image

"Internetgebruikers willen voor privacy gaan betalen"

zondag 3 augustus 2014, 11:48 door Redactie, 17 reacties

Nu er steeds met privacyincidenten plaatsvinden en bedrijven doorgaan met het verzamelen van grote hoeveelheden gebruikersgegevens, zouden steeds meer internetgebruikers bereid zijn om voor hun privacy op het web te betalen. Dat beweert David Bakke van Money Crashers.

"In zekere zin kun je al zeggen dat de industrie voor het betalen van online privacy er al is", aldus Bakke tegenover The Next Web. Hij wijst naar apps zoals Confide en Wickr waarmee mensen privé kunnen communiceren. Deze diensten willen echter ook een betaalmodel introduceren, waarbij betalende gebruikers meer opties hebben.

"Als bedrijven beginnen of doorgaan met het verzamelen van meer informatie over ons en onze voorkeuren, denk ik dat je een groeiend aantal bedrijven zult zien die nieuwe manieren aanbieden om op veilige wijze te communiceren en te internetten, of manieren aanbieden zodat er kan worden betaald om privacyschendingen te voorkomen", stelt Bakke. "En ik denk dat je meer en meer internetgebruikers zult zien die bereid zijn om voor dit soort diensten te betalen."

Reacties (17)
03-08-2014, 11:54 door Anoniem
Nou,heb ik al thuis.
Ik gebruik Mullvad openvpn kost 60 Euro per jaar,maar dat gebruik ik met heel veel plezier.
Niks geen geneuzel nog met de bewaarplicht telecomgegevens en zo.
Nederland stopt het in de doofpot,en gaat net zo hard door nog met de bewaarplicht terwijl het Europese hof dat verworpen heeft.
Nee ik kijk wel uit Lang leve Openvpn.
03-08-2014, 12:00 door Anoniem
Ik denk dat dit wat al te optimistisch vooruitloopt op de huidige situatie. Optimistisch in de zin van "er is hier vast veel geld te verdienen". Mischien dat het een tijdje goed gaat, maar net zo goed wellicht gaan mensen erachter komen dat eenmaal publiek, zelfs met "recht om vergeten te worden", altijd publiek gaat blijven. Met andere woorden, hou je eigen data in je eigen hand, en leer je kinderen dat ook te doen. Dan zouden de tientallen miljarden die facebook alleen al waard lijkt te zijn ook welleens grotendeels kunnen verdampen.

Aan de andere kant, je kan jezelf van de noodzaak tot virusscanners te gebruiken (en ervoor te betalen) verlossen door dat enorm virusgevoelige systeem te vervangen door iets dat daar toch een ietsje minder gevoelig is... en men doet het niet. Dus wellicht dat ook hier best een markt voor ijdele hoop op magische verlossing van gebrek aan privacy zal blijken te bestaan.
03-08-2014, 12:57 door Anoniem
David Bakke van Money Crashers.

Ik denk dat die een beetje teveel Money in zijn hoofd heeft. Betalen voor privacy op het web? Ik vraag het me af. De privacyschenders van het web afsodemieteren lijkt mij in eerste instantie een veel betere aanpak.
03-08-2014, 15:52 door Anoniem
Voorlopig kost betalen vooral je privacy. Contant kan niet. bitcoin wordt nauwlijks geaccepteerd. En alle anderen... willen echt alles van je weten en gaan je dan op je vingers kijken om te zien of jij geen "mogelijk eventueel verdachte" verkeerde dingen met jouw geld doet. Dat geldt voor alle kredietkaarten, "alternatieven" als paypal, en je eigen bank met dat "ideal" ding ook. Voordat het zin heeft te betalen voor privacy zul je anoniem moeten kunnen betalen. En laten ze dan nou net vakkundig afgebroken, ingeperkt, en verdacht gemaakt hebben.
03-08-2014, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: David Bakke van Money Crashers.

Ik denk dat die een beetje teveel Money in zijn hoofd heeft. Betalen voor privacy op het web? Ik vraag het me af. De privacyschenders van het web afsodemieteren lijkt mij in eerste instantie een veel betere aanpak.
Maakt Bakke een grapje? Ik betaal reeds 30 jaar voor een virusscanner. Europa zou beter onze privacy veiligstellen.
03-08-2014, 16:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2014, 21:02 door Anoniem
Het is altijd leuk om te zien hoe sommige bedrijven een business case voor zichzelf ontwikkelen. Gewoon iets roepen out of the blue en dan maar kijken wie er allemaal reageert.
03-08-2014, 21:43 door Anoniem
Mij hebben ze niets gevraagd
03-08-2014, 21:54 door Anoniem
Aardig artikel daar niet van,
privacy bewustzijn vergt wel nou eenmaal enige basis kennis en interesse (of andersom),
niet zozeer budget.

Kennis en interesse, daar ontbreekt het nogal eens aan, dat zie je ook regelmatig op deze site .

Opmerkelijk verder, en niet onbelangrijk maar wel iets anders is, herkennen van soorten informatie. Met wat voor gegoochel wordt ene Bakke van 'moneycrashers' handig het artikel ingevlogen? Paid content?
Wat Bakt David zoal zelf aan expertise op deze money money site? Kijk maar,
http://www.moneycrashers.com/author/davidbakke/
Juist als de core business van die site om geld besparen gaat (Your Guide to Financial Fitness) had ik andere tips verwacht.
Geen 'visionaire' ideeën over mogelijke business opportunities met geld te kunnen verdienen aan privacy.

Dat mensen eventueel (wat ik overigens best een beetje geloof) bereid zijn om te gaan betalen voor privacy komt denk ik vooral en voor een groot deel bij gebrek aan kennis hoe de privacy te beschermen met producten die er al zijn,
gratis en werkend welteverstaan !

Laten we daar dan eens mee beginnen (samenvattende herhaling van beschikbare kennis).

Gratis Privacy voorbeelden :


* Een echte Privacy Browser (Gratis!)

https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en

-> Tor Browser for Windows
Version 3.6.3 - Windows 8, 7, Vista, and XP

-> Tor Browser for Mac
Version 3.6.3 - OS X (10.6+)

-> Tor Browser for GNU/Linux
Version 3.6.3 - Linux, Unix, BSD

-> Tor Browser for 64-Bit GNU/Linux
Version 3.6.3 - Linux, Unix, BSD (64-Bit)


* Wel de kleine gebruiksaanwijzing in acht nemen

Onderaan de download pagina, punt a t/m f
Want Tor to really work?
You need to change some of your habits, as some things won't work exactly as you are used to.
... ...


* Verder te vinden onder "All downloads"

Tor for Smartphones - Android Bundle
Our software is available for Android-based phones, tablets, and computers from the Guardian Project in their F-Droid Repository or the Google Play Store.
https://www.torproject.org/download/download.html.en


* Platte misverstanden rondom de Tor Browser meteen 'wegnemende'

Who Uses Tor?

Normal PeopleFamily & Friends
People like you and your family use Tor to protect themselves, their children, and their dignity while using the Internet.

Businesses
Businesses use Tor to research competition, keep business strategies confidential, and facilitate internal accountability.

Activists & Whistleblowers
Activistsuse Tor to anonymously report abuses from danger zones. Whistleblowers use Tor to safely report on corruption.

Journalists and the Media
Journalists and the media use Tor to protect their research and sources online.

Military & Law Enforcement
Militaries and law enforcement use Tor to protect their communications, investigations, and intelligence gathering online.
https://www.torproject.org/about/torusers.html.en


* En hey,.. voor browsergebruik meer in het algemeen buiten Tor -> Gratis browser addons / browser extensies
De meest welbekende privacy, anti tracking, anti reclame, anti javascript addons zijn ook gratis.


* Verder te vinden aan gratis

(doe je mee, vul maar concreet aan,..)

- Gratis outbound Firewall oplossingen
- Gratis hostfile blocklists te vinden
- Gratis privacy tips & Tricks
- Gratis, ... ?

- & Gratis gezond verstand gebruiken natuurlijk met de kennis waarover je wel beschikt.
Eula's wel voortaan een beetje lezen voordat je voor akkoord klikt bij installatie helpt ook al een beetje.
Niet akkoord gaan mag ook hoor, moet je wel op zoek naar een ander programmaatje.
Tja, dat kost soms extra moeite.



* Privacy zonder moeite willen doen kan/zal je geld gaan kosten en is dan nog niet sluitend
In sommige gevallen kunnen betaalde oplossingen en diensten simpelweg wat snellere comfort en eventueel wat extra's bieden ten opzichte van die gratis oplossingen.

Maar, met gratis kom je al een heel eind, enn; je privacy beschermen kan je nooit simpel 'afkopen' met een product of dienst alleen (tenzij je je bedienend personeel kan veroorloven), het vraagt altijd een zekere actieve interesse en actieve oplettendheid (voor en bij het maken van nieuwe keuzes in een veranderende wereld), daar zul je altijd wat moeite en actieve interesse voor over moeten hebben.

Maar zover is het (zeker ?) in NL nog niet echt, of dat gaat komen?
Geen idee, kijkend naar bijvoorbeeld de browser marketshare trends lijkt het er niet erg op.
Dat ligt denk ik niet zozeer aan een gebrek aan werkende beschikbare oplossingen maar eerder aan gebrek aan interesse en daarna wellicht pas de kennis om echt met het beschermen van de eigen privacy aan de slag te gaan.
03-08-2014, 22:22 door Anoniem
@Anoniem 21:54. Wederom dank voor weer een mooie posting, hele dikke +1

Toch wat 'food for thought'.

Je zegt:
Dat mensen eventueel (wat ik overigens best een beetje geloof) bereid zijn om te gaan betalen voor privacy komt denk ik vooral en voor een groot deel bij gebrek aan kennis hoe de privacy te beschermen met producten die er al zijn,
gratis en werkend welteverstaan !

Waarschijnlijk, gezien de inhoud van al je bijdragen ben je it'er of heb je de nodige ervaring met it. Veel mensen hebben dat niet. Die zien de computer als gebruiksvoorwerp, net zoasl een auto. Ik ga ook niet in mijn auto sleutelen als er iets mis is. Zou ik kunnen doen, is ansich geen rocket science en zou me ook geld besparen. Mijn tijd is beperkt. Dus kies ik ervoor om mijn auto weg te brengen naar iemand die zegt dat het goed is. Ik koop een stukje kennis van iemand anders.

Natuurlijk zou ik graag die kennis ook hbben maar het is niet de matrix waarbij ik het automonteur programma ff upload. Hetzelfde geldt voor privacy. Mensen kiezen eerst voor gemak, wat voor het eindresultaat tot op zeker hoogte niet uitmaakt. Beter dat je geld betaalt om je privacy te beschermen dan dat je helemaal niet beschermd bent. Het kan zelfs misschien als aansporing werken om je uiteindelijk verder in het onderwerp te verdiepen. Of niet, mensen blijven bijzondere wezens :-)

Lang verhaal kort: bedankt voor je posting, maar privacy gaat uiteindelijk denk ik wel een product worden, gemak dient de mens...
04-08-2014, 07:52 door Anoniem
Door Anoniem: Het is altijd leuk om te zien hoe sommige bedrijven een business case voor zichzelf ontwikkelen. Gewoon iets roepen out of the blue en dan maar kijken wie er allemaal reageert.
+1


Het zou pas nieuws zijn als bedrijven gebruikers gaan betalen voor het gebruik van hun gegevens...


En natuurlijk moet iedere privacy-bewuste gebruiker, instelling en organisatie ageren tegen dit soort onzin, voor je het weet is het de standaard dat gebruikers moeten betalen om iets te laten verwijderen dat eigenlijk al van hun is.


Het is dat ik een ziel heb, anders was ik jaloers geweest op dit businessmodel...
04-08-2014, 09:38 door Anoniem
"Ik denk dat die een beetje teveel Money in zijn hoofd heeft. Betalen voor privacy op het web? Ik vraag het me af. De privacyschenders van het web afsodemieteren lijkt mij in eerste instantie een veel betere aanpak."

Indien je de ''privacy schenders van het web afgooit'', dan houdt dat niet in dat je meer privacy hebt m.b.t. government surveillance of dat soort zaken. Indien je je recht op privacy wilt afdwingen, dan heb je daar toch tools voor nodig, al dan niet betaald. Verder is het jouw keuze om dergelijke zaken te gebruiken, of om je privacy niet te beschermen.

"Het is altijd leuk om te zien hoe sommige bedrijven een business case voor zichzelf ontwikkelen. Gewoon iets roepen out of the blue en dan maar kijken wie er allemaal reageert."

Leg eens uit, hoe ontwikkelt deze blogger, die geen tools aanbiedt t.b.v. privacy, een business case voor zichzelf door dit artikel te schrijven ? En hoezo ''out of the blue'', sinds het NSA schandaal is er inderdaad een business case voor privacy tools, door toegenomen interesse.

"Als men gratis al geen privacy kan bieden, waarom zou dit dan wel lukken als je er voor betaalt?"

Indien jij je privacy wilt beschermen, dan kan je daar tools voor zoeken. Of die tools gratis zijn, of dat je die kan kopen, staat los van de functionaliteit.
04-08-2014, 10:03 door Anoniem
Betalen voor privacy??? Het moet toch niet gekker worden.
04-08-2014, 10:34 door SimonS
De wereld op zijn kop: wanneer men van mijn gegevens gebruik wil maken moet men MIJ ervoor betalen en niet andersom!!!
04-08-2014, 12:33 door Patio
Met dingen die je niet openbaar wil hiudrn kun je drie dingen (bijna) gratis doen
1. onthouden
2. op een papiertje schrijven of drukken en in een kluis stoppen; de sleutel om je nek hangen
3. offline houden in een versleuteld bestand waarvan alleen jij de versleuteling kent
04-08-2014, 14:41 door Anoniem
Na het security verdienmodel krijgen we dus nu het privacy verdienmodel..

Dat gaat dus niet werken.

Privacy is net als security geen product maar een mindset. En zoals de meeste mindsets kost ook deze mindset nu eenmaal tijd en energie en soms ook geld.

De meeste mensen hebben echter geen zin om aan iets dergelijks energie te besteden. Net zoals ze de auto naar de garage brengen, hun telefoon in de winkel laten instellen en boodschappen laten klaarzetten denken ze ook zo over privacy. "Als ik ervoor betaal dan zal het wel goed geregeld zijn. Als een bedrijf of instantie om allerlei gegevens vraagt, dan zal dat ook wel legitiem zijn en geef ik deze zonder vraag of opmerking af, zonder na te denken of deze eigenlijk wel relevant zijn"

Er naïef, maar ook een (heel) klein beetje begrijpelijk.. Als je alles zelf doet is de kwaliteit vaak hoger omdat je het voor jezelf doet, maar aan de andere kant slokt het relatief tijd op. Kijk je niet uit met alles zelf te beheren, regelen en maken dan gaat je leven aan je voorbij zonder dat je tijd had zelf te leven.

Hoe de balans voor privacy is, is nu nog onduidelijk omdat we niet weten hoe de impact van privacyschending in de toekomst zal uitpakken en hoeveel de overheid gaat doen om burgers hierin te beschermen.

Het is in elk geval duidelijk dat je privacy verkopen veel zwaardere gevolgen zal hebben dan je auto verkopen. Waar je ervan uit kan gaan dat je verkochte auto over 10 jaar waarschijnlijk gerecycled is, kun je er ook van uit gaan dat de nu door jou verkochte privacy over 50 jaar nog steeds gebruikt wordt door anderen om er beter van te worden / er geld aan te verdienen.
04-08-2014, 18:01 door Anoniem
Nou, David Bakke van Money Crashers: je kunt de pot op. Eerst stukje bij beetje gegevens stelen, en dan jezelf bevlekken met de gedachte dat mensen nog gaan betalen ook om van die diefstal gevrijwaard te blijven. Mijn gegevens zijn veel geld waard voor bedrijven en overheid, dus waarom zou ik die gratis weggeven (laat staan ervoor betalen?) ALS ik al zo dom ben ze af te staan -wat ik niet van plan ben- wens ik daarvoor rijkelijk betaald te worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.