image

Google vereenvoudigt uploaden van malware op Linux

donderdag 10 juli 2014, 14:33 door Redactie, 3 reacties

Gebruikers van een Linux-systeem kunnen verdachte bestanden die mogelijk malware bevatten dankzij een tool van Google nu eenvoudiger door zo'n 50 verschillende virusscanners laten controleren. Het gaat om de uploadtool van VirusTotal, een website waarmee verdachte bestanden kunnen worden gescand.

De website gebruikt de 'engines' van zo'n 50 verschillende virusscanners en is zeer handig als 'second opinion' om te bepalen of bestanden ook besmet zijn. Eind 2012 werd VirusTotal door Google overgenomen. Om het gebruik van de website te vereenvoudigen werd er voor Windowsgebruikers een uploadtool ontwikkeld. Die maakt het mogelijk om bestanden direct vanaf de desktop naar VirusTotal te sturen, zonder dat men eerst de website moet bezoeken.

Een soortgelijke tool verscheen recent voor Mac OS X en is nu ook voor Linux beschikbaar gekomen. Gebruikers kunnen zowel losse bestanden als complete mappen uploaden. Met de lancering van de Mac-versie hoopte VirusTotal om meer inzicht in Mac-malware te krijgen. De Linux-versie lijkt vooral bedoeld te zijn om het werk van IT-professionals te vereenvoudigen.

"Systeembeheerders, ingenieurs en beveiligingsanalisten gebruiken vaak GNU/Linux, Mac OS of BSD. De VirusTotal-uploader kan voor deze systemen worden gecompileerd. Dat geeft gebruikers de second opinion die VirusTotal kan bieden en maakt het klaarzetten van scans op VirusTotal eenvoudiger", aldus de ontwikkelaars. Naast het ondersteunen van Linux is ook de broncode van de uploadtool beschikbaar gemaakt.

Reacties (3)
10-07-2014, 17:04 door vimes
50 verschillende virusscanners voor die paar virussen? Weer een duidelijk gevalletje persoonlijke gegevens vissen.
10-07-2014, 19:01 door Anoniem
Door vimes: 50 verschillende virusscanners voor die paar virussen? Weer een duidelijk gevalletje persoonlijke gegevens vissen.

Vergeet dat dat naarmate het gebruik van Linux groeit het aantal virussen en andere zooi automatisch mee gaat groeien. En privacy? jij heb zeker een oude Nokia ipv een Android of Iphone toestel... plus ze kennen je toch al als je je niet je hele leven achter vpn's oid heb geschuild. Privacy van 1 persoon op 7 miljard.. Als je je daar druk om maakt moet je zeker niet achter iets digitaals gaan zitten.
Ik vind het een goede set die hun wellicht informatie gaat opleveren om het nog beter te maken!
10-07-2014, 23:14 door johanw
50 virusscanners? Dan zit er altijd wel eentje tussen die vals alarm geeft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.