image

Onderzoekers verwachten toename van 64-bit rootkits

woensdag 25 juni 2014, 14:56 door Redactie, 0 reacties

Dankzij de opkomst van 64-bit systemen is de afgelopen jaren het aantal rootkits afgenomen, maar cybercriminelen zouden inmiddels nieuwe manieren hebben ontdekt om 64-bit beveiligingsmaatregelen te omzeilen en onderzoekers voorspellen dan ook een toename van het aantal 64-bit rootkits.

De voorspelling is afkomstig van onderzoekers van McAfee Labs. Sinds halverwege 2011 heeft er een afname van het aantal nieuwe rootkits plaatsgevonden. Het eerste kwartaal van dit jaar werd zelfs het laagste aantal nieuwe rootkits sinds 2008 waargenomen. "Het is waarschijnlijk dat deze afname samenhangt met de toegevoegde bescherming van 64-bit microprocessoren en 64-bit besturingssystemen", aldus de onderzoekers.

Die merken op dat het tweede kwartaal een kleine trendbreuk kende, met de ontdekking van een 32-bit rootkitfamilie. Aanvallers zouden echter manieren hebben gevonden om bestaande kernel-lekken te misbruiken en 64-bit beveiligingsmaatregelen te omzeilen.

"De obstakels die 64-bit systemen eerst vormden lijken voor goed georganiseerde aanvallers slecht hobbels te zijn, die al manieren hebben ontdekt om toegang op kernelniveau te krijgen." De onderzoekers denken dan ook dat deze nieuwe 64-bit omzeilingstechnieken snel tot een toename van rootkit-gebaseerde aanvallen zullen leiden.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.