image

Politie arresteert man wegens aanval op Digi-D.nl

donderdag 24 juli 2014, 14:26 door Redactie, 2 reacties

De politie heeft vorige week een 18-jarige inwoner van de gemeente Haaren gearresteerd op verdenking van het aanvallen van Digi-D.nl, de website van een reclamebureau uit Waalwijk. Op 10 juni besteedde het actualiteitenprogramma EenVandaag aandacht aan de verwarring rond de domeinnaam.

Al meer dan 40.000 keer hebben mensen inmiddels inlogcodes en andere persoonlijke informatie op de website achtergelaten, in de veronderstelling dat het om de website van DigiD gaat. Direct na de uitzending wordt meerdere keren geprobeerd om op de website van het reclamebureau in te breken. "Vermoedelijk om de inloggegevens van DigiD te verkrijgen, waarmee onder andere uitkeringen naar een ander rekeningnummer kunnen worden gestuurd", aldus de politie.

Aanval

Een dag later doet het reclamebureau aangifte van computervredebreuk en starten het Openbaar Ministerie en het CyberTeam van de politie een onderzoek. Digitaal rechercheurs ontdekken dat vanaf een IP-adres in de gemeente Haaren een geautomatiseerde aanval op de website is uitgevoerd. Op woensdag 18 juni 2014 doorzoeken agenten een woning op het adres in de gemeente Haaren, waarbij laptops en andere digitale gegevensdragers in beslag worden genomen.

Uit gegevens op één van de laptops blijkt dat vanaf deze computer de geautomatiseerde aanval was uitgevoerd. Op 16 juli wordt daarom in overleg met een officier van justitie de 18-jarige verdachte gearresteerd. Hij heeft een bekentenis afgelegd. De politie heeft het onderzoek afgerond en stelt dat er tijdens de poging tot computervredebreuk geen DigiD-gegevens zijn verkregen.

Reacties (2)
24-07-2014, 17:43 door Anoniem
"geautomatiseerde aanval" = scriptkiddie ;)
28-07-2014, 08:21 door Anoniem
Ik denk nog niet eens scriptkiddie, gewoon een lifehacker guide gevolgd ofzo. Dit was te makkelijk. Die gast heeft blijkbaar totaal geen OpSec maatregelen getroffen. Zal nu wel flink balen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.