image

Tor wil statistieken over gebruikers gaan verzamelen

maandag 23 juni 2014, 11:49 door Redactie, 8 reacties

De makers van de Tor-anonimiseringssoftware willen statistieken over gebruikers gaan verzamelen, maar wel op een manier waarbij de privacy niet in het gevaar komt. En dat is een lastige opgave, aldus "Lunar" van het Tor Project. Met de gegevens willen de ontwikkelaars de bruikbaarheid van Tor verbeteren.

"Helaas is Tor een anonimiteitsnetwerk. Het achterhalen van wat de meestvoorkomende use-cases zijn op een manier waarbij gebruikers niet in gevaar komen is allesbehalve eenvoudig", aldus Lunar. In het verleden zouden er verschillende gevallen zijn geweest waarbij Tor-gebruikers zonder goedkeuren werden bespioneerd. Daarom willen verschillende onderzoekers nu volledig geanonimiseerde statistieken gaan verzamelen.

Zo wordt er aan een manier gewerkt om gegevens van de Tor-exitnodes, de laatste schakel in de Tor-keten, op een privacyverstandige wijze te verzamelen. Zo wordt er bijvoorbeeld alleen informatie over de bestemming verzameld die in een lijst van bekende gecensureerde websites voorkomen. Hiervoor willen de onderzoekers hun eigen exit-nodes uitrollen, waarbij de statistieken deze zomer zouden moeten worden verzameld.

Gegeven hoe belangrijk privacy voor de Tor-gemeenschap en alle netwerkgebruikers is, willen de onderzoekers eerst een teken van goedkeuring dat de software die ze inzetten de statistieken ook echt op een privacyverantwoordelijke en intelligente wijze kan opslaan. Er is daarom gevraagd om feedback op de software te geven. Als blijkt dat er geen fundamentele fouten in de software aanwezig zijn, zal die uiteindelijk worden uitgerold.

Reacties (8)
23-06-2014, 14:51 door Anoniem
'Tor wil...', waarschijnlijk nog beter: 'Onze sponsors willen..'.
Nu enkel hier nog eens een kijkje nemen en je weet genoeg:
https://www.torproject.org/about/sponsors.html.en
23-06-2014, 16:19 door PietdeVries
Mooi he? Als rijkswaterstaat onze heilige koe scant (en ons daarvoor wil betalen) dan is de wereld te klein (22 reacties nu), maar als een van de veiligste browseroplossingen het verkeer gaat scannen, dan staat er maar 1 persoon op de barricades...

Is hij nou zo slim, of is de rest nou zo dom?
23-06-2014, 21:20 door Anoniem
Door PietdeVries: Mooi he? Als rijkswaterstaat onze heilige koe scant (en ons daarvoor wil betalen) dan is de wereld te klein (22 reacties nu), maar als een van de veiligste browseroplossingen het verkeer gaat scannen, dan staat er maar 1 persoon op de barricades...

Is hij nou zo slim, of is de rest nou zo dom?
Begin maar eens bij jezelf, wat heeft die heilige koe met Tor te maken?
Daarbij, hoeveel kentekens zijn er geregistreerd in Nederland? En hoeveel Tor-gebruikers zouden er in Nederland zijn? Statistisch gezien is het zeer verantwoord allemaal ;)


OT:
Het hangt helemaal af van welke gegevens er verzameld gaan worden, ik vind de term "statistieken over gebruikers" in de kop van het artikel iets te breed, voor zover ik kan bepalen gaat het vooral over bad-nodes en bezochte websites.
24-06-2014, 10:16 door Anoniem
Misschien een hele domme opmerking ... maar als je via TOR een website bezoekt dan ben je toch anoniem totdat je gegevens van jezelf via zo'n website openbaar maakt? Anders kan iets of iemand toch op geen enkele wijze gegevens aan jou koppelen? Er vanuitgaande dat je cookies enzo hebt uitgezet? Waarom is het verzamelen van deze gegevens dan zo'n probleem?
24-06-2014, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem:Begin maar eens bij jezelf, wat heeft die heilige koe met Tor te maken?
Daarbij, hoeveel kentekens zijn er geregistreerd in Nederland? En hoeveel Tor-gebruikers zouden er in Nederland zijn? Statistisch gezien is het zeer verantwoord allemaal ;)
Blijkbaar vinden mensen het niet er dat op internet alles wordt bij gehouden door verschillende commerciële bedrijven spionnen organisaties etc.
Met je argument dat bijna geen TOR gebruikers zijn blijkt al dat mensen geen idee hebben wat privacy is. Word je boos over de kenteken scan van Rijkswaterstaat dan verwacht dat je ook TOR gebruikt (of op een andere manier je privecy op internet beschermt), zo niet dan vind je het gewoon leuk om ergens tegen aan te schoppen en hobbel je met de rest me. En wees eerlijk wat is er leuker dan tegen de politiek aan te schoppen.
24-06-2014, 12:47 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien een hele domme opmerking ... maar als je via TOR een website bezoekt dan ben je toch anoniem totdat je gegevens van jezelf via zo'n website openbaar maakt? Anders kan iets of iemand toch op geen enkele wijze gegevens aan jou koppelen? Er vanuitgaande dat je cookies enzo hebt uitgezet? Waarom is het verzamelen van deze gegevens dan zo'n probleem?
Het hangt er van af welke gegevens ze op willen loggen. Als je via TOR op internet zit hopt je pakketje van node naar node. De tussen node weten niet wat er in het pakketje zit van wie het is etc alleen waar het heen moet. Het pakketje komt ergens uit het TOR netwerk. Dit is twee richting verkeer. In theorie weet niemand dus de eind bestemming van het pakketje op de laaste node na. Nu kun je echter een labeltje hangen aan die pakketjes. Hier kan je dus gegevens van welke browser je gebruikt tot je IP adres. Vraag is dus wat staat er op het labeltje en wie kan het labeltje lezen?
Ook TOR is niet 100% anoniem Als je voldoende nodes beheert kan je een pakketje volgen (zolang het over jou nodes gaat). TOR is alleen wel beter beveiligt. En hoe meer mensen via TOR op internet gaan hoe moeilijker het is alles goed te kunnen volgen. Alleen al daarom zou je TOR moeten gebruiken voor normale dingen om een hooiberg (normale internetters) te maken waar een speld (activisten voor vrijheid) in zit. Anders is het een doosje spelden.
24-06-2014, 20:41 door Anoniem
Door Anoniem: 'Tor wil...', waarschijnlijk nog beter: 'Onze sponsors willen..'.
Nu enkel hier nog eens een kijkje nemen en je weet genoeg:
https://www.torproject.org/about/sponsors.html.en

Bekijk eens eerst wat video's op Youtube over Roger Dingledine en Jacob Appelbaum.
Sorteer op Youtube even video's langer dan 20 minuten, en bekijk die maar eens.
En als je die hebt gekeken (en het hele Tor princiepe snapt, en waarom Tor gesponserd word)), kom dan maar terug.
Want dit is gevalletje van de klok wel horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.

Zodra mensen Google, Darpa, en Naval Research Laboratory zien, zonder er verder maar iets van te weten hebben
ze ook gelijk vooroordelen die voor geen meter kloppen.

En zoals jij zijn er genoeg die het altijd beter weten zonder zich ergens maar in te verdiepen.
Geen tijd, verstaan geen Engels, To boring en noem het maar op.

En dan iets de wereld in slingeren wat ook nog niet eens klopt.
24-06-2014, 23:26 door Anoniem
Door PietdeVries: Mooi he? Als rijkswaterstaat onze heilige koe scant (en ons daarvoor wil betalen) dan is de wereld te klein (22 reacties nu), maar als een van de veiligste browseroplossingen het verkeer gaat scannen, dan staat er maar 1 persoon op de barricades...

Is hij nou zo slim, of is de rest nou zo dom?

Nee, jij bent niet goed geinformeerd. Rijkswaterstaat betaalt niet voor het scannen van auto's. Dat doen ze zonder te toestemming van de eigenaar van die auto.

Het is bekend dat Tor een project is van DARPA. Net zoals Internet zelf overigens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.