image

Anoniem OS Tails verstopt zich met Windows 8-camouflage

woensdag 23 juli 2014, 14:05 door Redactie, 1 reacties

De ontwikkelaars van het anonieme besturingssysteem Tails hebben versie 1.1 gelanceerd, die een aantal grote veranderingen bevat waardoor het OS op moderne computers werkt, een andere Debian-versie gebruikt en daardoor OpenOffice heeft ingeruild en zich nu als Windows 8 kan camoufleren.

The Amnesic Incognito Live System (Tails) is een compleet op Debian gebaseerd besturingssysteem dat vanaf een cd, dvd of USB-stick is te gebruiken. Het bevat allerlei tools om anoniem te kunnen internetten. De eerste versie van Tails draaide op Debian Lenny. Sinds Tails versie 0.7 wordt Debian Squeeze als basis gebruikt.

Inmiddels heeft Debian een nieuwe stabiele versie uitgebracht genaamd Wheezy. Tails 1.1 is de eerste Tails-versie die op Wheezy draait. Wheezy gebruikt als Office-software LibreOffice en geen OpenOffice, waardoor ook in Tails LibreOffice wordt gebruikt.

UEFI

Een andere belangrijke feature is de ondersteuning van UEFI. De 'Unified Extensible Firmware Interface' (UEFI) is de opvolger van het aloude BIOS. UEFI is een nieuw model voor de interface tussen het besturingssysteem van de computer en de firmware van het platform. Aangezien UEFI op steeds meer systemen wordt gebruikt hebben de ontwikkelaars ondersteuning hiervoor toegevoegd. Hierdoor is het nu mogelijk om Tails vanaf moderne computers en Macs te starten.

Camouflage

Eerdere versies van Tails beschikten sinds 2012 over een optie genaamd "Windows camouflage". De standaard user interface is volgens de ontwikkelaars voor de meeste mensen onbekend, wat 'ongewenste aandacht' bij gebruik in openbare plekken zoals internetcafés kan opleveren. Om toch anoniem en ongestoord te kunnen internetten zorgt de Windows-camouflage ervoor dat het systeem op Windows lijkt.

In eerste instantie werd Windows XP als camouflage gebruikt, maar aangezien deze Windowsversie sinds 8 april van dit jaar niet meer door Microsoft wordt ondersteund, is er nu voor Windows 8 als camouflage gekozen. Tails 1.1, dat verder over een nieuwe Firefox-versie beschikt en allerlei security-fixes en andere kleine verbeteringen bevat, is via deze pagina te downloaden.

Reacties (1)
24-07-2014, 17:34 door Anoniem
Hierdoor is het nu mogelijk om Tails vanaf moderne computers en Macs te starten.
Ja, ja, Macs zijn dus niet modern ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.