image

Kaspersky in Top 15 gevaarlijkste personen op aarde

zondag 23 december 2012, 13:28 door Redactie, 8 reacties

Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige Russische anti-virusbedrijf, behoort volgens Wired tot de 15 gevaarlijkste mensen op aarde. Kaspersky bevindt zich in het gezelschap van de Iraanse generaal Qassem Suleimani, Bashar Assad en de Mexicaanse drugsbaas Joaquin Guzman, maar ook Cody Wilson, die een platform voor printbare 3D-ontwerpen van wapens ontwikkelde.

De reden dat Kaspersky op de lijst staat is omdat onderzoekers van het anti-virusbedrijf dit jaar verschillende 'supervirussen' wisten te vinden, die door de Amerikaanse overheid zouden zijn ingezet. Het ging om Stuxnet, Flame en Duqu die door het werk van Kaspersky Lab werden blootgesteld en onschadelijk gemaakt.

Het plan van de Amerikaanse autoriteiten om de nucleaire plannen van Iran te verstoren werden dan ook bijna eigenhandig door Kaspersky verstoord, aldus journalist Noah Shachtman.

Het lek waardoor Stuxnet zich verspreidden werd door het Wit-Russische anti-virusbedrijf VirusBlokAda ontdekt. Daarnaast deed ook het Amerikaanse anti-virusbedrijf Symantec uitgebreid onderzoek naar Stuxnet, alsmede de Duitse beveiligingsexpert Ralph Langner, die als één van de eersten stelde dat het Iraanse nucleaire programma het doelwit van Stuxnet was.

KGB
Shachtman gaat ook in het op het KGB-verleden van Kaspersky, van wie de zoon in 2011 ontvoerd. Kaspersky klaagde openlijk dat er teveel vrijheid op internet was en riep op tot strengere overheidscontrole op sociale netwerken.

"Een aantal maanden later keurde Moskou een nieuwe wet goed die een groot aantal websites verbood en nieuwe surveillancetechnieken voor Russische telecombedrijven introduceerde", aldus Shachtman.

De relatie tussen de Wired-journalist en Kasperksy is alles behalve best te noemen. Shachtman schreef een uitgebreid artikel over de Russische virusbestrijder in Wired. Na publicatie van het artikel plaatste Kaspersky op zijn eigen blog een reactie waarin hij Shachtman beschuldigde van het achterhouden van feiten en niet vertellen van de hele waarheid.

Reacties (8)
23-12-2012, 13:36 door _Peterr
De reden maakt Kaspersky voor mij de favoriet in anti-virus.
23-12-2012, 15:09 door Goeroeboeroe
Als ik Kaspersky was, zou ik dit groots gaan gebruiken in al mijn reclamecampagnes: 'Nou hoor je 'ns uit onverdachte hoek hoe goed wij zijn.'
23-12-2012, 16:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-12-2012, 18:48 door Anoniem
Het plan van de Amerikaanse autoriteiten om de nucleaire plannen van Iran te verstoren werden dan ook bijna eigenhandig door Kaspersky verstoord, aldus journalist Noah Shachtman.
Nou nou, volgens mij was het zeker niet Kasp alleen, en was hij maanden nadat het geschiedde er pas bij betrokken. Te laat dus.
23-12-2012, 23:22 door Anoniem
Hulde aan de man
24-12-2012, 11:52 door SPlid
Volgens mij pleite Kaspersky al lange tijd voor een internet paspoort
zie https://www.security.nl/artikel/43947/1/KPN_wil_verplicht_internetpaspoort_invoeren.html
(onderaan het artikel )

Mensen met dit soort Big Brother achtige neigingen kunnen wat mij betreft nog zulke goede virus scanners maken maar vinden in mijn ogen geen genade.
24-12-2012, 16:17 door Anoniem
Makers Stuxnet uitleveren aan Iran. Interessant. #nasa-hacker.
25-12-2012, 00:16 door Anoniem
Als je tegen de Amerikaanse belangen ingaat hoor je dus bij de gevaarlijkste personen op aarde? Vreemd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.