image

FBI: botnets besmetten 18 computers per seconde

woensdag 16 juli 2014, 16:01 door Redactie, 0 reacties

Elk seconde worden wereldwijd 18 computers onderdeel van een botnet, wat neerkomt op zo'n 500 miljoen besmette computers per jaar. Dat liet Joseph Demarest, adjunct-directeur van FBI's cyberdivisie, gisteren tijdens een hoorzitting voor een Amerikaanse Senaatscommissie weten.

Demarest kwam de voortgang bespreken die de FBI heeft geboekt bij het ontregelen van botnets. De opsporingsdienst zou namelijk verschillende successen hebben geboekt bij het uit de lucht halen van een aantal grote botnets. "Maar ons werk is nooit klaar", merkte de FBI-topman op, die verder liet weten dat de opsporingsdienst zich vooral richt op de grootste cybercriminelen.

"Net zoals bij andere onderzoeksprioriteiten van de FBI waar we ons op de leiders van een criminele onderneming of terroristische organisatie richten, richten we ons op de grootste spelers die achter de botnets zitten", aldus Demarest. Hij stelt dat het naast de aanpak van de botnetbeheerders ook belangrijk is dat er onderzoek plaatsvindt en technologie wordt ontwikkeld hoe botnets sneller kunnen worden uitgeschakeld dan ze kunnen worden opgezet en gebruikt.

Vorig jaar april lanceerde de FBI Operatie Clean Slate, met als doel het verstoren en uitschakelen van de grootste botnets die een bedreiging voor de Amerikaanse economie en staatsveiligheid vormen. De operatie kijkt niet alleen naar de technische infrastructuur, maar ook naar de cybercriminelen die de malware programmeren. Onder andere de Citadel- en ZeroAcces-botnets werden als onderdeel van Clean Slate aangepakt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.