image

Australië weigert broncode verkiezingen openbaar te maken

woensdag 16 juli 2014, 11:03 door Redactie, 7 reacties

De Australische overheid weigert de broncode openbaar te maken die wordt gebruikt voor het tellen van de stemmen tijdens de Senaatsverkiezingen. Een advocaat had de Australian Electoral Commission (AEC) vorig jaar al via een Wob-verzoek om de broncode gevraagd.

Dat verzoek werd afgewezen, volgens de verkiezingscommissie ging het namelijk om een handelsgeheim en hoeft het die informatie niet via Wob-verzoeken te openbaren. De Senaat accepteerde vorige week echter een motie waardoor de AEC de broncode toch moest vrijgeven. De verkiezingscommissie heeft echter besloten dit bevel naast zich neer te leggen.

Volgens de Australische Minister van Staat zou de publicatie van de broncode namelijk het stemsysteem kwetsbaar voor hacking en manipulatie maken. Daarnaast zou de gebruikte software commercieel en vertrouwelijk zijn. De advocaat die de informatie boven water wil krijgen stelt dat de Australische overheid alleen naar excuses zoekt en zichzelf tegenspreekt. Zo zou de computer met de stemsoftware niet op het internet zijn aangesloten.

De advocaat verdenkt de verkiezingscommissie niet van kwade opzet, maar stelt dat alle software bugs bevat en de enige manier om ze te verhelpen is de broncode te controleren. Vorig jaar deden zich namelijk problemen met het tellen van de stemmen voor, waardoor er opnieuw gestemd moest worden. De zaak zal binnenkort door een apart tribunaal worden behandeld.

Reacties (7)
16-07-2014, 11:26 door Anoniem
Niet dat ze zelf weten wat "hacking" inhoudt, maar met of zonder boemanverwijzing is het duidelijk een argument dat security by obscurity aanhaalt. Het argument is dus dat het systeem opengeven hetzelfde is als toegeven dat het kraakbaar, misbruikbaar, manipuleerbaar is. De logische vervolgvraag hoe niet opengeven (vergelijk al die gaten in al die commercieele niet-vrijgegeven software) dan wel bescherming moet bieden wordt niet beantwoord.

Dat ze zoiets met droge ogen durven te beweren spreekt boekdelen. Ze zijn niet de enige, daar niet van. Verschillende Amerikaanse bedrijven deden het ook, en Nedap ook. In de wereld van de crypto is die benadering een teken aan de wand dat je systeem waarschijnlijk inferieur zal zijn en dus [x] ongeschikt voor gevoelige doeleinden. Zoals verkiezingen.

Alleen mag je dat als burger niet weten. Hoe zat het ookalweer met overheid en openheid?
16-07-2014, 11:27 door Profeet
Stemfraude, welke president is er niet mee gekozen. ;)
16-07-2014, 12:16 door Anoniem
Door Anoniem:

Alleen mag je dat als burger niet weten. Hoe zat het ookalweer met overheid en openheid?

Vraag maar aan Brenno.
16-07-2014, 12:18 door Goeroeboeroe
Dat is toch een fantastische ontwikkeling? Ik hoop de dag nog mee te maken dat de uitslag van de verkiezingen gewoon openbaar wordt aanbesteed. En dan niet Nederlands of Europees, nee, gelijk wereldwijd aanbesteden! Dát zou pas goed zijn voor de economie! Gewoon die flauwekul van geheime verkiezingen en geheime achterkamertjesgesprekken en ander geheim gekonkel overslaan en lekker neoliberaal het premierschap openbaar aan de hoogst biedende verkopen.
16-07-2014, 13:59 door Anoniem
Door Anoniem: ... (vergelijk al die gaten in al die commercieele niet-vrijgegeven software) ...
Gaten zitten er ook in Open Software ( lees de Heartbleed problemen van OpenSSL nog maar eens na). Doe jij ook je dagelijkse Linux updates? Een slechte vergelijking.

Maar de argumenten van de Australische overheid slaan inderdaad nergens op. Lijkt typisch weer iets van iemand die geen verstand heeft van automatisering.
16-07-2014, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Een slechte vergelijking.
Je hebt 'm niet gesnapt. Het argument is dat open niet kan want dan worden de gaten zichtbaar. Aan publiekgeworden gaten in niet-open software kun je zien dat niet openen geen verdediging is tegen gaten zichtbaar worden.
17-07-2014, 10:04 door Vandy
Door Profeet: Stemfraude, welke president is er niet mee gekozen. ;)
Vergeet de aloude staatsgreep niet hè ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.