image

Kritiek op Google-zoekbalk in nieuwe Firefox-tab

maandag 28 juli 2014, 16:14 door Redactie, 13 reacties

Met de lancering van Firefox 31 heeft Mozilla een aanpassing doorgevoerd waardoor nu standaard de Google-zoekbalk in nieuw geopende tabpagina's wordt getoond, tot onvrede van sommige gebruikers. Dat blijkt uit reacties op het forum van MozillaZine, een community over de software van Mozilla.

Met het toevoegen van de zoekbalk volgt Mozilla in de voetsporen van Google, dat dezelfde aanpassing vorig jaar september aan Google Chrome doorvoerde. De aanpassing is echter eenvoudig ongedaan te maken. Naast de New Tab Tools en Stylish-uitbreiding die op het forum van MozillaZine wordt genoemd, blijkt het ook via de instellingen van de browser zelf te kunnen.

Door in de adresbalk about:config te tikken kan er vervolgens naar browser.newtab.url worden gezocht en ingesteld wat er bij een nieuwe tab moet gebeuren. Door hier als waarde about:blank op te geven wordt een geheel lege pagina geopend, zonder zoekbalk. Deze optie houdt echter wel in dat ook de thumbnails van eerder geopende pagina's niet meer worden getoond.

Reacties (13)
28-07-2014, 16:46 door Mysterio
Mozilla raakt meer en meer van het padje.
28-07-2014, 17:45 door vimes
tja, google wil wel wat terug voor die 300 miljoen die ze mozilla betaald hebben.
28-07-2014, 18:46 door Anoniem
Ik dacht dat deze website over security ging, maar misschien kunnen jullie een naamswijziging overwegen ;)
28-07-2014, 20:55 door vimes
Het gaat ook over security. Sommige mensen vinden het bv niet veilig als google met al hun internet bewegingen meekijkt. Anderen juist weer wel..
28-07-2014, 20:59 door Anoniem
Door Anoniem: Ik dacht dat deze website over security ging, maar misschien kunnen jullie een naamswijziging overwegen ;)

Dit heeft ZEKER met security te maken. Als een (internet) toepassing de gebruiker dwingt om vooraf bepaalde sites te bezoeken is dat een secundaire aantasting van de veiligheid. Jij bepaalt liever welke sites (url's) je bezoekt, en het moet niet zo zijn dat een toepassing, bij het starten ervan; of bij herhaling gedurende een sessie, de gebruiker dat ongevraagd oplegt. Dat is precies wat veel malware doet maar dan - uiteraard - op de achtergrond.

J. Otterspoor
28-07-2014, 21:40 door cyberpunk - Bijgewerkt: 29-07-2014, 18:57
Als ik een nieuwe Tab open via Ctrl+T krijg ik gewoon een blanco pagina te zien. Hetzelfde als ik een nieuwe Tab open via het + teken bovenaan. Als ik kijk naar browser.newtab.url, dan staat daar als waarde about:newtab. Dit is de standaard (!) waarde. Ik begrijp dus niet goed wat jullie bedoelen...

Edit: Bij mij is Startpage.com ingesteld als search engine, vandaar...
28-07-2014, 23:06 door Anoniem
Hier een DuckDuckGo zoekbalk in een nieuw FF31.0 tabblad, afhankelijk van de zelf in te stellen standaard zoekmachine.
29-07-2014, 10:19 door Mysterio
Door Anoniem: Hier een DuckDuckGo zoekbalk in een nieuw FF31.0 tabblad, afhankelijk van de zelf in te stellen standaard zoekmachine.
Wie Google standaard gebruikt moet niet zeuren natuurlijk. Bij mij komt inderdaad de Startpage balk.
29-07-2014, 10:25 door Anoniem
Door Mysterio:
Door Anoniem: Hier een DuckDuckGo zoekbalk in een nieuw FF31.0 tabblad, afhankelijk van de zelf in te stellen standaard zoekmachine.
Wie Google standaard gebruikt moet niet zeuren natuurlijk. Bij mij komt inderdaad de Startpage balk.
Inderdaad beetje hypocriet gezeur... De zoekbalk van de standaard ingestelde search-engine verschijnt...
29-07-2014, 17:08 door Anoniem
Door cyberpunk: Als ik een nieuwe Tab open via Ctrl+T krijg ik gewoon een blanco pagina te zien. Hetzelfde als ik een nieuwe Tab open via het + teken bovenaan. Als ik kijk naar browser.newtab.url, dan staat daar als waarde about:newtab. Dit is de standaard (!) waarde. Ik begrijp dus niet goed wat jullie bedoelen...

Interesting, even een 'PunkieCyberTest' gedaan ;-)

Dit is denk ik wat er aan de hand is, de uitzondering op de situatie dus :

Wanneer je in je vorige browser de startpagina al op blanco had gezet en daarna upgradet naar Firefox 31 neemt het voor de newtab functionaliteit de oude waarde van een blanco pagina over.
Die oude waarde staat buiten je browserprogramma opgeslagen, dat is ook mooi want anders zou je bij elke nieuwe Firefox install al je config waarden opnieuw moeten instellen.

Je kan het zelf controleren door naar de about:config te gaan.
De waarde newtab op te zoeken.
Ik denk eigenlijk dat de waarde bij jou in vet zwarte letters weergeven wordt, dat is niet de standaard waarde.
Reset de waarde maar eens naar de standaardwaarde met een rechtermuisklik / ctrl-klik op de regel.
De waarde zal dan van

browser.newtab.url;about:blank
naar
browser.newtab.url;about:newtab
springen en niets meer in vet weergeven.

Sluit de firefox vensters maar en open een window en daarna wat tabs, dan zul je zien dat de google ssl search toolbar ook bij jou zichtbaar is.
Als dat allemaal niet zo is vraag ik me af in welke Firefox versie je dan aan het werk bent. Een foxvorkje? ;)

Met deze regel in je about config
browser.newtab.url;about:blank
hef je vervolgens de searchbar midden in je browser windows weer op.

Maar als anderen opmerken kan je ook standaard kiezen voor een andere search engine waarmee je dan ook continue connect?
Maar vooral; je blijft dan nog steeds de zoekregel met merknaam frontaal in beeld hebben bij elk geopend window, daar moet je van houden.

Ik zou er kwakend gek van worden.
30-07-2014, 20:52 door ben987 - Bijgewerkt: 30-07-2014, 20:53
kan niet zo gauw iets vinden op google dus vraag het hier maar even :-)

heb nu firefox 31, voorheen moest ik klikken om naar een andere tabblad te gaan, nu gebeurd dat zonder te klikken, het is dus al genoeg als de cursor boven een ander tabblad beweegt.
ik word daar niet vrolijk van, telkens als ik per ongeluk met de cursor een tabblad raak site ik weer op een andere site.

mijn vraag in deze, kan ik het misschien terug veranderen in ff zodat ik weer als vanouds moet klikken om van tabblad te veranderen ?

hoop dat mijn vraag duidelijk is.

iemand een idee ?

bvd, ben
14-08-2014, 02:38 door ben987
update,

kwam er achter dat mijn probleem door een zekere addon kwam, na het verwijderen van de addon is het probleem opgelost.

groet ben.
12-09-2014, 20:59 door Anoniem
Hoe raak ik van google af? als ik ergens wil inloggen vragen ze zelfs me telefoon nummer dat weiger ik dus. hoeveel privacy schending willen ze??????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.