image

Privacytool beschermt gebruikers tegen Facebook Like-button

dinsdag 22 juli 2014, 11:51 door Redactie, 4 reacties

Er is een nieuwe versie van de Privacy Badger verschenen die de privacy van gebruikers nu tegen social media widgets beschermt die op veel websites actief zijn, zoals de Facebook Like-button, zonder de functionaliteit te breken. Het gaat om de Privacy Badger, een privacytool voor Firefox Chrome.

De browseruitbreiding is ontwikkeld door de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF, die met de tool trackers en scripts van andere domeinen op websites blokkeert. Dit moet voorkomen dat internetgebruikers over het hele web worden gevolgd. Zodra gebruikers een website bezoeken waarschuwt Privacy Badger voor ingebedde afbeeldingen, scripts en advertenties op de website.

Als blijkt dat een derde partij de gebruiker zonder zijn toestemming volgt door het plaatsen van een trackingcookie, blokkeert de privacytool de content van deze partij. De nieuwe versie blokkeert nu ook social media widgets, en vervangt ze door een "stand-in versie" die het nog steeds mogelijk maakt voor internetgebruikers om dingen te "liken", zonder dat social mediasites de voorkeuren van de gebruiker kunnen volgen.

Via bijvoorbeeld de Like-button en Tweet-knop is het mogelijk voor Facebook en Twitter om te zien welke webpagina's internetgebruikers bezoeken, zelfs als ze niet op de widget-knop klikken. "De alphaversie van Privacy Badger detecteerde dit, en blokkeerde die widgets, maar de bètaversie is slimmer geworden en kan het volgen blokkeren, terwijl gebruikers nog steeds op de knop kunnen klikken als ze willen", zegt Peter Eckersley van de EFF.

Gebruikers die Privacy Badger installeren krijgen volgens Eckersley niet alleen meer privacy en een betere surfervaring voor zichzelf, maar zorgen er ook voor dat websites en diensten hun privacybeleid zullen aanpassen, zodat de privacy over het gehele internet zal verbeteren. "Het gebruik van Privacy Badger maakt het internet voor iedereen beter", zo laat hij weten. Privacy Badger is via deze pagina te downloaden.

Reacties (4)
22-07-2014, 14:24 door Anoniem
Waarom niet Ghostery? :P
22-07-2014, 18:35 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom niet Ghostery? :P

Omdat men misschien steeds het wiel opnieuw wil uitvinden, of iets beters probeert te maken.
Iets beters maken is goed, zolang het dan ook werkt. Maar zo te zien doen ze zelf geen test met bijv Ghostery.
Erg jammer van hun tijd, en "reclame".

Ik heb hier twee machines staan (zelfde hardware + O.S. en software) voor zulke nieuwe software.

Privacy Badger is sinds begin lang niet zo goed als Ghostery.

Ghostery is toch stukken beter.

De twee PC"s zijn afkomstig van een bank die zijn overgestapt op snellere PC's.
In deze PC's zit dus dezelfde HD, CPU, Geheugen, MB, voeding enz.
Het O.S. is Windows7 gekloond naar de tweede HD.
Leuk voor zulke test doeleinden toch.
22-07-2014, 19:37 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom niet Ghostery? :P
Omdat die niks nieuws te melden hadden.
23-07-2014, 17:10 door Anoniem
Voordat school weer begint nog een herkansing voor lezen !

Although we like Disconnect, Adblock Plus, Ghostery and similar products (in fact Privacy Badger is based on the ABP code!), none of them are exactly what we were looking for. In our testing, all of them required some custom configuration to block non-consensual trackers. Several of these extensions have business models that we weren't entirely comfortable with.
https://www.eff.org/privacybadger#how_is_it_different
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.