image

BlackBerry en Blackphone ruziën over veiligheid smartphone

woensdag 16 juli 2014, 17:27 door Redactie, 0 reacties

Smartphonefabrikant BlackBerry heeft in een blogposting uitgehaald naar de Blackphone, dat ongeschikt voor de zakelijke markt zou zijn, maar de makers van Blackphone halen in een reactie weer uit naar BlackBerry. De Blackphone is een nieuwe smartphone die veiligheid en privacy voorop stelt.

Het toestel is door het Amerikaanse Silent Circle en het Spaanse Geeksphone ontwikkeld. Als besturingssysteem gebruikt de Blackphone het op Android-gebaseerde PrivatOS. Standaard wordt het toestel met allerlei privacy-applicaties geleverd die de gebruiker meer controle over zijn communicatie moeten geven. Het gaat onder andere om verschillende apps van Silent Circle zelf. Volgens Joe McGarvey van BlackBerry gaat het hier om een "ogenschijnlijk veilige" smartphone die op de naam na niets met BlackBerry gemeen heeft.

De Blackphone zou namelijk alleen op consumenten zijn gericht, waarbij het toestel zonder IT-toezicht kan opereren. Daarnaast is het volgens McGarvey onduidelijk of de Blackphone het archiveren en loggen van bedrijfscommunicatie gaat ondersteunen. McCarbev, strateeg bij BlackBerry, twijfelt dan ook of Blackphone gebruikers wel de veiligheid kan bieden die ze zoeken.

Encryptie

Een reactie van Toby Weir-Jones van SGP Technologies, de fabrikant van de Blackphone, liet vier dagen op zich wachten. Gisteren plaatste hij een uitgebreid relaas waar hij op de aanval reageert en wijst naar verklaringen van telecomwaakhonden uit India, Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabie dat RIM, de fabrikant van de BlackBerry, het mogelijk had gemaakt om versleutelde berichten van BlackBerry-gebruikers te ontsleutelen.

Ook reageert Weir-Jones op de opmerking van McGarvey dat er maar één Blackphone-toestel is. Volgens de SGP Technologies-top,am maakt dat niet uit en zou het toestel juist bij de doelgroep moeten aanslaan. Verder worden er features en mogelijkheden aangeboden die niet op de BlackBerry aanwezig zijn, zoals versleutelde telefoongesprekken. Ook zou het niet mogelijk zijn, door het peer-to-peer systeem dat voor de versleutelede telefoongesprekken wordt gebruikt, om gebruikers af te luisteren.

Weir-Jones stelt daarnaast dat het toestel ook Mobile Device Management (MDM) gaat ondersteunen en er hiermee al tests worden uitgevoerd. "Onze aanpak is aantrekkelijk omdat de technologie en architectuur van het Blackphone-ecosysteem flexibeler, transparanter en bruikbaarder zijn." De aanpak van BlackBerry zou juist niet meer geschikt zijn voor de manier waarop bedrijven tegenwoordig met mobiliteit omgaan, zo merkt hij op.

Een ander punt is dat PrivatOS op Android draait. "We vragen mensen dus niet om een mislukt en stervend platform voor te gebruiken om interoperabel met MDM te zijn", aldus Weir-Jones, die zijn betoog afsluit met een aantal links, onder andere naar tien merken die in 2015 zullen verdwijnen. Blackphone staat daar niet tussen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.