image

Plasterk stopt ontwikkeling van DigiD-kaart

woensdag 25 juni 2014, 13:32 door Redactie, 7 reacties

Er komt toch geen DigiD-kaart om zaken met de overheid te doen, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Eind vorig jaar had de minister nog aangekondigd dat het Kabinet de ontwikkeling van een DigiD-kaart zou onderzoeken.

De DigiD-kaart had één van de authenticatiemiddelen voor het eID-stelsel moeten worden. Het eID-stelsel is een publiek-privaat stelsel voor elektronische identificatie. "Inmiddels is evenwel gebleken dat een DigiD-kaart niet de gewenste versnelling oplevert, dit vanwege de kosten en het vereiste wetgevingstraject. Als het genoemde onderzoek is afgerond, zal ik de Kamer naar verwachting in het najaar informeren", aldus Plasterk.

Momenteel wordt nog onderzocht of het mogelijk en wenselijk is om één of meer bestaande wettelijke identiteitsdocumenten, bijvoorbeeld de Nederlandse identiteitskaart en het rijbewijs, als publiek eID-middel geschikt te maken. Via het publieke eID-middel kunnen Nederlanders straks bijvoorbeeld aangifte voor de inkomstenbelasting doen.

Reacties (7)
25-06-2014, 13:39 door Preddie
"...Het eID-stelsel is een publiek-privaat stelsel voor elektronische identificatie..."

Beste Redactie, volgens mij is dat het niet. Volgens mij is het huidige nog gewoon een plan dat terug te vinden is in de documenten die op prinsjesdag 2013 zijn vrijgegevens, zover ik weet wordt hierin het eID beschreven. Hierin staat tevens beschreven dat in 2015 begonnen zal worden aan het eID en dat in 2017 beoogd wordt om deze voor het eerst in gebruik te nemen.

Volgens mij is het dus nog niks meer dan een plan, en gezien de ervaring van overheid in IT-projecten verwacht ik persoonlijk de oplevering pas ergens rond 2025.....
25-06-2014, 13:51 door Anoniem
Predjuh, check de link in het artikel

"De ministeries van BZK en EZ, enkele grote uitvoeringsorganisaties en medeoverheden hebben daarom in 2012 een strategische verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden voor een publiek-privaat stelsel voor elektronische identificatie (het eID Stelsel)."

Tenzij Plasterk natuurlijk niet weet waar ie het over heeft :P
25-06-2014, 14:53 door Preddie
Door Anoniem: Predjuh, check de link in het artikel

"De ministeries van BZK en EZ, enkele grote uitvoeringsorganisaties en medeoverheden hebben daarom in 2012 een strategische verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden voor een publiek-privaat stelsel voor elektronische identificatie (het eID Stelsel)."

Tenzij Plasterk natuurlijk niet weet waar ie het over heeft :P

Dat klopt ook helemaal, maar een verkenning uitvoeren voor een publiek-privraat stelsel voor elektronische identificatie is heel wat anders als stellen dat eID een publiek-privaat stelsel voor elektronische identificatie is. In mijn ogen zit er namelijk heel verschil tussen iets als plan op papier hebben of een daadwerkelijk in gebruik genomen en functionerend systeem of stelsel....
25-06-2014, 15:24 door Anoniem
en wat vindt het volk!?
ik heb liever een aparte kaart die ik thuis kan laten dan een of andere chip in je rijbewijs of id-kaart die toch altijd bij je moet hebben als er naar gevraagd word


onrelevant: (waneer komen de erste robocops?)
25-06-2014, 18:26 door Anoniem
Jammer, want een aantoonbaar sterke 2-factor authenticatie is voor mij toch wel een van de voorwaarden om me over de DigiD-streep te krijgen. En voor zoiets kritisch denk ik dan toch al snel aan de combinatie smartcard/fysiek contact bij uitlezen/PKI.
26-06-2014, 05:34 door Anoniem
Het geld is op.
26-06-2014, 09:13 door Mysterio
Door Anoniem: en wat vindt het volk!?
Hier raak je precies de achilleshiel van de democratie. Gelukkig hebben we een parlementaire democratie, dus gaan we er vanuit dat wat de meerderheid in de kamer wil de mening van het volk is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.