image

Russische wet verplicht opslag privégegevens in Rusland

zaterdag 5 juli 2014, 15:12 door Redactie, 11 reacties

Het Russische parlement heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor internetbedrijven worden verplicht om de privégegevens van Russische internetgebruikers in Rusland op te slaan. Dit zou inhouden dat bedrijven als Facebook en Twitter worden gedwongen om data van gebruikers af te staan.

Die data zou nu nog in de Verenigde Staten worden opgeslagen, tot ongenoegen van parlementslid Vadim Dengin, die het wetsvoorstel introduceerde. "De meeste Russen willen niet dat hun data van Rusland naar de Verenigde Staten gaat, waar het kan worden gehackt en aan criminelen gegeven." Volgens Dengin is het gehele leven van Russische internetgebruikers in de VS opgeslagen. Bedrijven zouden daarom datacentra in Rusland moeten bouwen.

Verhuizing

De Russische autoriteiten zouden Twitter ook hebben gevraagd om een lokaal kantoor te openen, wat het bedrijf tot nu toe heeft geweigerd. "Niemand wil naar Rusland verhuizen, maar ik ben pessimistisch. Ik denk dat de Russische autoriteiten ervoor zorgen dat ze hun servers zullen verplaatsen", aldus de Russische journalist Andrei Soldatov tegenover AFP.

Hij denkt dat de wet voornamelijk tegen Google, Facebook en Twitter is gericht. Als de wet uiteindelijk wordt aangenomen, zal die in september 2016 van kracht worden en geeft het de overheid de mogelijkheid om websites te blokkeren die zich hier niet aan houden.

Reacties (11)
05-07-2014, 19:09 door Anoniem
Goede zaak...

Amerikaanse bedrijven graaien maar wat ze kunnen en verschuilen zich achter Amerikaanse wetten, terwijl ze zich moeten houden aan lokale wetten.
06-07-2014, 00:06 door Anoniem
helemaal gelijk als ik een burger van NL ben verwacht ik ook dat mij gegevens in NL blijven tenzij ik daar zelf voor kies
wat verwacht als NL'r dat de nederlandse wetten op mij gelden zodra ik of mij gegevens zich buiten die grezen bevinden
gelden er andere regels.

als dat kan vindt ik ook dat als ik mij in een andere land bevind de regels van het land van wat mijn paspoort/ID is van toepassing moeten zijn op mij!?
06-07-2014, 09:06 door Anoniem
Door Anoniem: helemaal gelijk als ik een burger van NL ben verwacht ik ook dat mij gegevens in NL blijven tenzij ik daar zelf voor kies
wat verwacht als NL'r dat de nederlandse wetten op mij gelden zodra ik of mij gegevens zich buiten die grezen bevinden
gelden er andere regels

Ja maar dat heeft dan weer geen zin want NL heeft allerlei verdragen waardoor gegevens en personen van hier uit net zo
makkelijk de wereld over gestuurd worden als wanneer ze daar al zijn.
Dat biedt je dus geen bescherming. Voor er zo iets in de Nederlandse wet zou komen zou eerst dat moeten worden
aangepakt.
In Rusland ligt dat natuurlijk anders, daar sluit men dit soort debiele verdragen niet en dan heeft het wel zin.
06-07-2014, 09:46 door Anoniem
Even Amerikaans denken. Google zet in Rusland een server neer met replicatie van de persoonsgegevens van de Russische gebruikers en voor de rest verandert er niets, dus alle Google Drive gegevens van de Russische gebruikers wordt als gebruikelijk in de cloud opgeborgen. Vervolgens mag de CIA volgens de wetten van Bush nog steeds van alles opvragen bij Google, ook gegevens van Russen. De NSA komt ongevraagd ook nog steeds binnen. En de hackers aan Russische kant blijven ook gewoon hun ding doen.
06-07-2014, 10:28 door Anoniem
Ik vind dit op zich een prima precedent. ware het niet dat dit dan wel duidelijk omkaderd moet worden binnen diezelfde Wetgeveing. Het zou namelijk nogal vreemd zijn als een Rus(sisch bedrijf) bijvoorbeeld een offerte aanvraagt bij een niet-Russisch bedrijf en dat al die gegevens dan op een Russische server moeten staan.

Daarnaast kom je zaken tegen als encryptie (toon maar eens aan welke data wel of niet aanwezig is op een server), email, wie zo'n server (indirect) beheert en back-ups bijvoorbeeld.

Ik ben benieuwd hoe dit afloopt, te meer omdat ik graag eenzelfde soort regelgeving in de EU zou willen zien!
06-07-2014, 10:42 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-07-2014, 10:44
[Verwijderd]
06-07-2014, 11:07 door Anoniem
Door Krakatau: Slechte zaak! Dit leidt er nog toe dat internet naar de knoppen gaat want niet alle bedrijven zijn bereid of in staat om overal ter wereld data centers te gaan bouwen. Dus haken die bedrijven af in landen waar dit soort voorwaarden worden gesteld. En dan krijg je vervangende diensten in die landen, met ruime mogelijkheden voor censuur, gelimiteerde toegang tot de buitenwereld, etc. :-(

Ik heb al datacentra in 3 landen... Dan kan een gemiddeld internetbedrijf dat toch ook?
06-07-2014, 22:40 door Dick99999 - Bijgewerkt: 06-07-2014, 22:47
Ik zie het probleem niet zo. Als app provider kan je opslag in de cloud toch gewoon inkopen? Als er voldoende verdiend wordt in een land, kan in dat land storrage ingekocht worden. Wat pas echt problematisch wordt, is als de app/server die de data verwerkt ook in een ander land moet draaien.
Nog een opsteker voor de lokale cloud opslag industrie ook. Pikken we ook een graantje mee!
07-07-2014, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem: helemaal gelijk als ik een burger van NL ben verwacht ik ook dat mij gegevens in NL blijven tenzij ik daar zelf voor kies
wat verwacht als NL'r dat de nederlandse wetten op mij gelden zodra ik of mij gegevens zich buiten die grezen bevinden
gelden er andere regels.

Dat wil je alleen als je een redelijk betrouwbare overheid hebt die overwegend oog heeft voor zijn burgers. Rusland heeft alleen oog voor zijn partij leden en voor een groepje eromheen. Nooit zal daar een burger worden beschermd tegen fouten van de overheid.
07-07-2014, 12:50 door Anoniem
HO - HO ...denk even na: Stel jezelf de vraag.: Wie zou je het liefst in je E-mail en communicatie gegevens willen laten grasduinen.... De overheid of een land ver weg?! Ik denk dat de gemiddelde nederlander ondertussen meer te vrezen heeft van de nederlandse overheid als van een ver vreemd land als amerika of rusland.

Als er zo nodig Dataopslag moet plaats vinden dan gebeurt dit lokaal op een voor mij bekende lokatie en verder heeft niemand daar wat mee te schaften... dus geen datamining op de achtergrond. Metadata analyse etc.

Denk dus goed na, want die Russische wet wordt echt geen toekomstige verbetering, als je de geschiedenis van Rusland erop na leest. En dat geld dus ook voor nederland die de laatste 30jaar flink aan de weg timmert en geschiedenis op dit gebied heeft opgebouwd. (Benelux,Eeg,Eu you name it...etc).
07-07-2014, 17:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.