijtje moet zetten. De dame waarmee jij gebeld hebt (neem ik aan, of misschien een man, boeit niet in dit kader) weet die echt alles van jou? Dus je naam, en je adres enzo, waar je werkt. En kan die persoon voordeel behalen door die informatie ergens te publiceren, danwel jou moedwillig te willen beschadigen?
Dat geloof ik niet, want die 0900 nummers willen ook volgende week nog zaken doen. En ik denk niet dat afluisteren hun core business is.

En ohja, heb jij nu een ego gehoord of een echo. Als je een echo hoorde en je hoorde jezelf is dat misschien een ego. Maar als er weer geen echo was, hoe weet je dan dat wie je hoorde een ego was (sorry, kan het niet laten).

@AA_CS: analoge telefonie, DAT is pas makkelijk af te luisteren. "Gewoon" met een smoorspoeltje bij de kabel. Voip en DECT kan ook, maar is alweer heel wat lastiger.
13-12-2012, 10:59 door SirDice
Door anoniem3419: tijdens het gesprek hoorde ik af en toe een ego
Je hoorde jezelf?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ego_%28begrip%29

Je bedoelt waarschijnlijk een echo.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Echo_%28geluid%29
13-12-2012, 11:03 door anoniem3419
@basement
Ik weet niet of die dame (ja het was een vrouw) mijn adres, naam of telefoonnummer kan zien als ik haar gebeld heb.
En kunnen criminelen dit zien als ze je hebben afgeluisterd?

@Navo, AA_CC, Whizzman
Hoe klein is dan precies de kans dat dit gesprek door derden beluisterd is?
is het "als ik zo in de auto stap wordt ik overreden klein", "er valt een vliegtuig motor door me dak terwijl ik dit aan het typen ben klein", "ik wordt vanavond ontvoerd door buitenaardse wezens klein" of "deze alle drie tegelijkertijd klein"?
13-12-2012, 11:11 door yobi
De kan is aanwezig, dat het 0909-nummer het gesprek opneemt. Waarom niet bij voorbaat een andere baan zoeken?
13-12-2012, 11:52 door Anoniem
Zoals WizzMan zegt; die verhalen stammen uit de vorige eeuw. Alle (of tenminste 99%) van alle NL tel. centrales zijn al jaren digitaal, dus dat verhaal gaat echt helemaal niet op als MitM. Inferieure apparatuur aan de call-center (?) kant is inderdaad waarschijnlijker. Dat is echter geen indicatie dat je wel of niet afgeluisterd/opgenomen bent; je moet eigenlijk altijd vanuit gaan dat dat wel het geval is ...
13-12-2012, 14:34 door Anoniem
Ik proef koffie !!!!
13-12-2012, 17:18 door User2048
Door Anoniem: Ik proef koffie !!!!
Ah, zwart zonder suiker voor mij graag.
13-12-2012, 18:09 door Navo
Door anoniem3419:
@Navo, AA_CC, Whizzman
Hoe klein is dan precies de kans dat dit gesprek door derden beluisterd is?
is het "als ik zo in de auto stap wordt ik overreden klein", "er valt een vliegtuig motor door me dak terwijl ik dit aan het typen ben klein", "ik wordt vanavond ontvoerd door buitenaardse wezens klein" of "deze alle drie tegelijkertijd klein"?

Dit kan ik niet oordelen omdat ik je verder niet weet met wie ik praat. Maar ga ervan uit als je netjes aan de regels houd en je direct omgeving dit ook geld dan is de kans je aangereden wordt veel groter als dat je afgeluisterd wordt. De andere dingen ga ik niet eens op in als je het niet erg vind.

Maar ben je zelf of je vrienden betrokken bij duisteren zaken wat strafbaar is dan is de kans weer wel groter dat de AIVD je afluistert. Maar in zo geval merk je echt niks in het gesprek zoals hier als gezegd is dit hoorde je vroeger. Ik was hier niet zeker van dus vandaar zei ik daar niks over. Maar mocht je afgeluisterd worden ga de AIVD echt niet naar je werkgever toe. Of je moet voor de overheid werken en geheimen doorspelen... Maar buiten dat het een extreem voorbeeld is zou je echt geen maanden nog mogen doorwerken en direct op non actief gezet worden tot het onderzoek is afgerond. Dus vandaar lijkt me dit ook niet van toepassing.

Maak je dus niet zoveel zorgen.
13-12-2012, 21:37 door Anoniem
Ga er maar gewoon vanuit dat dit soort (09) bedrijven je telefoongesprekken gewoon opnemen. Technisch gesproken kost het niks en is eenvoudig te realiseren. Op een harde schijf van een PC kunnen uren of maanden telefoongesprekken opgenomen worden voordat de schijf vol is. Of die bedrijven er iets mee doen is nog maar de vraag. Na verloop van tijd zullen ze de oudste gesprekken wel weggooien.
14-12-2012, 10:09 door anoniem3419
@Anoniem
Ik heb al met de help desk gesproken en er werd mij verteld dat ze de gesprekken niet opnemen. als ze dit wel zouden doen zouden ze een flinke boete riskeren en kunnen ze waarschijnlijk hun bedrijf verliezen. dus ik ga er van uit dat ze dit niet hebben gedaan.
ook om het feit dat ze er geen belang bij hebben deze gesprekken op te nemen. of hebben ze dat wel?
14-12-2012, 11:39 door BaseMent
Je telefoonnummer kan degene die jij opbelt normaal gesproken wel zien, tenzij je een geheim nummer hebt. Een crimineel ook. Dat kan je dan wel opzoeken in het telefoonboek als je daar in staat maar zouden ze dat nou ook echt doen? Nummer herkenning werkt namelijk over hetzelfde lijntje als waar het gesprek overheen gaat (maar de manier waarop dat gebeurd verschilt weer per techniek waarmee gebeld wordt).
Ohja, als je geen nummer herkenning hebt ziet de politie wel je nummer. Dat dan weer wel. En dat is ook voor je eigen veiligheid als je ooit eens 112 moet bellen zodat men meteen weet waarvandaan je belt.

En over hoe groot de kans is dat iemand anders meeluisterd? Ik zou me echt geen zorgen maken over dat 0900 nummer. Je hebt het immers zelf gebeld en nogmaals, daar hebben die bedrijven geen primaire belangstelling voor.
Of de politie meeluistert weet ik ook niet. Maar je weet zelf het beste of je dingen doet of (vaak) gedaan hebt die niet mogen en of je daarvoor ooit uitleg hebt mogen geven aan de rechter. En dan heb ik het niet over pikken van een zak chips of te hard rijden.
En of criminelen meeluisteren? Als jij met hele grote sommen geld werkt of over zeer gevoelige kennis beschikt en derden weten dat jij die kennis beschikt zou het heel misschien kunnen dat je in de gaten gehouden zou kunnen worden gehouden. Let erop dat ik hier "en" en "zou" gebruik. Maar dan zullen die criminelen nooit hun bron prijsgeven omdat jij dan ontslagen wordt, en zij niets meer aan jou hebben.
En of de gesprekken opgenomen worden door de 0900 boer. Als het zouden doen, zouden ze volgens mij ook wettelijk verplicht zijn je dit te melden. En dan is er altijd wel een of andere medewerker die dat naar buiten brengt. Gaat nooit lang goed is mijn ervaring.
14-12-2012, 11:44 door WhizzMan
@BaseMent: je weet dat de DECT in je gigaset af te luisteren is he?
15-12-2012, 21:39 door Anoniem
De 09-eigenaar hoeft de opgenomen telefoongesprekken niet te gebruiken.
Bij latere twijfel wat er tijdens een telefoogesperk gezegd is kan de 09-eigenaar 'm altijd nog een keer beluisteren.
Omdat herbeluisteren een tijdrovende kwestie is zal dat niet veel voorkomen.
Als de helpdesk van jouw 09-eigenaar zegt dat ze niets opnemen, ga er dan maar van uit dat ze het ook niet doen.
16-12-2012, 11:23 door anoniem3419
@Anoniem: Is het ook mogelijk dat ze ook nog andere redenen hebben voor het opnemen?
bijvoorbeeld het doorverkopen van de gesprekken aan reclamebureaus of andere praktijken die baat bij deze gesprekken hebben?
16-12-2012, 14:36 door Anoniem
Ik geloof niet dat de techniek zo ver gevorderd is dat de inhoud van telefoongesprekken commerciële waarde heeft (in tegenstelling tot zoekopdrachten via bijv Google). Mocht dit wel zo zijn, dan zal er vast een legale en illegale handel in telefoongesprekken op gang komen.
16-12-2012, 15:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-12-2012, 16:21 door AA_CS
Door Peter V: Elk gesprek wordt in dit land per definitie opgeslagen om later eventueel nagetrokken te kunnen worden door politie/justitie.

In zekere zin is elke Nederlander hier het haasje.
Grapjas, dan zouden telefoon-taps overbodig zijn. Er wordt bijgehouden wie met wie belt, niet de inhoud van het gesprek.
17-12-2012, 09:43 door BaseMent
Hoe dat met DECT zit weet ik ook niet zo 123. Dect op zich is af te luisteren. Maar de meeste dect toestellen doen tegenwoordig meestal aan encryptie. Of het dan nog zo eenvoudig af te luisteren is weet ik niet.
24-12-2012, 03:42 door Anoniem
Encrypted DECT is af te luisteren met nog geen 500 euro aan hardware en open source software.
Daar is dit jaar op een hackers con nog een demo van geweest!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.