image

Politie VS mag telefoons niet zonder bevel doorzoeken

woensdag 25 juni 2014, 17:24 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse politie mag telefoons van verdachten niet zonder gerechtelijk bevel doorzoeken, zo heeft het hooggerechtshof bepaald, wat als een overwinning voor het recht op privacy wordt gezien. Volgens het hof zijn telefoons niet te vergelijken met portemonnees, briefkoffers en voertuigen.

Die mogen wel tot op beperkte hoogte door agenten worden doorzocht als er aanleiding is dat er een misdrijf heeft plaatsgevonden, het nodig is om de veiligheid van agenten te waarborgen of de vernietiging van bewijs te voorkomen. Verdachten in Massachusetts en Californië waren veroordeeld nadat ze door telefoonnummers, sms-berichten, foto's en adresgegevens die op de telefoons werden gevonden aan drugs- en bendegerelateerde activiteiten konden worden gekoppeld.

In beide gevallen gingen de verdachten in hoger beroep. "Het feit dat technologie het nu voor een individu mogelijk maakt om dit soort informatie bij zich te dragen houdt niet in dat het niet het recht heeft op de bescherming waar de grondleggers voor vochten", aldus de uitspraak. "Ons antwoord op de vraag wat politie moet doen voordat een bij een arrestatie in beslag genomen telefoon kan worden doorzicht is eenvoudig: regel een bevel."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.