image

"Nederlandse bedrijven moeten cyberrisicoprofiel opstellen"

maandag 14 juli 2014, 10:25 door Redactie, 4 reacties

Onlangs presenteerde het Nationaal Cyber Security Centrum de vierde editie van het Cyber Security Beeld Nederland, waaruit blijkt dat digitale spionage en cybercrime de grote cyberdreigingen zijn. Er wordt organisaties in het rapport niet verteld wat ze moeten doen om zich hier tegen te beschermen.

Nederland ICT, een belangenorganisatie van voornamelijk grote Nederlandse IT-bedrijven, stelt dat organisaties daarom zelf moeten zorgen dat ze inzicht in hun eigen cyberrisico’s krijgen en zo vervolgens adequaat maatregelen kunnen nemen. Om dit inzicht te krijgen zouden bedrijven volgens de brancheorganisatie een cyberrisicoprofiel moeten instellen. Dit risicoprofiel helpt organisaties de juiste prioriteiten te stellen bij het nemen van maatregelen.

Voor een industrieel bedrijf dat producten ontwikkelt en exporteert is het bijvoorbeeld cruciaal om nieuwe productontwerpen tegen spionage te beschermen en productiesystemen te beveiligen tegen aanvallen. Ziekenhuizen willen bijvoorbeeld voorkomen dat patiëntgegevens op straat komen. Het opstellen van een risicoprofiel begint in de top van de organisatie, aldus de belangenbehartiger en is van groot belang. "Alleen dan kan Nederland optimaal profiteren van de kansen die de digitale economie biedt."

Om organisaties te helpen stelde Nederland ICT tien vuistregels voor cybersecurity op, waarin punten worden genoemd zoals het up-to-date houden van systemen, monitoren van netwerken, het regelmatig laten testen van de beveiliging en het vergroten van het cybersecuritybewustzijn van medewerkers.

Reacties (4)
14-07-2014, 11:28 door Anoniem
Nederland ICT vindt daarom dat ieder bedrijf en overheid een cyber risicoprofiel moet opstellen.
Makkelijk gezegd. En hoe doen we dat concreet? En ook op een manier dat het vergelijkbaar is met risicoprofielen van andere bedrijven? Nu is het te vaag. Niemand die hier wat mee gaat doen.
14-07-2014, 11:32 door Anoniem
Helpt dat nou, zo'n profielding? Bijvoorbeeld hebben die financieele risicoprofieldingen (is verplicht, burger!) nou eigenlijk ook maar iets uitgehaald? Of is dit gewoon weer eens een stukje maakwerk om fijn in het nieuws te komen?
14-07-2014, 13:35 door Anoniem
Oh wacht, "Nederland ICT", een nogal beperkt persberichtuitgeefclubje. Zeg maar het type waarvan je alleen maar kan hopen dat mensen met invloed er geen aandacht aan besteden, want iets nuttigs te zeggen hebben ze eigenlijk nooit.
14-07-2014, 20:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-07-2014, 20:44
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.