image

Amerikaanse militair krijgt medaille voor programmeren

dinsdag 1 juli 2014, 16:29 door Redactie, 3 reacties

Een Amerikaanse militair heeft in 2005 een medaille voor zijn programmeerkunsten gekregen, zo laat de soldaat negen jaar later op zijn eigen blog weten. Vivin Paliath was als onderdeel van de Amerikaanse Nationale Garde in Irak gestationeerd en daar verantwoordelijk voor de logistiek en bevoorrading.

De software die Paliath voor zijn werk op de basis moest gebruiken werkte alleen op MS-DOS en had geen ondersteuning voor de muis. Daarnaast ondersteunde het programma geen batch-opdrachten, wat inhield dat licenties voor soldaten per soldaat moesten worden uitgedraaid. Een proces wat, met de 150 soldaten in de eenheid van Paliath, lange tijd in beslag kon nemen.

Paliath, een software-ingenieur, wilde dan ook kijken of hij door te programmeren zijn werk kon vereenvoudigen, maar kwam door tijdsgebrek niet tot een oplossing. Toevallig ontdekte hij echter een driver waardoor de informatie uit de databasebestanden van het MS-DOS-programma konden worden uitgelezen. Paliath wist vervolgens met wat Perl-scripts de licenties voor de soldaten automatisch te genereren, waardoor het afdrukken de meeste tijd in beslag nam.

Rapportages

Het uitdraaien van de dagelijkse rapportages over de stand van de voertuigen was een ander probleem waar Paliath tegen aanliep. De meeste eenheden voerden deze informatie handmatig in een Excel-bestand in, waardoor er ruimte voor fouten was. De software-ingenieur bedacht een manier om een Excel-macro met één van zijn eerder gemaakte Perl-scripts te laten werken, waardoor de informatie weer automatisch werd ingelezen.

Een aantal maanden na zijn programmeerwerk werd Paliath door één van zijn leidinggevenden geconfronteerd. Die liet weten dat wat de soldaat had gedaan eigenlijk niet mocht, maar hij het geen probleem vond, omdat de soldaat leek te weten wat hij deed en hij zijn eenheid door de nauwkeurige rapportages efficiënter liet presteren.

Medaille

Een maand voor het einde van zijn tour in Irak vond er een medailleceremonie plaats, waarbij Paliath onverwachts de "Army Commendation" medaille kreeg uitgereikt. In eerste instantie nam de programmeur aan dat het voor zijn algemene werkzaamheden was, totdat hij het papierwerk zag, waaruit bleek dat hij de medaille vanwege zijn Perl-scripts en Excel-macro's had ontvangen.

Reacties (3)
01-07-2014, 20:36 door Eric-Jan H te D
Je moest eens weten wat ik voor het LBIO in Gouda heb gedaan met
MS-Dos DBase 5, PC naar Mainframe FTP en VSAM.

Ok de klachten over het LBIO inzake alimentatie-inning bleven, maar
dat lag niet aan mij

Medailles kunnen naar de redactie gestuurd worden. Zij hebben mijn
E-mailadres.
01-07-2014, 23:00 door Anoniem
Ik lees dat de minister hier in Nederland de verantwoordelijken voor ICT bij Defensie eruit gekinkeld heeft, dus ik denk
dat ze hier ook met dat programma werken!
02-07-2014, 07:46 door Anoniem
Misschien kunnen ze van Defensie die kerel inhuren om SPEER weer vlot te trekken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.