image

IE11 gaat altijd om opslaan wachtwoorden vragen

dinsdag 24 juni 2014, 10:29 door Redactie, 16 reacties

Microsoft heeft een aanpassing aan Internet Explorer 11 doorgevoerd waardoor de browser voortaan altijd zal vragen om wachtwoorden voor websites op te slaan, ook al staat de autocomplete-functie uitgeschakeld. Volgens Microsoft is een goede wachtwoordmanager zeer belangrijk voor gebruikers.

Het is namelijk een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat mensen voor elke website veilige en unieke wachtwoorden kiezen. Internet Explorer beschikt over de autocomplete-functie, die ingevulde gegevens opslaat, zodat gebruikers die niet meer hoeven te herinneren. Om ervoor te zorgen dat van meer websites de ingevulde gegevens kunnen worden opgeslagen, heeft Microsoft in IE11 de detectie van inlogformulieren verbeterd.

Daardoor zouden meer dan 90% van de inlogvensters op het web worden herkend. "Dit is een behoorlijke verbetering ten opzichte van vorige IE-versies", zegt Microsofts Amy Adams. Ze merkt op dat er bij gebruikers echter verwarring ontstond waarom IE in bepaalde gevallen de wachtwoorden niet opsloeg.

Autocomplete

Gebruikers kunnen zelf via autocomplete aangeven of ze willen dat de browser wachtwoorden opslaat. Als die staat uitgeschakeld worden de gegevens niet opgeslagen. IE11 zal deze instelling respecteren gaat Adams verder, maar zal wel vragen of de gebruiker de ingevulde gegevens toch niet wil opslaan. "Er zijn twee redenen hiervoor", merkt Adams op.

De eerste is om verwarring bij gebruikers weg te nemen waarom IE op bepaalde websites de wachtwoorden niet opslaan. "Ten tweede omdat we denken dat het belangrijker is dat gebruikers veilige en unieke wachtwoorden kiezen dan dat de uitgeschakelde autocomplete wordt nagekomen", aldus Adams.

Reacties (16)
24-06-2014, 10:49 door Anoniem
Vooral niet luisteren naar de gebruiker. Dat zal het marktaandeel van IE vast vergroten.
24-06-2014, 10:54 door Anoniem
Ja, Internet Explorer is vast de beste, meest veilige wachtwoordbeheerder ooit en deze browser heeft nooooit lekken.
Dream on...
Sla je wachtwoorden *nooit* op in je browser, gebruik sowieso geen IE en doe aan geheugentraining. Wat als je pc crasht ? Alle info weg waarvan je dacht dat je deze niet meer hoefde te onthouden. IE is for dummies...
24-06-2014, 11:22 door Anoniem
Duidelijk, vooral als je zelf weet wat het is en dus al een goede (zo niet betere) password-manager gebruikt.
Heerlijk om nu weer een extra vraag te moeten beantwoorden.
24-06-2014, 11:38 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 25-06-2014, 01:37
Door Redactie:
Gebruikers kunnen zelf via autocomplete aangeven of ze willen dat de browser wachtwoorden opslaat. Als die staat uitgeschakeld worden de gegevens niet opgeslagen. IE11 zal deze instelling respecteren gaat Adams verder, maar zal wel vragen of de gebruiker de ingevulde gegevens toch niet wil opslaan.
Merkwaardig.
En hinderlijk, wanneer je in IE "Internetopties" al netjes en nadrukkelijk had ingesteld dat de browser geen wachtwoorden mag opslaan. Dan wil je niet dat de browser alsnog om opslaan van wachtwoorden gaat zeuren.
Wordt er misschien een extra setting aangeboden om die vraag om wachtwoorden op te slaan uit te kunnen schakelen?

Maar wacht eens even, heeft de redactie het artikel mogelijk verkeerd geïnterpreteerd?
Het artikel vermeldt:
IE11 will now prompt the user to save passwords even if the autocomplete=off attribute is set on login forms. IE will continue to honor this attribute on all other form fields (e.g. username, credit card, address, name, etc.). There are two main reasons for doing this. One is to address the user confusion around why IE won’t remember passwords on certain sites. [...]
(http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/06/23/passwords-in-ie11.aspx)
Ik begrijp daaruit dat niet bedoeld wordt de door de gebruiker gemaakte instelling in Internetopties (niet opslaan en automatisch aanvullen van wachtwoorden en gebruikersnamen), maar een autocomplete=off setting op login webformulieren.
De omgang met 'dwarsliggende' login formulieren wordt anders voor wie in Internetopties het automatisch aanvullen nog wél ingeschakeld heeft staan. Voor wie in Internetopties automatisch aanvullen heeft uitgeschakeld verandert er niets.
Althans, dat is mijn interpretatie van die informatie in dat IEBlog artikel.
Ik heb zekerheidshalve een vraag geplaatst in de comments bij het IEBlog artikel, zie:
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/06/23/passwords-in-ie11.aspx#10536772
Ik hoop dat de auteur van het artikel, Amy Adams, daar een verduidelijkend antwoord op geeft.

[wijziging: URL aangepast]
24-06-2014, 12:00 door Anoniem
Zou men niet beter dat gezeik om cookies toe te laten naar de eeuwige jachtvelden sturen?

Microsoft heeft een aanpassing aan Internet Explorer 11 doorgevoerd waardoor de browser voortaan altijd zal vragen om wachtwoorden voor websites op te slaan, ook al staat de autocomplete-functie uitgeschakeld. Volgens Microsoft is een goede wachtwoordmanager zeer belangrijk voor gebruikers.

Zit dat in een update? Dan laat je die er best af dus.

Ik wil niet dat iets of wat ook maar wachtwoorden gaat opslagen of er ook maar gaat om vragen het te doen of niet.

Ik heb gelukkig niet veel wachtwoorden en ik ken die allemaal vanbuiten.
24-06-2014, 12:54 door Anoniem
Door Spiff:Ik begrijp daaruit dat niet bedoeld wordt de door de gebruiker gemaakte instelling in Internetopties (niet opslaan en automatisch aanvullen van wachtwoorden en gebruikersnamen), maar een autocomplete=off setting op login webformulieren.
De omgang met 'dwarsliggende' login formulieren wordt anders voor wie in Internetopties het automatisch aanvullen nog wél ingeschakeld heeft staan. Voor wie in Internetopties automatisch aanvullen heeft uitgeschakeld verandert er niets.
Althans, dat is mijn interpretatie van die informatie in dat IEBlog artikel.
Zo lees ik het ook, en ik vind het heel duidelijk dat dat bedoeld wordt. Webformulieren en formuliervelden kunnen inderdaad een autocomplete-attribuut in de HTML hebben. Dat honoreerde IE in vorige versies volledig, wat ertoe leidde dat het automatisch invullen van wachtwoorden door de ingebouwde wachtwoordmanager niet werkte op die site, en dat leidde tot verwarring. In IE11 is ervoor gekozen om wachtwoorden ondanks 'autocomplete="off"' toch te bewaren en in te vullen.
24-06-2014, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem:Sla je wachtwoorden *nooit* op in je browser, gebruik sowieso geen IE en doe aan geheugentraining. Wat als je pc crasht ? Alle info weg waarvan je dacht dat je deze niet meer hoefde te onthouden. IE is for dummies...
Als je pc crasht zet je een backup terug en heb je je wachtwoorden weer tot je beschikking. Je maakt toch backups? En ook snel nadat je belangrijke dingen op je systeem hebt gewijzigd?

Geheugentraining? Ik bewaar in een wachtwoordmanager tientallen (door de wachtwoordmanager gegenereerde) wachtwoorden van dit soort:
)*Z')yv=Tm_RZN&VD^f,#,lTV'.h(%s'
Ik ga echt geen moeite doen om dat te onthouden, en je maakt mij niet wijs dat een geheugentraining me dat voor tientallen wachtwoorden laat lukken. Jouw advies leidt tot het gebruik van zwakke wachtwoorden.

Ik deel overigens je voorkeur om wachtwoorden niet in de browser zelf te bewaren. Los van dat ik het idee niet prettig vind dat ze dan direct door een proces worden beheerd waarin via plugins en websites uitvoerbare code geïnjecteerd wordt, laat een losstaande wachtwoordmanager me ook wachtwoorden beheren die niet voor websites zijn maar die in allerlei andere applicaties ingevuld moeten worden.
24-06-2014, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, Internet Explorer is vast de beste, meest veilige wachtwoordbeheerder ooit en deze browser heeft nooooit lekken.
Dream on...
Sla je wachtwoorden *nooit* op in je browser, gebruik sowieso geen IE en doe aan geheugentraining. Wat als je pc crasht ? Alle info weg waarvan je dacht dat je deze niet meer hoefde te onthouden. IE is for dummies...

Lezen is ook een kunst. Deze aanpassing is vooral ingegeven door de snel veranderende wereld. Steeds meer touch-tablets, phablets en smart-phones en daar willen we allemaal ook op browsen. En dat dan ook nog snel, makkelijk, en vooruit, als het kan: veilig.

Dat is precies waar deze feature op mikt.

Natuurlijk kan je kiezen voor een aparte wachtwoord manager app, maar de bruikbaarheid daarvan voor de gemiddelde gebruiker is veel te laag (vooral op touch-only devices == het grootste deel van de markt).

PC-crash is geen issue, want daar heeft de gebruiker die zich daar zorgen over maakt ofwel een backup voor, of hij of zij laat de gegevens roamen via OneDrive. Die laatste optie is helemaal mooi voor mensen met meerdere Windows devices, want dan zijn de gegevens gelijk ook beschikbaar op de andere devices.
24-06-2014, 15:02 door [Account Verwijderd]
Een wachtwoord op een stuk papier opschrijven en dit goed en veilig bewaren, vind ik ook nog altijd goed werken. Maar dat is mijn mening.
24-06-2014, 16:20 door Anoniem
Wachtwoorden opslaan met internet explorer 11 voor windows 8 zorgt ervoor dat diezelfde wachtwoorden ook in de microsoft cloud beland, en dus ook bij de nsa.
24-06-2014, 17:10 door vimes
Door Anoniem: Wat als je pc crasht ? Alle info weg waarvan je dacht dat je deze niet meer hoefde te onthouden..
Dan bel je toch ff naar de NSA voor een restore.
25-06-2014, 01:35 door Spiff has left the building
Gisteren, dinsdag, heb ik een vraag geplaatst in de comments bij het IEBlog artikel, zie:
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/06/23/passwords-in-ie11.aspx#10536772
Daarop is een antwoord gevolgd van Louis Martinez [MSFT], met daarin onder meer:
"If you've disabled "Ask me before saving passwords" then the autocomplete feature in regards to usernames and passwords is turned off and you will not get prompted to save anything."
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/06/23/passwords-in-ie11.aspx#10537039
Ik heb als vervolgvraag gesteld:
"Can you tell us, please, does the same apply to the situation in which the user has disabled AutoComplete for "User names and passwords on forms"? I should think so, but it would be nice if you could confirm."
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/06/23/passwords-in-ie11.aspx#10537058
25-06-2014, 09:04 door Mysterio
@Spiff: Goed bezig. Ik moet zeggen dat er bij mij ook wat verwarring optrad na het lezen van het bovenstaand artikel en het blog.
25-06-2014, 11:10 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 25-06-2014, 11:14
Inmiddels is in de comments bij het IEBlog artikel mijn eerdere vraag (zie hierboven, 01:35 uur) beantwoord door Louis Martinez [MSFT].
Het antwoord door Louis Martinez [MSFT] was:
" "User names and passwords on forms" disables the feature completely, so you will not be prompted to store any credentials and we will not automatically populate any login information you've stored."
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/06/23/passwords-in-ie11.aspx#10537074
Duidelijk dus.
De instelling door de gebruiker in Internet options\ Content\ AutoComplete\ Settings\ AutoComplete disabled for "User names and passwords on forms", dat wordt gewoon gerespecteerd, daaraan verandert niets.
25-06-2014, 11:21 door Spiff has left the building
N.B.
Aan de redactie,

Het zou goed zijn om in het Security.NL artikel dit stukje aan te passen naar aanleiding van de uitleg door Louis Martinez [MSFT] in de comments bij het IEBlog artikel.
Door Redactie:
Gebruikers kunnen zelf via autocomplete aangeven of ze willen dat de browser wachtwoorden opslaat. Als die staat uitgeschakeld worden de gegevens niet opgeslagen. IE11 zal deze instelling respecteren gaat Adams verder, maar zal wel vragen of de gebruiker de ingevulde gegevens toch niet wil opslaan.
Door Louis Martinez [MSFT]:
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/06/23/passwords-in-ie11.aspx#10537039
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/06/23/passwords-in-ie11.aspx#10537074
De instelling door de gebruiker in Internet options\ Content\ AutoComplete\ Settings\ AutoComplete disabled for "User names and passwords on forms", dat wordt gewoon gerespecteerd, daaraan verandert niets, anders dan de passage in het artikel van Security.NL mijns inziens suggereerde.
28-10-2014, 04:00 door Anoniem
Net IE11 geïnstalleerd. Ik gebruik Symbaloo, die had ik al op m'n vorige versie die beter blijkt. Je kunt je wachtwoord opslaan zegt men in IE11, maar dat is niet waar. Elke keer als ik een nieuw tabblad open of internet explorer, moet je telkens opnieuw je e-mail adres en wachtwoord invullen, terwijl je hebt aangevinkt je wachtwoord te onthouden. Waarom werkt dit niet? Wat een troep zeg, net als Bing, Google Chrome en Firefox trouwens.

Kan de redactie mij uitleggen waarom mijn wachtwoord niet wordt opgeslagen terwijl ik wel aangevinkt heb dit te doen? Of heeft dat tijd nodig? Ik heb net pas IE11 geïnstalleerd.
En alles op IE11 is ineens in het Engels, hoe kan ik dat naar het Nederlands overzetten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.