image

OM eist 15 jaar tegen ambtenaar wegens spionage

vrijdag 27 juni 2014, 17:16 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep 15 jaar cel geëist tegen een 62-jarige man uit Den Haag wegens spionage. Volgens het OM leverde de man staatsgeheimen aan een echtpaar dat vanuit Duitsland voor de Russische staat spioneerde.

De verdachte was werkzaam als medewerker visumzaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij wordt verdacht van het verspreiden van staatsgeheimen aan Rusland in opdracht van Rusland, het voorbereiden van het verspreiden van staatsgeheimen, ambtelijke corruptie, witwassen en het in bezit hebben van een vuurwapen.

Digitale sporen

De man kwam in beeld nadat het Russische echtpaar was opgepakt in hun woning in Marburg in Duitsland. De vrouwelijke Russische spion ontving op dat moment net informatie vanuit de Russische inlichtingendienst in Moskou, die zij weer kopieerde naar een informatiedrager. Toen de politie binnenviel kon de vrouw nog net de stekker van de kortegolfontvanger uit de laptop trekken. Het stel liet genoeg informatie achter om hen in Duitsland te kunnen vervolgen.

Doordat zij niet alle digitale sporen hadden gewist, kwam ook de Nederlandse verdachte in beeld. Hij opereerde voor het echtpaar onder de codenaam 'BR'. De Duitse autoriteiten informeerden Nederland en de rijksrecherche begon onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek. De verdachte werd vervolgens aangehouden op Schiphol toen hij voor een dienstreis wilde uitreizen.

Tijdens de daaropvolgende huiszoeking bij de verdachte thuis werden honderden vertrouwelijke documenten uit het berichtenverkeer van Buitenlandse Zaken aangetroffen. Op de werkplek van de verdachte werden ook vertrouwelijke documenten aangetroffen waarop in het Engels samenvattingen stonden geschreven. Volgens het OM verschafte de verdachte informatie over bijvoorbeeld politieke en militaire aangelegenheden van de NAVO en EU maar ook gevoelige informatie over collega's.

Schulden

De man, die schulden had, ontving vermoedelijk zo'n 72.000 euro voor zijn spionagewerkzaamheden. Inmiddels heeft de rechtbank in Den Haag bepaald dat dit bedrag van de verdachte moet worden ontnomen en dat hij het aan de Staat moet betalen. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 12 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 15 jaar. De verdachte stelde, net zoals het OM, hoger beroep in.

Reacties (5)
27-06-2014, 17:29 door Eric-Jan H te D
Je vraagt je af hoe een medewerker visumzaken bij dergelijk gevoelige informatie
kan komen. Ik zou hem op voorhand niet als enige schuldige aanwijzen.
27-06-2014, 17:38 door Nietsnut
Vraag mij af of ze die club uit Amerika ook gaan aanklagen die spioneren de hele wereld bevolking.
Je kan beter iemand doodschoppen bedreigen verkrachten of overvallen plegen dan krijg je minder.
27-06-2014, 18:24 door Anoniem
Nietsnut, begrijp mij niet verkeerd. Een moord of verkrachting is een misdaad die in mijn ogen hard aangepakt moet worden. Dat gezegd hebbende, een verkrachting of moord treft slechts 1 persoon en wellicht een 20 tal familileden. Het lekken van staatsgeheimen treft onze hele samenleving en bedreigd potentieel 16 miljoen inwoners. We weten niet wat voor informatie er is gelekt. Maar stel dat het alleen al uittreksels uit het GBA zijn. Dan ben je als homo dus mooi de sigaar als je rusland in wil / tussenlanding daar moet maken. Ik noem maar wat.

grt. J.
27-06-2014, 20:10 door Nietsnut
Door Anoniem: Nietsnut, begrijp mij niet verkeerd. Een moord of verkrachting is een misdaad die in mijn ogen hard aangepakt moet worden. Dat gezegd hebbende, een verkrachting of moord treft slechts 1 persoon en wellicht een 20 tal familileden. Het lekken van staatsgeheimen treft onze hele samenleving en bedreigd potentieel 16 miljoen inwoners. We weten niet wat voor informatie er is gelekt. Maar stel dat het alleen al uittreksels uit het GBA zijn. Dan ben je als homo dus mooi de sigaar als je rusland in wil / tussenlanding daar moet maken. Ik noem maar wat.

grt. J.

Dat snap ik wel al denk ik niet dat er in het GBA staat of je homo bent of niet naar oké ik snap je punt het valt mij alleen wel altijd op dat als je misdrijven tegen de staat begaat dat je dan altijd extreme straffen toebedeeld krijgt ( waxine lichte ).

Terwijl onze Amerikaanse vrinden er maar op los bespioneren en dat wordt met de mantel der liefde weggewimpeld zelfs staatshoofden worden afgeluisterd ( Merkel ) .
En ik denk dat de beerput nog helemaal niet geopend is en trouwens onze privacy ligt toch al helemaal op straat,
Ik vraag mij af hoeveel ik zou krijgen als ik leden van de regering met Wimpie en Bea zou kunnen afluisteren en met video camera's zou kunnen volgen.
29-06-2014, 21:34 door Anoniem
Ja ja , wat een ongeloofwaardig verhaal , 15 jaar , haha , dat krijg je voor moord nog niet eens in dit land .
Die Volkert liep met een jaar of 10 alweer buiten dus die ambtenaar mag rekenen op een maand of 10 ... als het geen weken zijn :p
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.