image

Angry Birds blijkt privacybom

vrijdag 18 januari 2013, 10:40 door Redactie, 17 reacties

Veel smartphone-gebruikers hebben geen enkel idee welke persoonlijke gegevens apps allemaal verzamelen en vervolgens aan derden doorspelen, zo blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse universiteit. Onderzoekers van de Carnegie Mellon University onderzochten de Top 100 populairste Android-apps van afgelopen jaar. Meer dan de helft verzamelde gegevens zoals apparaat-ID, locatie en adresboek.

Vervolgens werden zo'n 5.000 gebruikers van deze apps, 56 in totaal, met de bevindingen geconfronteerd. "Niemand verwacht dat Angry Birds locatiegegevens gebruikt, maar toch is dat het geval", zegt assistent-professor Jason Hong. En het populaire spel is niet de enige.

Ook Brightest Flashlight, Talking Tom virtual pet, Shazam music en Pandora Internet Radio zijn slechts enkele van de apps die zich aan gegevens van gebruikers tegoed doen. "Al deze informatie is voor zowel goed als slecht te gebruiken", laat Hong weten. Toch komt het datagraaien voor veel gebruikers als een verrassing.

Delen
Angry Birds, één van de populairste apps op het Android-platform, blijkt de gevoelige informatie zoals toestel-id en locatiegegevens met acht entiteiten te delen. Vier bedrijven die mobiele advertenties maken, twee mobiele advertentienetwerken, een applicatie analysesite en een bedrijf dat advertenties optimaliseert. Ook Shazam blijkt locatiegegevens met adverteerders te delen.

Volgens de onderzoekers zouden de uitkomsten niet als een verrassing moeten komen, omdat alle Android-apps aangeven waar ze toegang toe willen. Veel gebruikers zouden echter niet op deze waarschuwingen letten of de context begrijpen wat redelijk is voor een app om toegang toe te willen.

Reacties (17)
18-01-2013, 10:43 door Anoniem
Ik heb meteen toen ik mijn tablet kreeg,het eraf gahaald.
Deze applicatie kreeg ik kado.
Tja wat moest ik ermee?,dom spel.
18-01-2013, 10:48 door Anoniem
Two pigs in a barn..... we have to pay nothing for the barn... yeah, even the food is free
18-01-2013, 10:57 door Anoniem
Duh, niets is gratis in deze maatschappij. Denk toch eens verder na voordat je op iets ingaat met het woord gratis er in.
18-01-2013, 11:09 door Anoniem
Dat is niet alleen bij Android het geval, maar ook bij Apple, zoals BitDefender in juli van het afgelopen jaar bekend maakte (zie http://www.bitdefender.com/news/bitdefender-clueful-privacy-app-removed-from-apple-app-store-2526.html. Alleen was Apple daar niet blij mee en haalde de applicatie toen uit de App Store.
18-01-2013, 11:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2013, 11:18 door Anoniem
Hoe zit het dan met Apple?
Ik moet toestemming geven voordat een app lokatie gegevens mag gebruiken. Als ik hier geen toestemming voor geef dan kan een angry birds daar toch niet bij?

dat geld ook voor adres gegevens?

Of word deze vraag niet per definitie gesteld??
18-01-2013, 11:27 door Anoniem
Vreemd dat mensen "geen enkel idee" hebben.
Bij bovengenoemde en andere applicaties wordt voor het installeren toch heel duidelijk aangegeven dat zij toegang willen hebben tot locatiegegevens en contacten. Lijkt mij genoeg reden om een applicatie die met dat soort gegevens niets van doen heeft al te weigeren.

Men wordt aangemoedigd alleen de officiële store te gebruiken en weg te blijven van alternatieve stores (zowieso een goed idee); dan mogen mensen er vanuit gaan dat als zij games en applicaties van een officiële store downloaden, deze software ook getest is op dit soort grappen.
18-01-2013, 11:34 door Anoniem
Wanneer iets GRATIS is dan ben JIJ het product..... Of in het engels.... "There ain't no such thing as a free lunch" Gratis bestaat niet! Alles kost geld. Mensen die denken dat bijv. Dropbox gratis is of GMail moeten zich gaan realiseren dat die bedrijven ook investeringen moeten doen om hun netwerk in de lucht te krijgen en te houden. Hebben de mensen thuis ook hun computer voor niks gekregen, hun internet verbinding kost hen ook niks en de stroom om het geheel te laten werken hoeven ze ook niet te betalen..... Dream on! Bedrijven zijn er om geld te verdienen! Denkt men dat het personeel van de bedrijven ook voor niks werkt?
18-01-2013, 12:24 door Mozes.Kriebel
Door Anoniem: Vreemd dat mensen "geen enkel idee" hebben.
Niet iedere automobilist weet wat er onder de motorkap gebeurt.
Door Anoniem: Men wordt aangemoedigd alleen de officiële store te gebruiken en weg te blijven van alternatieve stores (zowieso een goed idee); dan mogen mensen er vanuit gaan dat als zij games en applicaties van een officiële store downloaden, deze software ook getest is op dit soort grappen.
Rare aanname. Zowel Google als Aplle zijn maar wat geïnteresseerd in jouw data, dus de apps die zij hosten zullen daar i.i.g. niet op gechecked worden.
18-01-2013, 12:46 door Anoniem
Wat me bij Android vooral opvalt is dat de app wel verteld welke rechten hij nodig heeft, maar dat ik die rechten niet kan weigeren. Op mijn Blackberry kan ik per recht wat de app wil hebben aangeven of hij die wel of niet krijgt en dan is het maar aan de app om met het gebrek aan rechten om te gaan.

Voor het spelen van angry birds zijn je locatiegegevens niet benodigd, dus als je die zou weigeren dan zou het spel of moeten werken, of mensen zijn werkelijke aard moeten tonen door te vermelden dat ze zonder locatie gegevens niet kunnen spelen.

Het probleem ligt hem derhalve dan ook niet alleen bij de app makers maar ook bij het OS welke de gebruiker niet de mogelijkheid geeft om de rechten in eigen hand te houden. Beetje hetzelfde als die cookie meldingen op alle websites. "wij gebruiken cookies, wilt u die even accepteren" en als je dan weigert mag je niet op de website navigeren. Geeft meteen duidelijk welke partijen je data doorgeven voor geld.
18-01-2013, 13:04 door Anoniem
Niet iedere automobilist weet wat er onder de motorkap gebeurt.

Dat is waar maar in dit geval wordt de gebruiker juist om die reden gewaarschuwd alvorens hij een applicatie installeert. Volgens mij is dit een gevalletje logisch nadenken.

Mensen zijn zich over het algemeen ook heel erg bewust van wat zij in hun email aan bijlages openen; dus volgens mij zijn die mensen dan ook prima in staat te begrijpen dat als zij bijvoorbeeld een spelletje Sudoku installeren, en zij krijgen heel duidelijk een waarschuwing (en volgens mij is dat in begrijpelijke taal) dat het spelletje toegang wil tot hun locatiegevens, contactpersonen, en gevoelige telefoongegevens, zij dat spelletje beter niet kunnen installeren.
Er staat bovendien bij elk punt zelfs uitgelegd dat precies inhoudt.

Rare aanname. Zowel Google als Aplle zijn maar wat geïnteresseerd in jouw data, dus de apps die zij hosten zullen daar i.i.g. niet op gechecked worden.

Ik zeg niet dat Google en Apple niet geinteresseerd zijn in onze data. Maar het punt is dat er altijd maar gezegd wordt dat je beter de officiele appstore kunt gebruiken "omwille van de veiligheid"; bovendien moeten organisaties als Google dan ook niet zo te koop lopen met dat hun stores zo veilig zijn. Zie hier bijvoorbeeld zo'n artikeltje:
https://www.security.nl/artikel/43626/1/'Google_neemt_veiligheid_serieus_met_Android_4.2'.html
18-01-2013, 13:30 door Anoniem
Door Anoniem: Duh, niets is gratis in deze maatschappij. Denk toch eens verder na voordat je op iets ingaat met het woord gratis er in.

Niets kan ooit ergens gratis zijn. Geschenken scheppen verplichtingen. Iemand aan je binden door middel van een openstaande schuld: dat is de kern van netwerken. Dat geldt zelfs voor het kopje koffie dat een verkoper je aanbiedt.
18-01-2013, 13:54 door johanw
Onder android kan ik het doorgeven van GPS data aan apps ook blokkeren. Bovendien draai ik AFWall+, en die houdt zowiezo alle communicatie van Angry Birds (en andere apps die daar niks te zoeken hebben) met het internet tegen. Naast AdBlock natuurlijk.
18-01-2013, 14:45 door MrBil
johanw, dan raad ik je dit aan https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rootuninstaller.firewall&feature=related_apps#?t=W251bGwsMSwxLDEwOSwiY29tLnJvb3R1bmluc3RhbGxlci5maXJld2FsbCJd

Werkt nog beter :)
18-01-2013, 22:14 door Ramon.C
zoals de titel zegt..
19-01-2013, 13:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Duh, niets is gratis in deze maatschappij. Denk toch eens verder na voordat je op iets ingaat met het woord gratis er in.

Niets kan ooit ergens gratis zijn. Geschenken scheppen verplichtingen. Iemand aan je binden door middel van een openstaande schuld: dat is de kern van netwerken. Dat geldt zelfs voor het kopje koffie dat een verkoper je aanbiedt.
Welke verplichting ga je aan als je Wikipedia raadpleegt? Of kaarten van OpenStreetmap? Of als je opensource-software gebruikt? Geen enkele. Bij partijen die iets met traditionele commerciële motieven aanbieden zal 'gratis' inderdaad schijn zijn, maar er bestaan uitzonderingen. Woorden als 'niets' en 'nooit' gaan dus iets te ver. Dat neemt niet weg dat die motieven wel iets zijn om verdacht op te zijn en dat ze bij dit soort apps wel degelijk een rol spelen.
23-01-2013, 10:31 door Rasalom
Door Mozes.Kriebel: Niet iedere automobilist weet wat er onder de motorkap gebeurt.
Bij installatie wordt aangegeven welke rechten de app nodig heeft. Je hoeft dus niet onder de motorkap.

Om in jouw vergelijking te blijven. Probeer maar eens bij je verzekering aan te kloppen met een vastgelopen motor, omdat je weigert te kijken naar het olielampje op je dashboard. Die lachen je keihard uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.