image

China: Duitsland en China beiden slachtoffer hackingaanvallen

maandag 7 juli 2014, 10:50 door Redactie, 0 reacties

Duitsland en China zijn beiden het slachtoffer van hackingaanvallen door buitenlandse partijen, zo heeft de Chinese premier Li Keqiang tijdens een bezoek van de Duitse Bondskanselier Merkel laten weten. Ook het onderwerp industriële spionage kwam aan bod.

Dit vanwege uitspraken van een hoofd van de Duitse inlichtingendiensten, die recent had gewaarschuwd dat sommige bedrijven in China met spionage door Chinese overheidsdiensten te maken hebben. Merkel maakte tijdens de aansluitende persconferentie duidelijk dat Duitsland tegen spionage is, ongeacht waar het vandaan komt. "We hebben de taak als staat om onze economie te beschermen. We zijn voor de bescherming van intellectueel eigendom", aldus de Duitse Bondskanselier.

De Chinese premier Li reageerde op het onderwerp door eerdere verklaringen te herhalen dat zijn land zich niet met dit soort activiteiten bezighoudt. Sterker nog, China zou juist het doelwit van aanvallen via het internet zijn, net zoals Duitsland, aldus Li. "China en Duitsland zijn beiden slachtoffer van hackingaanvallen. De Chinese overheid is fel tegenstander van hackingaanvallen alsmede het gebruik van internet om bedrijfsgeheimen of intellectueel eigendom te stelen", liet de Chinese premier weten. Hij merkte verder op dat China zich openstelt voor gesprekken om de veiligheid van het internet te beschermen, zo meldt Al Jazeera.

Spionage

Tijdens de persconferentie ging Merkel ook in op de nieuwe spionagerel tussen de Verenigde Staten en Duitsland. Vorige week werd een geheim agent van de Duitse inlichtingendienst opgepakt die vertrouwelijke informatie aan de Amerikanen zou hebben doorgespeeld. Hij liep tegen de lamp toen hij de Russische ambassade e-mailde, om ook aan Rusland de geheimen te verkopen. "Als de beschuldigingen waar zijn, dan is het een ernstige zaak", aldus Merkel.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.