image

"Journalisten moeten echte IT'ers over security spreken"

dinsdag 24 juni 2014, 15:33 door Redactie, 9 reacties

Als het gaat om IT-onderwerpen zoals cybersecurity kloppen journalisten te vaak aan bij mensen die geen kennis van zaken hebben en die er alleen op uit zijn om hun eigen agenda te helpen, zo stelt beveiligingsexpert Robert Graham. Hij wijst naar een recent artikel van zakenblad Forbes.

Daarin worden tien personen om hun mening gevraagd over hoe de problematiek rondom cybersecurity kan worden opgelost. Het gaat onder andere om vicepresidenten en CEO's van grote ondernemingen zoals Microsoft, de Chertoff Group, Cisco en Google, alsmede verschillende auteurs, een IT-journalist en een privacyonderzoeker. Graham merkt op dat deze leiders geen experts zijn.

"Hun technische competentie gaat net zover als te weten wie ze moeten bellen om hun computer aan te zetten", gaat de expert verder. Volgens Graham wordt er niet aan fans van een sportteam gevraagd hoe ervoor kan worden gezorgd dat het team weer gaat presteren. Dat wordt aan coach gevraagd. "Steve Ballmer was de afgelopen tien jaar de CEO van Microsoft, maar je zou hem niet vragen om cybersecurity te fiksen net zo min je hem zou vragen om de LA Clippers te coachen."

Antwoord

De topmensen die door Forbes werden geïnterviewd gaven geen eerlijke antwoorden, maar alleen de antwoorden die hun eigen zaak dienden, laat Graham weten. "En dat is het probleem met cybersecurity. De oplossing is om het niet meer aan deze mensen te vragen, en in plaats daarvan naar de technische mensen te luisteren." Volgens Graham zou een IT'er met kennis van zaken betere antwoorden geven waar iets mee kan worden gedaan.

"Maar niemand luistert hiernaar, omdat het ten eerste technisch is en daarnaast zijn technische personen geen vicepresident of voorzitter van een groot bedrijf", benadrukt de expert. "Als journalisten meer willen doen dan publieke figuren helpen om hun agenda's te promoten, zouden ze in plaats van deze lege hulzen te quoten, met techies moeten praten", besluit Graham zijn pleidooi.

Reacties (9)
24-06-2014, 15:46 door Anoniem
Het is niet het probleem, het is een probleem. Een ander probleem is dat de industrie vol zit met mensen die er zo tegenaankijken en iedere willekeurige oen die maar een scheet laat als "expert" of "guru" wordt betiteld. Met andere woorden, ook de technische mensen zijn zo onderlegd nog niet, tot op het punt dat er vrij willekeurig met terminologie wordt gesmeten om maar zo eng, edgy, hip, bij de tijd, etc. te klinken. Er is voor een buitenstaander --zegge een journalist-- nauwlijks uit te maken of je met een totale nerd die zich direct in de minutiae verliest van doen hebt, of met iemand die vooral dikdoet en met zelf-onbegrepen termen smijt. Vervolgens vervuilt de terminologie zo sterk dat het een eigen leven gaat leiden, wat de grensposten ook weer verzet. Dus maakt het weinig uit wie je het nou precies vraagt. En dan vragen stukjesschrijvers het liefst mensen met namen die wellicht lezers aantrekken. Het levert ook nog eens goed geld op voor gladjakkers, zowel journalisten als "experts", dus er is geen reden het niet te doen. Zo moeilijk is dat niet.
24-06-2014, 16:45 door vimes
Hèhè, eindelijk iemand die het zegt. Dus voortaan geen wc-eend berichten meer op deze site?
24-06-2014, 20:07 door steve sh1t
[Verwijderd]
25-06-2014, 01:51 door Chasalin
Tja... zodra journalisten iets willen weten, dan benaderen ze een of andere manager, perswoordvoerder of gadgetfreak ala @AlexanderNL...
Maarja... zie de eerste reactie...
25-06-2014, 09:18 door Mysterio
Vroeger had je nog fatsoenlijke journalisten die een eigen vakgebied hadden met daarbij de nodige achtergrondskennis. Nu kan iedere schoolverlater een artikel op internet plempen onder het mom van 'nieuws' en 'achtergrond'. Ik ben van menig dat je geen fatsoenlijk artikel kan schrijven zonder inhoudelijke kennis of het raadplegen van een expert.

Mooie voorbeelden vind ik de artikelen onder het kopje 'Wetenschap' op nu.nl Het is niets meer dan een vaak beroerde vertaling van het oorspronkelijk artikel en dan het liefst samengevat, want we willen natuurlijk niet te veel moeten lezen. Je kunt vinden van nu.nl wat je wilt, maar het is één van de best bezochte nieuwssite van Nederland.

Terug naar de IT. In wezen verschilt dat niet veel van andere vakgebieden. De rol van een journalist zou zijn om een vaak moeilijk technisch verhaal zo neer te zetten dat de doelgroep het graag leest, zonder in te boeten op de inhoud. Dat kan alleen als je naast je vaardigheden als journalist ook de nodige kennis vergaart over het onderwerp.
25-06-2014, 10:23 door Anoniem
Na de val van de muur, heeft objectieve verslaggeving haar bestaansrecht verloren; de kenmerken daarvan zijn zichtbaar in alle vormen van de media.
25-06-2014, 11:06 door User2048
Als je het over nieuwe veiligheidstechnieken in auto's hebt, dan gaat de journalist toch ook niet met de monteur praten? En als je praat over het nieuwe gemeentehuis van stad X, dan ga je toch niet met de loodgieter praten? Zo werkt het niet.

De bobo's die het woord voeren moeten wel weten waar ze het over hebben. Zij moeten de informatie halen bij hun technische mensen en die op de juiste manier naar buiten brengen.

De auteur heeft wel gelijk dat bobo's alleen vertellen wat ze willen vertellen en niet noodzakelijkerwijs de technische waarheid. Een goede journalist moet daar doorheen kunnen prikken.
26-06-2014, 05:32 door Anoniem
Ballmer lijkt me een perfecte sportcoach. Wat een bruut. Maar dit terzijde.
26-06-2014, 10:24 door Anoniem
Door User2048: Als je het over nieuwe veiligheidstechnieken in auto's hebt, dan gaat de journalist toch ook niet met de monteur praten? En als je praat over het nieuwe gemeentehuis van stad X, dan ga je toch niet met de loodgieter praten? Zo werkt het niet.

De bobo's die het woord voeren moeten wel weten waar ze het over hebben. Zij moeten de informatie halen bij hun technische mensen en die op de juiste manier naar buiten brengen.

De auteur heeft wel gelijk dat bobo's alleen vertellen wat ze willen vertellen en niet noodzakelijkerwijs de technische waarheid. Een goede journalist moet daar doorheen kunnen prikken.

Even de rol ook omdraaien, alle leuke hackers en security minded people van nu die ja & amen roepen dat dit en dat onveilig is en wat voor schande het is dat het nog niet opgepakt is hebben vaak GEEN IDEE wat er zich binnen die organisatie afspeelt.
Vaak zit er een security engineer/officer die met man en macht probeert security op de roadmap te zetten dus het kan geen kwaad om ook sommige bobo's die het klappen van de zweep kennen ook voor de camera/microfoon te plaatsen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.