image

Amerikaan dankzij gezichtsherkenning na 41 jaar gepakt

vrijdag 27 juni 2014, 13:27 door Redactie, 5 reacties

Een Amerikaan die al 41-jaar voortvluchtig was is dankzij het gebruik van gezichtsherkenningssoftware aangehouden. Het gaat om de 69-jarige Ronald Dwaine Carnes, die wegens een gewapende overval een celstraf van 20 jaar moest uitzitten, maar in 1973 uit de gevangenis wist te ontsnappen.

Carnes leefde in de staat Iowa en gebruikte de identiteit van twee 5-jarige jongens die in de jaren 1940 bij ongelukken om het leven waren gekomen. Onder beide namen ontving hij al jaren een arbeidsongeschiktheidsuitkering en pensioen. De autoriteiten in Iowa begonnen een onderzoek nadat iemand rijbewijzen voor de twee identiteiten had aangevraagd.

Gezichtsherkenning

Vorig jaar had Carnes al in naam van de ene identiteit een rijbewijs aangevraagd, terwijl hij in maart onder de andere identiteit een rijbewijs aanvroeg. Het ministerie gebruikt echter sinds 2008 gezichtsherkenningssoftware, die de foto van beide identiteiten als dezelfde man herkende.

Verder onderzoek wees uit dat de man beide identiteiten ook voor het ontvangen van een uitkering en pensioen gebruikte. Uiteindelijk werd vastgesteld dat het om Carnes ging, de voortvluchtige overvaller die nog 17 jaar van zijn gevangenisstraf moest uitzitten. Daarnaast moet hij nu ook wegens uitkeringsfraude, identiteitsdiefstal en vuurwapenbezit terechtstaan, zo laat ABC News weten.

Reacties (5)
27-06-2014, 14:22 door Anoniem
Dit ene meepakkertje is het jubelverhaal dat het door de verherautomatiseerde gezichtsherkenningsmolen halen van tientallen miljoenen rijbewijsfotoos moet goedpraten?

Het is een zoektocht zonder "probable cause", wat dit ene geval best eens ongrondwettelijk kan maken in de VS. En het is ook sleepnetsurveillance, wat mij nog aanstootgevender voorkomt maar waar geen grondwetsamendement tegen bestaat. Wellicht dat dit nog eens rechtgezet gaat worden, al geloof ik daar niet zo in, gezien het huidige politieke klimaat.
27-06-2014, 15:01 door Eric-Jan H te D
Daarnaast is vluchten in de VS in tegenstelling tot Nederland strafbaar. Kleine kans dat de
Telegraaf hem ooit in Amsterdam zal fotograferen.
27-06-2014, 21:55 door Anoniem
Where's Wally voor 'volwassenen.'
29-06-2014, 22:10 door Anoniem
Oke , dus nu is het ineens goed of zo ?

Dit gaat niet lang meer duren en dan kunnen we allemaal met een siliconen masker de straat nog op .
30-06-2014, 13:52 door Anoniem
Door Anoniem: Oke , dus nu is het ineens goed of zo ?

Dit gaat niet lang meer duren en dan kunnen we allemaal met een siliconen masker de straat nog op .


pssst ,,,,
dat masker is strafbaar
het pogen te verbergen van de identiteit voor welke overheid dienst dan ook
en
het dragen van gezichtsbedekkende kleding is verboden
( althans dat wordt het binnenkort zeer zeker )
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.