image

Minister gaat gebruik persoonsgegevens politie moderniseren

maandag 23 juni 2014, 15:22 door Redactie, 5 reacties

De manier waarop politie en justitie omgaan met persoonsgegevens van burgers wordt gemoderniseerd, zo heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten. Door de verdergaande digitalisering is volgens de minister nieuwe regelgeving nodig.

Zo kan beter worden geregeld wie toegang heeft tot welke gegevens, voor welke doelen en gedurende welke periode. Verder stelt Opstelten dat informatie niet langer moet worden ‘rondgepompt’ binnen de strafrechtketen en er privacywaarborgen moeten worden ingebouwd in de voorzieningen zelf. Dit zou tot een effectievere taakuitvoering van politie en justitie moeten leiden en een betere bescherming van de privacy van burgers.

Bewaartermijnen

Uitgangspunt van de nieuwe regelgeving wordt het gebruik van persoonsgegevens door politie en justitie. Volgens de minister staan in de huidige regulering de bewaartermijnen te veel centraal. De bewaartermijn moet een afgeleide zijn van de noodzaak tot gebruik van gegevens, zo laat Opstelten weten. Voor een zwaarwegend doel, zoals het oplossen van cold cases bij ernstige misdrijven, moeten gegevens lange tijd kunnen worden gebruikt. Bij minder zwaarwegende doelen, zoals de beoordeling van een VOG-aanvraag, kan en moet die termijn veel korter zijn.

Minister Opstelten wil ook de verschillende wettelijke regimes die van toepassing zijn op politiële, justitiële en strafvorderlijke gegevens harmoniseren. Op dit moment gelden er verschillende regels voor verstrekking en bewaring van dezelfde gegevens naar gelang die gegevens zich bevinden bij de politie, het Openbaar Ministerie, de rechtbanken of de reclassering.

Dit zou de samenwerking binnen de strafrechtketen bemoeilijken. De minister overweegt daarom de Wet politie-gegevens en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens samen te voegen tot één wet. Volgens de minister kan op die manier ook de privacybescherming verder worden versterkt.

Toezicht

In de brief schrijft minister Opstelten verder dat het toezicht op het gebruik en de verstrekking van politiële en justitiële gegevens wordt versterkt. Dat gebeurt onder andere bij de digitalisering van de strafrechtsketen. Zo moeten privacywaarborgen zo veel mogelijk worden ingebouwd in de informatievoorziening van politie en justitie. Gegevens worden nu nog op tal van plaatsen vastgelegd. Opstelten wil dat gegevens nog maar eenmalig worden vastgelegd en beheerd, maar wel meervoudig kunnen worden gebruikt.

Daarnaast wordt ook het toezicht op de werkvloer, zowel preventief als repressief, versterkt en wordt er via opleidingen gewerkt aan een nauwgezette naleving van de regels. Met de maatregelen komt de minister tegemoet aan de knelpunten die naar voren zijn gekomen in twee WODC-rapporten over politiële, justitiële en strafvorderlijke gegevens.

Uit de evaluaties blijkt dat de huidige wetgeving niet aansluit op de praktijk waardoor politie en justitie op onderdelen niet voldoen aan de wetgeving. Ook worden justitiële en strafvorderlijke gegevens aan het einde van de bewaartermijn wel ontoegankelijk gemaakt maar niet altijd vernietigd. In de brief schrijft minister Opstelten dat de betrokken uitvoeringsorganisaties nu maatregelen nemen om de gegevens versneld te verwijderen.

Reacties (5)
23-06-2014, 15:55 door Anoniem
Huh, klinkt niet eens compleet mesjokke, ondanks standaard holle zinsnedes als "[...] kan [...] de privacybescherming verder worden versterkt"--wegens lange historie van precies het omgekeerde doen. Maar het "wat dan" is zo tegen de geest en het woord van opa ivo o. dat'ie dat nooit zelf verzonnen kan hebben. Wat is hier aan de hand?

Nu maar hopen dat het niet weer een compleet feestje van "oh wat we doen was niet legaal maar nu wel, want we hebben gewoon de wet aangepast" zonder echt na te denken over het waarom van die wet en of wat ze aan het doen waren nou wel zo handig was. Dat hebben ze vaak genoeg gedaan dat nu verstandige dingen lijken te doen verbazing wekt, en ongeloof.
24-06-2014, 02:33 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 24-06-2014, 02:34
Geen EPD, maar een EBD. Waarom was het EPD ook
al weer afgeschoten? Het vervelende is alleen dat Ivo's
voorstel wel een verbetering inhoud.

Van een ongewenst slecht systeem naar een ongewenst beter systeem.

Ik hoop dat de burger ook inzagerecht krijgt plus wie toegang
tot zijn of haar gegevens heeft gehad.
24-06-2014, 06:44 door Anoniem
Opstelten heeft echt super goede ideeen altijd, in het kader van de veiligheid schudden we alle burgers leeg. (en eventueel sluizen we tussendoor nog wat miljoenen naar criminelen via Luxemburg).
24-06-2014, 12:23 door Anoniem
"Uit de evaluaties blijkt dat de huidige wetgeving niet aansluit op de praktijk waardoor politie en justitie op onderdelen niet voldoen aan de wetgeving."

Dus maken we de wetgeving zo dat die aansluit op de praktijk...?
Of zouden we de praktijk aan de wetgeving moeten aanpassen?
26-06-2014, 18:06 door Anoniem
Een interessante ontwikkeling. Een paar details laten zien dat er een stroming binnen het Ministerie van V&J in opkomst is die toch nadenkt over een rem op de bevoegdheden, met voorstellen komt, en nu voor het eerst sterk genoeg blijkt om via de minister de buitenwereld te bereiken. Dat opent wat perspectieven.
Wij hebben uiteraard veel kennis over de haken en ogen van privacy. Sommige zaken (bijvoorbeeld sommige legitieme redenen) kunnen alleen aan vertrouwenspersonen worden verteld. Maar veel is ook algemeen. Uiteraard geven we in het huidige debat geen tips aan de tegenpartij, te meer daar het debat door die tegenpartij nogal hard en vuil wordt gespeeld. Maar een medestander in het ministerie zou ik wel willen versterken en zou heel misschien ook een brug kunnen vormen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.