image

Uitbreiding preventief fouilleren morgen van kracht

maandag 30 juni 2014, 13:20 door Redactie, 13 reacties

Een nieuwe wet van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie die het preventief fouilleren uitbreidt, wordt morgen, dinsdag 1 juli, van kracht. Burgemeesters kunnen dan voor maximaal twaalf uur een gebied aanwijzen waar de politie op bevel van de officier van justitie preventief op wapens mag fouilleren.

Het moet dan gaan om een plotselinge gebeurtenis, bijvoorbeeld een stevige vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of café of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans in de buurt van een treinstation. De nieuwe bevoegdheid is bedoeld voor een kortstondige fouilleeractie.

De burgemeester heeft vooraf geen toestemming van de gemeenteraad nodig, wel moet de gemeenteraad na afloop worden geïnformeerd. Zowel het besluit van de burgemeester als het bevel van de officier van justitie kan mondeling worden gegeven, met schriftelijke bevestiging achteraf.

Veiligheidsgevoel

Naast de veiligheid op straat wil Opstelten met het preventief fouilleren ook het veiligheidsgevoel van burgers vergroten. De nieuwe bevoegdheid komt naast de huidige bevoegdheid om preventief te fouilleren. Die geldt alleen als de gemeenteraad dat heeft vastgelegd in een verordening. Op grond van die bevoegdheid kan ook voor een langere periode dan twaalf uur een gebied worden aangewezen.

Nieuw is ook dat agenten aangehouden personen die worden afgevoerd naar het politiebureau altijd kunnen fouilleren aan hun kleding, inclusief tassen en rugzakken, op de aanwezigheid van gevaarlijke voorwerpen. Nu is dat alleen mogelijk bij aantoonbaar dreigend gevaar voor leven of veiligheid. De Eerste Kamer ging eind mei met het wetsvoorstel akkoord.

Reacties (13)
30-06-2014, 13:35 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2014, 13:38
[Verwijderd]
30-06-2014, 14:15 door Anoniem
Als er nu wat leukere en jongere dames bij de politie gaan werken dan zie ik er geen problemen mee.
30-06-2014, 14:23 door Preddie
Door Peter V.: Schiet dit niet een beetje door? Vroeger moest een redelijke verdenking aanwezig zijn om je te fouilleren, nu wordt iedereen zonder dat hij of zij verdachte is aan de kant gezet en gefouilleerd. Hoe lang gaat dit door totdat de overheid zichzelf op deze manier super-bevoegdheden heeft aangemeten? In wat voor een soort rechtstaat belanden we dan? Politici...denk na voordat je iets ondertekent!

Daarop toegevoegd; dat schriftelijke toestemming achteraf gegeven kan worden. Het is normaal dat je bij bij alles vooraf toestemming vraagt en wanneer deze niet wordt ben je in overtreding.....

- als ik een parkeerboete krijg kan ik ook niet achteraf als nog een kaartje halen
- In de trein kan ik ook niet achteraf een kaartje halen
- En wanneer ik iemand achteraf toestemming ga geven als blijkt dat er een onderzoek is, is dit gewoon fraude/valsheid in geschrifte.

Deze meneer Opstelten maakt dingen die 70 jaar geleden "Normaal" waren nu onderdeel van de wet en daarmee legaal. Ik vraag me echt af hoeveel gewonnen bridge spelletjes Ivo de mensen van de eerste kamer in het vooruitzicht heeft gesteld. Ik ben van mening dat deze man een gevaar is voor de Nederlandse samenleving .....
30-06-2014, 16:44 door Profeet
Naast de veiligheid op straat wil Opstelten met het preventief fouilleren ook het veiligheidsgevoel van burgers vergroten.

Ik voel me al jaren steeds onveiliger door deze toeneemende nazi praktijken in dit land Ivo! Doe er is wat aan.
30-06-2014, 16:51 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2014, 16:54
[Verwijderd]
30-06-2014, 19:29 door Anoniem
Nederland is niet veiliger geworden. Het is een strijd van de staat tegen de bevolking. Gelukkig weten we hier per definitie dat de staat niet veilig is en de burger bezoedeld. Keuzes hebben we niet meer. 5 mei vier ik al jaren niet meer omdat ik het gevoel heb dat de staat dit oplegt aan de burger om de burger het idee te geven dat ze vrij zijn. Zolang er nog pop concerten worden gegeven die gratis zijn krijg je hier nog wel 5 mei vierders voor.
Ben ik de enige die tegenwoordig de behoefte krijg om iets crimineels te doen om de staat een hak te zetten? Het zij en wij gevoel.
30-06-2014, 20:07 door Eric-Jan H te D
Door Profeet:Doe er is wat aan.

Dat zullen we zelf moeten doen. Door en te gaan kiezen en op de juiste partijen. Eerste kans 18 maart 2015. Of zoveel eerder als de huidige Tweede Kamer dat mogelijk maakt.
30-06-2014, 20:44 door Wadjinn
"Wir sind das Volk"

Dat was de leus voor vrijheid 25 jaar geleden op de Pottsdammerplatz. Dominee Christian Führer is deze week overleden en hoeft het niet meer mee te maken.
30-06-2014, 20:47 door Wadjinn
Door Eric-Jan H te A:
Door Profeet:Doe er is wat aan.

Dat zullen we zelf moeten doen. Door en te gaan kiezen en op de juiste partijen. Eerste kans 18 maart 2015. Of zoveel eerder als de huidige Tweede Kamer dat mogelijk maakt.

Jammer dat het zo niet werkt in Nederland. Door vormingen van coalities is de koers zo onzeker dat je net zo goed niet kan gaan stemmen. Een referendum heeft nog iets van democratie weg. Er is een onverzadigbare behoefte tot macht wanneer men het pluche beklimt. Opstelten is het levende voorbeeld dat een groot hoofd zeker niet betekent dat er veel verstand in zit.
01-07-2014, 08:29 door SPlid
Is deze wet door de eerste kamer gegaan ? Verbazend !
01-07-2014, 09:02 door Anoniem
Laten ze zich eerst eens bezighouden met al die Jihad strijders het land uit te werken en daarna dit soort zaken te regelen. Prioriteiten zijn bij de overheid ver te zoeken.
01-07-2014, 10:35 door Profeet
Door Eric-Jan H te A:
Door Profeet:Doe er is wat aan.

Dat zullen we zelf moeten doen. Door en te gaan kiezen en op de juiste partijen. Eerste kans 18 maart 2015. Of zoveel eerder als de huidige Tweede Kamer dat mogelijk maakt.

Ja dat klinkt heel leuk, maar welke partij houd dit tegen dan? Geen enkele toch? Ik heb bij de afgelopen europese verkiezingen uit armoede op de piraten gestemd ;).
02-07-2014, 08:55 door Anoniem
Misschien moet onze hauptman herr IVO zich eens gaan verdiepen in de effectiviteit van het preventief fouilleren. Meerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat het geen enkel effect heeft dus waarom dan toch doen? Nederland is één van de allerveiligste landen van de wereld maar we hebben een overheid aan de macht die iedereen onder controle willen houden. Waar zijn ze nu zo bang voor? Dat we gaan muiten en ze uit hun huizen gaan slepen om ze aan een hoge boom op te hangen voor hun misdaden tegen de mens? Dat zou in de landen om ons heen best wel kunnen gebeuren maar Nederlanders zijn slappe zakken en reageren of helemaal niet of mopperen achter de beeldbuis. Tja, dan krijg je de als volk degenen die je verdiend.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.