image

Amerikaanse overheid doneerde 1,8 miljoen dollar aan Tor

woensdag 30 juli 2014, 16:49 door Redactie, 8 reacties

De Amerikaanse overheid heeft vorig jaar 1,8 miljoen dollar aan het Tor Project gedoneerd, waarmee het de grootste geldschieter is. Dat blijkt uit de financiële jaarstukken die de ontwikkelaars van Tor online hebben gezet. Tor helpt internetgebruikers om anoniem te kunnen internetten.

Vorig jaar werd er 3,5 miljoen dollar door het Tor Project binnengehaald, waarvan 1,8 miljoen zoals gezegd van de Amerikaanse overheid afkomstig was. Het gaat dan met name om zogeheten "pass-throughs", waarbij geld van verschillende ministeries via een derde partij wordt verdeeld. In dit geval is het meeste geld, 830.000 dollar, afkomstig van SRI International, een non-profit onderzoekscentrum.

Het geld van SRI International was weer afkomstig van het Ministerie van Defensie. Op de tweede plek van donateurs staat Internews Network, dat 555.000 dollar doneerde. Verder blijkt dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken nog zo'n 257.000 dollar overmaakte, alsmede de National Science Foundation dat 100.000 dollar stortte.

Het meeste geld van het Tor Project werd uitgegeven aan salarissen, namelijk 1,3 miljoen dollar. De totale kosten bedroegen 2,8 miljoen dollar, waardoor er een nettoresultaat van ruim 700.000 dollar onder de streep was.

Transparantie

Volgens Tor-directeur Andrew Lewman was 2013 een goed jaar voor Tor. "Het toegenomen bewustzijn over het gebrek aan privacy op internet, de toenemende internetcensuur over de hele wereld en de algemene interesse in encryptie hebben geholpen om de aandacht van het publiek te krijgen." Als gevolg hiervan ontving het Tor Project meer geld van de mensen en organisaties die het netwerk steunen.

Daarbij speelt ook de eigen transparantie een rol, gaat Lewman verder, zowel in de code van Tor als de financiën. "Een deel van onze transparantie is het publiceren van de belastingdocumenten zodat jullie die kunnen controleren. Het andere deel is het publiceren van waar we aan werken."

De Tor-directeur roept internetgebruikers dan ook op om aan Tor mee te werken. "Internetprivacy en anonimiteit zijn belangrijker en zeldzamer dan ooit tevoren. Help ons door te blijven gaan door betrokken te raken, te doneren of je uit te spreken voor een vrij internet met privacy, anonimiteit en het blijven behouden van de controle over je identiteit."

Reacties (8)
31-07-2014, 09:06 door xclude
Alleen het feit dat de Amerikaanse overheid 1,8 miljoen dollar doneerde bezorgt me al kippenvel. Ik houd me verre van TOR en dat zou iedereen moeten doen.
31-07-2014, 09:43 door johanw - Bijgewerkt: 31-07-2014, 09:43
Door xclude: Alleen het feit dat de Amerikaanse overheid 1,8 miljoen dollar doneerde bezorgt me al kippenvel. Ik houd me verre van TOR en dat zou iedereen moeten doen.
Het is een verdachte bron maar de source van Tor is open source en wordt echt wel uitgeplozen. Bovendien iss het de enige manier om bij bepaalde informatie te komen (de .onion sites).
31-07-2014, 10:21 door Anoniem
Ik was al geen gebruiker van tor maar na de presentatie op defcon 21 was ik helemaal overtuigd. https://www.youtube.com/watch?v=864FxA3jmHk
31-07-2014, 10:54 door Profeet
Door johanw:
Het is een verdachte bron maar de source van Tor is open source en wordt echt wel uitgeplozen. Bovendien iss het de enige manier om bij bepaalde informatie te komen (de .onion sites).

Er bestaan tegenwoordig ook doorgeef protalen waarbij je via het gewone internet naar tor sites kan. zoals tor2web.org. Zet gewoon de tornode naam ervoor bijvoorbeeld 348upert4t40fujs.tor2web.org. En nee 348upert4t40fujs bestaat niet echt :)
31-07-2014, 13:42 door Anoniem
Over een jaar of 4 zien we in gelekte documenten van Waded Nerds Now (ja, probeer die maar eens uit te zoeken) dat het ministerie van defensie toegang heeft tot TOR...
(en dat ze alleen gebruik maken als het geld oplevert, zoals met de bitcoins... daar slaan ze 2 vliegen in klap. EN ze vangen miljoenen dollars aan bitcoins, doen net of ze heel goed bezig zijn en doen net of ze niet de achterdeur in TOR gebruikt hebben zodat ze precies kunnen zien wat wie doet (want mensen die denken dat ze veilig zijn doen meer en meer achteloos).
31-07-2014, 14:22 door Anoniem
JA HAHA en Heineken geeft ieder jaar 2 ton aan de AA..
01-08-2014, 00:02 door Anoniem
"Tor was originally designed, implemented, and deployed as a third-generation onion routing project of the U.S. Naval Research Laboratory."

De amerikaanse overheid doneert niet alleen, het heeft TOR ook ontworpen en uitgerold.
01-08-2014, 20:49 door Anoniem
Door Anoniem: JA HAHA en Heineken geeft ieder jaar 2 ton aan de AA..

Meer zoals sommige concerns, waarbij verschillende winkelketens binnen dezelfde holding elkaar beconcurreren. Een overheid is soms als een veelkoppig monster, waarvan de koppen regelmatig ruzie met alkaar krijgen. Dit lijkt ook weer zo'n typisch moment.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.