image

Banken waarschuwen voor telefoonfraude bij internetbankieren

vrijdag 18 juli 2014, 13:04 door Redactie, 2 reacties

Nederlandse banken waarschuwen voor oplichters die zich voordoen als helpdeskmedewerkers van Microsoft of andere bekende softwareleveranciers en als uiteindelijk doel hebben om te frauderen met internetbankieren. De scam begint met mensen die worden gebeld vanwege zogenaamde pc-problemen.

De oplichters proberen vervolgens om gebruikers hun computer via internet open te laten stellen, bijvoorbeeld door het downloaden van een bepaald programma. Dit zou zogenaamd nodig zijn om de computer beter te beveiligen of om een storing op te lossen. Volgens de banken zal de oplichter zodra die toegang tot de computer heeft malware installeren waarmee bijvoorbeeld al het internetverkeer van en naar de computer kan worden afgetapt.

Internetbankieren

Om voor deze 'dienstverlening' te betalen of om iets te testen, vraagt de oplichter vervolgens om via internetbankieren een overboeking te doen. Tijdens het internetbankieren probeert de oplichter met behulp van de malware de transactie te onderscheppen en te manipuleren. Daarbij kan bijvoorbeeld het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde ongemerkt worden gewijzigd. De banken zouden steeds meer meldingen over dit soort pogingen tot telefoonfraude bij internetbankieren ontvangen.

Betaalvereniging Nederland waarschuwt dan ook dat Microsoft en andere betrouwbare ICT-bedrijven nooit ongevraagd en onaangekondigd telefonisch contact met mensen opnemen om toegang tot de computer te vragen. "Als ze wel bellen, op afspraak en in het kader van een eerder afgesloten onderhoudsovereenkomst, zullen ze u zeker niet vragen om via internetbankieren een betaling te verrichten", aldus de organisatie.

Reacties (2)
19-07-2014, 09:02 door Anoniem
Wel jammer voor Microsoft dat het helemaal niks uitmaakt of je nou het supergevaarlijke Windows XP of het hardstikke
veilige Windows 8.1 gebruikt, deze methode werkt evengoed wel.

Dat is lastig te verkopen want de klant die denkt dat ie na geld geinvesteerd te hebben in alweer een vervanging waar hij
niet op zat te wachten, nu in ieder geval veilig is.
19-07-2014, 13:39 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Wel jammer voor Microsoft dat het helemaal niks uitmaakt of je nou het supergevaarlijke Windows XP of het hardstikke
veilige Windows 8.1 gebruikt, deze methode werkt evengoed wel.
Microsoft kan dan ook niet de gebruiker patchen.
Als de gebruiker zelf zijn of haar pc opensteld door een programma te downloaden, dan is het toch altijd ng de schuld van de gebruiker.
Beste wat er gedaan kan worden is de gebruiker leren om niet in te gaan in dit soort praktijken
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.