image

VS zegt zelfde privacyrechten voor Europeanen te willen

donderdag 26 juni 2014, 10:47 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-06-2014, 12:31

De Amerikaanse autoriteiten hebben gezegd dat ze wetgeving willen introduceren waardoor Europeanen dezelfde privacyrechten als Amerikaanse burgers krijgen als hun gegevens voor justitieel onderzoek naar de Verenigde Staten worden gestuurd.

De VS en EU zouden al sinds maart 2011 over de privacybescherming van dit soort gegevens met elkaar spreken, waaronder het versturen van gegevens van Europese burgers die de VS voor misdaadpreventie, vervolging, onderzoek en de bestrijding van terrorisme zegt te gebruiken. De EU is van mening dat het gat moet worden gedicht tussen de rechten die Amerikaanse burgers tegenwoordig in de EU hebben en de rechten die EU-burgers niet in de VS hebben.

Minister van Justitie Eric Holder liet gisteren in Athene weten dat de Amerikaanse regering naar wetgeving zoekt waardoor EU-burgers zich op dezelfde rechten kunnen beroepen als Amerikanen. De uitspraak volgt op onderhandelingen over de Data Protection and Privacy Agreement (DPPA). Door deze overeenkomst kan informatie van opsporingsdiensten tussen de EU en VS worden uitgewisseld.

In een persverklaring laat EU-commissaris Viviane Reding weten dat de aankondiging van Holder een belangrijke eerste stap is. "Nu zouden de aankondigingen snel in wetgeving moeten worden vertaald, zodat er verdere stappen in de onderhandelingen genomen kunnen worden. Woorden tellen alleen als er wetgeving van wordt gemaakt."

Reacties (8)
26-06-2014, 11:20 door Ramon.C
EU, het schoothondje van de VS
26-06-2014, 11:29 door Anoniem
dan zullen ze wel het opheffen van privacy rechten van VS burgers in de pijplijn hebben zitten.
26-06-2014, 11:32 door Anoniem
Ze willen wel heel graag onze data blijven slurpen. Niet dat zulke wetgeving veel zin heeft: De VS houdt zich (net als overheden hier, maar daar wellicht iets zichtbaarder) grootschalig niet aan de eigen wetgeving, of zelfs de grondwet.

Persoonlijk ben ik het geslurp meer dan zat, en wil gewoon geen data meer daarheen sturen. Ook de eigen overheden hebben teveel data en zijn er te vrij mee, dus daar mag ook wat aan gedaan. Niet dat dit gaat gebeuren, want als burger mag je blij zijn een fopspeen-EUparlement te hebben; de overbetaalde ongekozen commissarissen die er de touwtjes in handen hebben laten vaak genoeg blijken het volk maar lastig te vinden. Onze eigen (ongekozen) bestuurders luisteren al niet naar ons, waarom zou de VS dan wel echt werk maken van rechten toekennen aan lastige buitenlanders?
26-06-2014, 12:06 door Anoniem
De EU is van mening dat burgers die niet in de VS wonen dezelfde rechten horen te hebben als Amerikanen die in de EU wonen.

Kromme zin.
Als dit zo als wet wordt gemaakt dan hebben de herenjuristen weer een aardige kluif om hier gehakt van te maken.
26-06-2014, 17:18 door vimes
Bij amerikanen zijn 'zeggen' en 'doen' totaal niet gerelateerd sinds de Patriot Act. Dus schaf die eerst maar eens af.
26-06-2014, 18:21 door Anoniem
Hmmm, een interessant gebaar, maar inderdaad en om twee redenen voel ik me maar half voldaan:

1. Het komt van de minister van justitie, maar de ergste stenen des aanstoots (inlichtingendiensten) trekken hun commandoketen naar de minister van defensie of de president, en de minister van justitie komt in dat stuk helemaal niet voor en kan daar ook geen uitspraken over doen.

2. De eis van de EU is terecht, als EU-burgers in de VS hetzelfde worden behandeld als Amerikaanse burgers, dan nog is het zo dat ze slechter worden behandeld dan Amerikaanse burgers in de EU, en die achterstelling moet rechtgetrokken worden.
27-06-2014, 00:31 door Anoniem
Door Ramon.C: EU, het schoothondje van de VS
De EU, de luis in de pels van het schoothondje van de VS ;)


Maar even serieus, hoe kun je nou onderdanen van naties die niet binnen de Amerikaanse jurisdictie vallen opnemen in de Wet? Of wordt dit weer een soort 'gedragscode' ? #FacePalm
27-06-2014, 22:00 door Anoniem

US# rsync EU:/legal/privacy /legal/
US# vi /legal/privacy
US# rsync --force-permissions /legal/privacy EU:/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.