image

Politie waarschuwt om foto rijbewijs niet online te zetten

donderdag 26 juni 2014, 12:45 door Redactie, 10 reacties

De politie waarschuwt mensen om geen foto's van hun rijbewijs of identiteitskaart op internet te plaatsen, aangezien dit identiteitsfraude in de hand werkt. De laatste tijd ziet de politie steeds vaker dat mensen een foto van een net gehaald rijbewijs of identiteitskaart op Facebook of Twitter zetten.

"Met dit soort foto’s kunnen anderen echter makkelijk aan de haal gaan, waardoor je in problemen kan komen. Criminelen kunnen namelijk gebruik maken van jouw persoonsgegevens om hier identiteitsfraude mee te plegen", aldus de politie. Nagenoeg alle identiteitsgegevens zoals geboortedatum, woonplaats en burgerservicenummer staan op een rijbewijs of identiteitskaart.

Criminelen kunnen hier misbruik van maken door producten en diensten op naam van iemand anders te bestellen. De politie wijst erop dat slachtoffers van identiteitsfraude dit meestal niet meteen ontdekken, omdat de rekeningen pas later binnenkomen. Wie toch slachtoffer van identiteitsfraude wordt krijgt het advies om aangifte te doen.

Reacties (10)
26-06-2014, 12:57 door Anoniem
Als je een foto of kopie ergens achter wilt/moet laten, gebruik dan een afscherming. Zie https://www.nvvb.nl/producten-en-projecten/id-cover.

Peter
26-06-2014, 13:05 door Anoniem
Maar meer dan een vingertje gezwaaid naar de burger lukt ze niet. Dat het met die identificatiedrift een beetje boel doorgeschoten is, en nog steeds verder doorschiet zie ik ze zich niet realiseren. Want ach, iedereen precies geidentificeerd is wel makkelijk, toch? Alleen jammer dat er dan anderen misbruik van maken. Nee natuurlijk mag dat niet, maar dat ze het zelf wel steeds aantrekkelijker maken om het toch te doen wil er niet in bij de overheid.
26-06-2014, 13:31 door Anoniem
Zijn er echt mensen die zo stom zijn?
26-06-2014, 13:31 door Anoniem
Ik vraag me af als er identiteitsfraude is gepleegd met je burgerservicenummer is deze dan te wijzigen? Ik kan namelijk nergens vinden of dit te wijzigen is.
26-06-2014, 13:41 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn er echt mensen die zo stom zijn?
Het zijn niet 'de mensen' die stom zijn, maar de instanties die identiteitsfraude / -diefstal toestaan door halfzachte procedures en controle op identiteitsbewijzen. Als je diensten en spullen verkoopt en een kopie van een legitimatiebewijs daarbij voldoende vindt, dan ben je echt niet goed bij je hoofd.
26-06-2014, 13:46 door _R0N_
Als je het plasticen kaartje zo vasthoudt dat je bsn en rijbewijsnummer met je vingers zijn afgeschermd lijkt het me geen probleem..
Het probleem is er pas wanneer je alle gegevens laat zien zodat ze eigenlijk alleen nog een andere foto erop hoeven te plakken..
26-06-2014, 13:47 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 13:31 uur:
Zijn er echt mensen die zo stom zijn?
Mensen zetten alles op Facebook of Twitter, dus ja, ook een happy selfie waarop het nieuwe rijbewijs wordt getoond.
Mensen zien niet de gevaren van dergelijk buitensporig deel-gedrag. Denk ook aan blije vermeldingen van op vakantie zijn, met als gevolg dat kwaadwillenden in de tussentijd mooi de tijd hebben het huis leeg te halen.
Voor ons onbegrijpelijk om alles maar op Facebook of Twitter te knallen, maar kijk om je heen en je ziet hoe griezelig 'gewoon' dat lijkt te zijn.
26-06-2014, 13:55 door Anoniem
Ja, mensen doen dit echt.
Op instagram zijn er genoeg foto's van volledige rijbewijzen te vinden

http://iconosquare.com/tag/rijbewijs

Ronald
26-06-2014, 17:21 door waaromdan
Neteller eist een ID-kaart copy waarop ALLES zichtbaar is. 2x geprobeerd om dingen af te schermen, maar die copies weigeren ze. Niet echt happy hierover.
26-06-2014, 18:14 door Anoniem
Door Anoniem:Het zijn niet 'de mensen' die stom zijn, maar de instanties die identiteitsfraude / -diefstal toestaan door halfzachte procedures en controle op identiteitsbewijzen. Als je diensten en spullen verkoopt en een kopie van een legitimatiebewijs daarbij voldoende vindt, dan ben je echt niet goed bij je hoofd.
Helemaal mee eens. De overheid doet serieus moeite om fraudebestendige identiteitsbewijzen te maken en menigeen negeert dat vrolijk en gedraagt zich alsof kopietjes en zelfs BSNs voldoende zijn om een identiteit aan te tonen. En de overheid bevestigt dat dat voldoende is met dit soort waarschuwingen. Ze zouden in plaats van dit soort waarschuwingen te geven erop moeten hameren dat je een identiteit pas gecontroleerd hebt als je het identiteitsbewijs zelf hebt geïnspecteerd. Bij identiteitsfraude zoals dat nu veel te makkelijk kan zou degene wiens identiteit misbruikt is geen groter probleem moeten hebben dan het moeten afgeven van een schriftelijke verklaring dat hij er niets mee te maken heeft. De bewijslast zou primair het probleem moeten zijn van degene die genoegen neemt met non-bewijzen van iemands identiteit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.